Ova zemlja prednjači po broju nerešenih ubistava: Likvidacije inspektora, novinara, tajnih agenata decenijama nerasvetljene (VIDEO)

10.01.2024

01:02

0

Potrebno je napraviti posebno odeljenje ili sektor unutar Uprave policije koje će se baviti istraživanjima tih nerasvetljenih ubistava kako bi pravda bila zadovoljena

Ova zemlja prednjači po broju nerešenih ubistava: Likvidacije inspektora, novinara, tajnih agenata decenijama nerasvetljene (VIDEO)
Ilustracija - Copyright Tanjug/ MEDIA BIRO

Navršilo se 23 godine od likvidacije istaknutog funkcionera SDB-a Crne Gore Darka-Belog Raspopovića, što je još jednom otvorilo pitanje nerešenih ubistava u Crnoj Gori. Dok se policija svakodnevno muči sa organizacionim i kadrovskim pitanjima, a političke borbe opterećuju sektor bezbednosti, otvara se pitanje koliko je uopšte moguće očekivati pomak po pitanju rešavanja zločina iz ranijeg perioda. 

Posebno kada su u pitanju ubistva koja su se dogodila pre dve ili više decenija, novih dokaza, a da javnost zna, veoma je malo a ne zna se ni ima li kredibilnih svedoka.  

Od devedesetih godina prošlog veka, u atentatima su stradali bezbednosni funkcioneri, novinari, sportisti, članovi podzemlja a bilo je i slučajnih žrtava u mafijaškim obračunima. Pomaka u istragama nema mnogo, a kriminalni klanovi, posebno kotorski, međusobe sukobe preneli su daleko van granica Crne Gore.

Ubistava povezanih sa crnogorskim kriminalnim obračunima bilo je u zemljama regiona, Austriji, Turskoj, Grčkoj...

Uprkos obećanjima političara da će bilans biti popravljen, utisak je da zvanična Podgorica, kada je ova tema u pitanju, ne može nekim posebnim rezultatima da se pohvali pred Briselom. Imajući u vidu desetine nerešenih zločina, Crna Gora prednjači u regionu kada je ovaj neslavni bilans u pitanju.  

Posebno brine što se do danas ne zna ko je nalogodavac ubistva Duška Jovanovića, ali i policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića. Stradali su i Raspopović i Goran Žugić, savetnik nekadašnjeg crnogorskog predsednika Mila Đukanovića, ali istraga do danas nije dovela do počinilaca. 

U izjavi za Portal RTCG, predsednik Internacionalne policijske organizacije (IPO) Crna Gora Ivan Pekić naglašava da se ne sme dešavati u budućnosti da sektorom bezbednosti upravljaju policijski službenici, za koje postoji osnov sumnje da su sarađivali sa kriminalnim klanovima

- Veliki broj nerasvetljenih ubistava u Crnoj Gori nam govori da su potrebni novi pravci reforme celokupnog sistema bezbednosti, počev od depolitizacije, decentralizacije i dekriminalizacije. Potrebno je definisati smernice za reformu sistema bezbednosti sa posebnim fokusom na policiju, koja se bavi rasvetljavanjem ovih najtežih krivičnih dela 'ubistava'. Izuzetno je važno sprovesti izmene legislative, uvesti nove organe unutrašnje kontrole, 'policija u policiji', sprovesti reforme policijskog obrazovanja i obuke, na primer, policijsku akademiju u Danilovgradu promeniti u Kriminalističko-policijsku akademiju - ocenio je Pekić. 

Kako je rekao, pošto do danas nisu rasvetljene desetine ubistava u Crnoj Gori, potrebno je napraviti posebno odeljenje ili sektor unutar Uprave policije koje će se baviti istraživanjima tih nerasvetljenih ubistava kako bi pravda bila zadovoljena. 

Poseban sektor za slučajeve nerešenih ubistava?

- U odnosu na devedesete godine smatram da je porastao integritet crnogorske policije, međutim zbog maćehinskog odnosa prema veoma važnom državnom organu, Vlada Crne Gore mora da usvoji 'Strateški plan razvoja crnogorske policije', kako bi postigla bolje rezultate u odnosu na ove danas (sa posebnim fokusom na nerasvetljena ubistva). Potrebno je urgentno modernizovanje i unapređenje policije, kako nam se ne bi dešavalo, kao u prošlosti da nam policijski službenici nose pohabane uniforme, ostaju bez službenih vozila i rade za minimalna primanja - kazao je Pekić.

Prema njegovom sudu, manjak službenika policije u severnom delu Crne Gore, nedostatak sredstava za rad, uz neuslovne prostorije za rad, samo su neki od nedostataka koji su vidljivi u javnosti.

- Crna Gora je na putu uspostavljanja pravne države i vladavine prava i kao takva mora raditi na uspostavljanju kvalitetnijih odnosa između naše policije i policija regiona. Kako bi došla do boljih rezultata u rasvetljavanju ubistava u Crnoj Gori koji veoma opterećuju prošlost, sadašnjost i budućnost. Ono što nam se ne sme dešavati u budućnosti je to da nam sektorom bezbednosti ne smeju upravljati policijski službenici, za koje postoji osnov sumnje, da su sarađivali sa kriminalnim klanovima, jer zbog takvog njihovog odnosa sa kriminalnim organizacijama nije ni moglo doci do rasvetljavanja određenih ubistava u Crnoj Gori - zaključio je Pekić.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/RTCG

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike