Premijerka i ministar zdravlja saglasni: Nije bitno ko je šta rekao, već ko je šta uradio

10.11.2021

11:27

0

Na sednici dijaloga sa Nacionalnim konventom o EU, mišljenje o dosadašnjim naporima u bori sa pandemijom dali su premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar

Premijerka i ministar zdravlja saglasni: Nije bitno ko je šta rekao, već ko je šta uradio
Tan2021-10-20_114842815_0 - Copyright Tanjug

Predsednica vlade je za početak objasnila kako se nadležni nose sa optužbama povodom uvođenja mera u cilju sprečavanja širenja kovida.

- Ja mislim da je odlično da razgovaramo u ovom formatu. Mi smo sada već 21. mesec u pandemiji, skoro dve godine. Tokom čitavog trajanja pandemije mi smo bili uvek krivi i svi pričamo o nekim ličnim utiscima. Čujemo neke kontradiktorne poruke, kako od SZO, tako od Kriznog štaba posledično, ali najkontradiktornije od onih koji kritikuju Krizni štab. Pa su tako restriktivne mere "iživljavanje nad građanima i uvođenje diktature kroz zloupotrebu pandemije", a onda nekoliko nedelja kasnije, "zarad političkih poena" radimo nešto suprotno i ne donosimo mere. 

Dodala je da je ona ta koja je inicirala dijalog kako bi se videlo ko je šta uradio.

- Kada pričamo o vakcinaciji i o tome zašto je neuspešna, ja nemam predstavu kako mi možemo biti krivi za to, koji smo jedini pozivali na vakcinaciju, a ovde imamo lekare koji nikada nisu pozvali na vakcinaciju. Niko ne kaže mi možda imamo problem u društvu, nego kaže kriva je Ana Brnabić. Mi do sada imamo nekoliko krivičnih prijava, ja i Zlatibor Lončar, od zatvaranja ljudi do toga što nismo donosili mere. Tokom ove pandemije bilo je šta god ga imate da kažete protiv Vlade recite i zloupotrebite. I uvek je neko drugi bolji i treba da se ugledate na druge, pa smo i ovaj dijalog počeli rečima Trudoa - istakla je premijerka

Ministar Lončar je objasnio da je razlika u zdravstvenom sistemu Srbije i nekim zemljama EU evidentna, jer ovde građani imaju mnogo više podrške od zdravstvenog sistema.

- - Nije bitno šta je neko rekao, kao na primeru Kanade, bitno je šta je neko uradio. Bitno je šta su osetili građani Srbije, šta su osetili pacijenti i kako prolazi zdravstveni sistem. Ono što svi treba da znaju je činjenica da je retko u kojoj zemlji na bolničko lečenje primljeno najviše po 12 posto obolelih od korone, više od toga nije moglo da bude zbrinuto u velikom delu zemalja EU. U Srbiji se zbrinjava oko 30 posto pacijenata u bolnicama. Zamislite razliku između građana Srbije kojima je to dostupno i građani u mnogim zemljama Evrope koji ne mogu da dođu do lekara i koje u bolnicu primaju samo u teškom stanju. Srbija je izgradila kovid bolnice, nabavila opremu, sve lekove, nijedna zemlja se ne može toliko time pohvaliti. Uradili smo sve ono što je bilo do države da se uradi.

Pomenuo je i to da nije vreme za analize i rasprave, već za jedinstvo kako bi se izašlo iz krize izazvane koronavirusom.

- Ova pandemija je dobar razlog da se ne vode ovakve teme, nego da gledamo kako da se ujedinimo jer ovo neće brzo proći. Nije momenat za analizu i raspravu, jer ovo i dalje traje. Moramo da se udružimo oko zajedničkih stavova i da pomognemo građanima i da sve ovo prođe. Da pokušamo da jedinstveni izađemo iz ovoga samo iz razloga da bismo spasili ljudske živote i građana Srbije. Lakše ćemo stići do cilja ako budemo bili jedinstveni - istakao je ministar Lončar

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike