Premijer Vučević položio venac na novootkriveni spomenik srpskoj heroini Milunki Savić (FOTO)

27.06.2024

11:38

0

Spomenik se nalazi u opštini Voždovac, gde je srpska heroina provela poslednje godine života

Premijer Vučević položio venac na novootkriveni spomenik srpskoj heroini Milunki Savić (FOTO)
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Premijer Srbije Miloš Vučević položio je danas venac na novootkriveni spomenik srpskoj herioni Milunki Savić u Beogradu.

Tanjug/Sava Radovanović
 


- Prestoni grad Beograd, postavljanjem ovog spomenika, vraća mali deo duga žrtvi i herojstvu Milunke Savić. Njen ratni podvig služiće budućim pokolenjima kao primer junaštva, požrtvovanja i ljubavi prema slobodi, prema narodu svome. Zahvaljući Milunki Savić, čitav svet je mogao da vidi snagu rodoljublja srpske nacije, da razumeju koliko Srbi cene i ljube slobodu. Neka je večna slava i neka se pamte svi podvizi Milunke Savić - izjavio je Vučević.

Ocenio je da je Prvi svetski rat predstavljao vreme strašnog suda i golgote, ali i vaskrsa srpskog naroda.

- U vrtlogu surove borbe, pored muškaraca, na bojno polje smelo su stupile i neustrašive Srpkinje. Njihova hrabrost, požrtvovanje i nesebičnost ostavili su dubok  trag u vojnoj istoriji -  izjavio je Vučević.

Dok su njihovi muževi, braća i očevi bili u rovovima, dodao je premijer, srpske žene su preuzele na sebe teret održavanja porodice i celog društva.

Tanjug/Sava Radovanović
 

- Postale su stožer porodice, sela i nacije. Njihova snaga i odlučnost bili su vidljivi u svim sferama života -ocenio je premijer.

Ukazao je i na to da je bugarski okupator tokom Prvog svetskog rata smatrao da su Srpkinje "živi centar srpskog duha", kao i da su smatrali da su žene najveći faktor "srbizma".

Ocenio je da srpskom narodu ne trebaju junaci iz naučne fantastike, filmova i stripova, jer ulicom srpskih gradova hodali su i hodaće, kako je istakao, div junaci, čije podvige i dela ne mogu da opišu ni najbolji pisci epske fantastike.

Premijer je zaključio da se zahvalno srpstvo danas, podižući ovaj spomenik, seća neustrašive ratnice Milunke Savić.

Spomenik se nalazi u opštini Voždovac, u kojoj je Milunka Savić provela poslednje godine života.
Venac su, zajedno sa premijerom, položili i ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar kulture Nikola Selaković.

Tanjug/Sava Radovanović
 

U okviru ceremonije, orkestar Garde Vojske Srbije intonirao je državnu himnu  "Bože pravde", a spomenik je osveštao episkop Aleksej.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Državnoj ceremoniji otkrivanja spomenika prisustvovali su i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović, predsednica gradske skupštine Voždovac Ivana Tomić Ilić, zamenica gradonačelnika Beograda Vesna Vidović, državni sekretar u Ministarstvu sporta Marko Kešelj, direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon, potomci Milunke Savić, veliki broj građana, predstavnika vojske, crkve, veterana...

Prisustvovali su i predsednica Nadzornog odbora kompanije Dunav osiguranje Tatjana Vukić, predsednica Izvršnog odbora kompanije Ivana Soković i član Izvršnog odbora kompanije Milo Marković.

Spomenik je otkriven uoči Vidovdana, rođendana Milunke Savić. Autori spomenika su Zoran Ivanović i Jelena Atanasković.

Tanjug/Sava Radovanović
 

Srpska heriona Milunka Savić (1892-1973) se kao dobrovoljka borila u Balkanskim i Prvom svetskom ratu od 1912. do 1918. godine i bila je primer smelosti i junaštva.

Bila je četiri puta ranjavana u borbama za slobodu otadžbine i postala je najodlikovanija žena Velikog rata (Prvog svetskog rata). 

Tanjug/Sava Radovanović
 

Nosilac je sedam odlikovanja među kojima su vojnička zlatna Karađorđeva zvezda sa mačevima, Zlatna medalja za hrabrost “Miloš Obilić”, francuska oficirska Legija časti...

Njeno junaštvo poštovali su admiral Emil Geprat, generali Moris Saraj, Franše d’Epere, prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, vojvoda Živojin Mišić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike