Nedelja usred srede: Vučić u Glazgovu o klimatskim promenama, Ana Brnabić o radu Vlade, patrijarh dao krv

03.11.2021

19:55

0

Država je krenula u obračun sa lekarima koji propagiraju "ivermektin", lek namenjen životinjama, u lečenju koronavirusa

Nedelja usred srede: Vučić u Glazgovu o klimatskim promenama, Ana Brnabić o radu Vlade, patrijarh dao krv
Akesandar Vučić - Copyright AP Photo/Alastair Grant, Antonio Ahel/ATAImages, Instagram/porfirije_patrijarh

Predsednik Srbije učestvovao je na Samitu o klimatskim promenama u Glazgovu, odakle je poslata nedvosmislena poruka da je zelena agenda prioritet za ceo svet.

Premijerka Srbije Ana Brnabić predočila je rezultate rada Vlade u poslednjih godinu dana, ističući da je zadovoljna postignutim.

Poznat je datum početka radova na izgradnji prve linije metroa u Beogradu.

Patrijarh srpski Porfirije dobrovoljno je dao krv da "pomogne lekarima, naslednicima Svetog apostola Luke".

Za postavljanje Časnog krsta iznad manastira Mileševe odlikovani su pukovnik i helikopterska eskadrila.

Borba protiv klimatskih promena

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u govoru na Samitu o klimatskim promenama da svi znamo šta su naši ciljevi u toj borbi, dodajući da je vreme da slušamo jedni druge, jer ako ovu trku izgubimo, neće ostati ništa za našu decu.

Vučić je istakao da su svi saglasni da se mora ulagati u životnu sredinu i u borbu protiv klimatskih promena.

AP Photo/Alastair Grant
 

Dodao je da je počastvovan što je Srbija na skupu u Velikoj Britaniji jedan od retkih predstavnika istočnoevropske grupe zemalja. Podsetio je i da je Srbija potpisnica Pariskog sporazuma o ublažavanju klimatskih promena, kako bi doprinela smanjenju efekta staklene bašte, što je, dodao je, ključni deo sporazuma, koji neke zemlje još nisu ostvarile.

Predsednik Srbije je istakao da Srbija želi da se do 2050. godine prilagodi tim promenama kroz nove industrije i nova radna mesta, kako bi se smanjio efekat staklene bašte. Ukazao je da je "zeleni plan" Srbije u velikoj meri povezan sa ekonomskom stabilnošću zemlje.

On je istakao i pitanja kojima bi trebalo da se pozabavimo, a neka od njih bi trebalo da daju odgovore koja će biti interesna stopa, kako da se pristupi interesnim fondovima, kako da se tretiraju nuklearne elektrane, kako da se grade obnovljivi izvori energije...

Rezultati Vlade u prvih godinu dana 

Premijerka Ana Brnabić predstavila je rezultate prvih godinu dana rada svog kabineta, ocenivši da je zadovoljna postignutim.

- Otvorili smo tri nove kovid bolnice, u Beogradu, Kruševcu i Novom Sadu. Potpuno smo ih izgradili i opremili najsavremenijom opremom. Imamo 2.000 postelja, kako bismo pružili podršku našem zdravstvenom sistemu. Da smo samo to uradili bila bih zadovoljna. Kada bude prestala kovid pandemija, ove bolnice će služiti kao podrška zdravstvenom sistemu - istakla je premijerka Brnabić.

Tanjug printscreen
 

Ona je dodala da je udarac na ekonomiju kako u svetu tako i kod nas bio ogroman, veći nego što se očekivalo prošle godine. Govorila je i o nestabilnosti koja je prouzrokovana od privremenih institucija u Prištini, o stalnim napadima na Srbe na KiM, te poručila da će Vlada usmeriti fokus i energiju na to. 

Podsetila je da su, uprkos krizi, sačuvana radna mesta, da nezaposlenost nije rasla, već je upravo suprotno, rasla je zaposlenost, a paralelno sa njom rasle su penzije i plate.

- Započeli smo sve planirane projekte - poručila je Brnabićeva.

Krivokapić u zvaničnoj poseti Beogradu

Crnogorski premijer Zdravko Krivokapić došao je u prvu zvaničnu posetu Beogradu, tokom koje se sreo sa predsednicom Vlade Anom Brnabić i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Tanjug/Rade Prelić
 

- Ja se nadam da je ova prva zvanična poseta početak nove faze odnosa sa Vladom Crne Gore i da će, osim obnove dijaloga, rezultat ove posete biti i stabilniji bilateralni odnosi - kazala je Brnabićeva.

- Za Srbiju su odnosi sa Crnom Gorom, kao i sa svim susedima, od suštinskog značaja. Postoji obostran interes za revitalizaciju infrastrukture koja nas povezuje, a posebnu važnost pridajemo razvoju ekonomskih odnosa - napisao je Vučić na Instagram profilu "budućnostsrbije".

 

 

Počinje izgradnja metroa u Beogradu

U svečanoj sali Starog dvora potpisan je Ugovorni sporazum za projekat izgradnje infrastrukture i nasipanje platoa za depo metroa u Makiškom polju. Koliko je projekat značajan, pokazuje i činjenica da će sve prigradske opštine, sem Grocke, u prvoj fazi biti povezane gradskom modernom železnicom sa centrom grada i da će vozovi saobraćati na 10 do 15 minuta u špicu.

Foto: Predlog razvoja metro sistema
 

Ministar finansija Siniša Mali saopštio je, posle potpisivanja ugovora, da će radovi na izgradnji beogradskog metroa, na Makiškom polju, zvanično početi 22. novembra.

Tri miliona vakcinisanih

Premijerka Srbije Ana Brnabić objavila je na svom Tviter nalogu informaciju da je u Srbiji registrovano više od tri miliona punoletnih građana koji su primili neku od vakcina protiv kovida 19. 

 

 

- Upravo smo prešli tri miliona punoletnih stanovnika Srbije koji su primili vakcinu protiv kovida 19. Hvala svima koji su ovim činom zaštitili sebe i sve druge oko sebe, kao i naš zdravstveni sistem, i pokazali odgovornost i solidarnost. Ovo je jedini način da pobedimo virus - napisala je premijerka.

Država reaguje zbog "ivermektina" 

Zbog skandala sa lekom "ivermektin", koji je namenjen stoci za lečenje parazita, a prepisivan je pojedinim kovid pacijentima, smenjen je profesor dr Bojko Bjelaković iz Niša, jedan od lekara administratora bizarne vajber grupia "LNRE - ivermektin preporuke".

Ova grupa, koja ima više od 10.000 članova i u kojoj lekari daju savete pacijentima obolelim od korone, te im preporučuju lek koji se koristi u veterini, uznemirila je javnost, a reagovao je i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

ATA Images/A.A./A.K.
 

- U narednim danima država će reagovati na savete koje dele zdravstveni radnici na vajber grupi koja propagira upotrebu leka "ivermektin" - rekao je Lončar.

Korišćenje ovog leka, namenjenog za lečenje crevnih parazita kod stoke, nije potvrđen za ljudsku upotrebu, a konzumacija većih količina leka može da dovede i do neurotoksičnosti, oštećenja jetre, kome, pa čak i smrti.

Orden zbog krsta

Zbog postavljanja Časnog krsta iznad manastira Mileševe, episkop mileševski Atanasije Rakita uručio je Orden Belog anđela prvog stepena komandantu RV i PVO general-potpukovniku Duško Žarkoviću, dok je 890. mešovita helikopterska eskadrila odlikovana za ovaj podvig Ordenom Belog anđela drugog stepena. 

- Vojska je uvek bila uz svoj narod i sastavni je deo naroda. I zaista, da li ima nešto lepše nego učestvovati u jednom zajedničkom poduhvatu, crkve, vojske i naroda - naglasio je general Žarković. 

 

Pripadnici 890. mešovite helikopterske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade RV i PVO postavili su Časni krst na Titerovac iznad manastira Mileševe u okolini Prijepolja. Na ovom izuzetno složenom zadatku bila je angažovana posada helikoptera Mi-17, koja je uspela da uprkos složenim meteorološkim uslovima i naletima vetra postavi Časni krst visine 11 metara i težine 3.800 kilograma na vrhu iznad Mileševe.

Patrijarh dao krv

Patrijarh srpski Porfirije je u društvu paroha oca Milana, nakon što su služili svetu liturgiju u Crkvi Svetog Luke na Košutnjaku, dobrovoljno dao krv u Parohijskom domu.

 

 

- Bogu hvala, otac Milan i ja smo zdravi, pa smo zajedno prvo služili svetu liturgiju u Crkvi Svetog Luke na Košutnjaku i prineli beskrvnu žrtvu za život sveta, a potom smo u Parohijskom domu Hrama Svetog Jovana Vladimira u naselju Medaković, gde je punkt Zavoda za transfuziju, dali krv da bismo pomogli lekarima, naslednicima Svetog apostola Luke, da iscele neku našu sestru ili brata - napisao je u objavi patrijarh Porfirije na Instagramu.

Glasajte za 24sedam

Portal 24sedam.rs ove godine ušao je u izbor za najbolji regionalni onlajn informativni portal u 2021. godini.

24sedam
 

U konkurenciji se nalazi 30 portala iz šest zemalja regiona - Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Severne Makedonije. Glasanje će trajati do 30. novembra.

Čitaoci mogu da glasaju za 24sedam.rs u okviru izbora za najbolji regionalni portal 2021. u periodu od 1. novembra do 30. novembra putem ovog linka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike