Mladi pokazali koliko se dive velikoj Milunki Savić: Na Voždovcu osvanuo mural posvećen srpskoj heroini (FOTO)

30.03.2022

17:15

1

Svojim delima i hrabrošću zadužila je Srbiju i sigurno zaslužila da dobije spomenik u prestonici

Mladi pokazali koliko se dive velikoj Milunki Savić: Na Voždovcu osvanuo mural posvećen srpskoj heroini (FOTO)
Milunka Savić mural (3) - Copyright 24sedam/ Lj.S.

Heroina balkanskih ratova i Prvog svetskog rata, narednica u Drugom puku srpske vojske "Knjaz Mihailo", žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja koja je poštovana u vojnim krugovima širom sveta, Milunka Savić dobila je mural na Voždovcu.

Mlade studentkinje Fakulteta likovnih umetnosti su svojim radom odale počast heroini, te sada njen mural krasi jednu od zgrada u naselju Braće Jerković 43.

Komšije i sugrađani koji tuda prolaze oduševljeni su zato što sad i njihov kraj krasi mural posvećen jednoj ovakvoj heroini.

Danilo Pašajlić iz Zavičajnog udruženja Raščana "Milunka Savić" kaže za 24sedam da ovo delo mladih umetnika urađeno u čast srpske heroine pokazuje da su njenih zasluga svesne i novije generacije. 

Osim murala, Milunka bi trebalo da dobije i spomenik u prestonici. Zato je udruženje u februaru 2020. godine podnelo zahtev da se on napravi i postavi u parku Manjež.

- Smatrali smo da je ovako nešto bitno zahtevati kako bi ona dobila spomenik u prestonici. Nažalost, epidemija koronavirusa stopirala je mnogo toga, pa i ovu našu inicijativu. Zato smo krajem decembra 2021. godine podneli urgenciju, odnosno dopunu inicijative  - rekao je Danilo Pašajlić iz Zavičajnog udruženja Raščana "Milunka Savić", naglašavajući da se nada, s obzirom na to da je Grad, kao i Republika Srbija, prepoznao njihovu ideju kao dobru, da će ovo uskoro biti i realizovano.

Obnavljanje kuće u kojoj je živela

Kuća u kojoj je junakinja provela najveći deo svog života, a koja se nalazi upravo na Voždovcu, kako su ranije istakli nadležni, biće obnovljena u saradnji Grada Beograda i republičkih vlasti.

24sedam/Katarina Mihajlović
Grad će pronaći i rešenje za ljude koji žive tu

To je najavio i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, navodeći da će se naći rešenje za ljude koji žive na placu gde je i Milunkina kuća kako bi ona bila obnovljena.

- Zvao me je predsednik Aleksandar Vučić i insistirao da se uredi kuća Milunke Savić i da bude spomen na njen život, jer smo kao narod obavezni da joj se odužimo - rekao je tada Vesić.

Heroina

Milunka je rođena u selu Koprivnica kod Jošaničke Banje, u opštini Raška. Po objavljenoj mobilizaciji, oktobra 1912, prijavila se na jednom od mobilizacionih zborišta u Beogradu i registrovala se pod imenom Milun Savić.

Pod tim muškim imenom borila se u balkanskim ratovima 1912. i 1913. U to vreme ženama nije bilo dozvoljeno da budu vojnici i da  učestvuju u borbama. Njen stvarni identitet otkriven je posle ranjavanja, u bici na Bregalnici, 1913. godine.

Wikipedia
Milunka Savić

U Prvom svetskom ratu takođe se prijavila kao dobrovoljac, gde je bila borac – bombaš legendarnog Gvozdenog puka, najelitnijeg Drugog puka srpske vojske "Knjaz Mihailo". U jesen 1915, u Makedoniji, teško je ranjena u glavu i, tako povređena, zajedno sa ostalim borcima povlačila se preko Albanije.

Posle nekoliko meseci oporavka vratila se na Solunski front, u svoj puk, gde je učestvovala u bitkama 1916. Posebnu hrabrost pokazala je u bici na Kajmakčalanu, kada je zarobila 23 bugarska vojnika. U balkanskim ratovima i Velikom ratu ranjavana je četiri puta.

Milunka je u mirnodopskim vremenima radila kao čistačica, odbivši  ponudu da se preseli u Francusku i tamo dobije vojnu penziju. Ipak, nakon 1945. godine nove vlasti su joj dodelile penziju.

24sedam/Katarina Mihajlović
Kuća u kojoj je živela srpska Jovanka Orleanka

Život je nije mazio, ali je uvek nalazila načina da pomogne svojoj zemlji, pa je tako iškolovala i odgajila još 32 dece koje je dovela iz svog rodnog kraja.

Američki sajt "Lajstvers" ("Listverse") uvrstio je Milunku Savić na listu 10 najvećih žena koje su se borile u nekom od ratova u toku novije istorije.

Umrla je 5. oktobra 1973, a njeni posmrtni ostaci su preneti iz porodične grobnice u Aleju velikana tek 40 godina nakon njene smrti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike