Hrvati kukaju na sav glas, Vučić je reagovao na vreme: Spasio je Srbiju kolapsa koji je pogodio region, sve je predvideo još 2015. godine!

21.06.2024

19:40

0

Srbija i Vučić su tada imali viziju, pa su kupili 10 odsto akcija CGES

Hrvati kukaju na sav glas, Vučić je reagovao na vreme: Spasio je Srbiju kolapsa koji je pogodio region, sve je predvideo još 2015. godine!
Copyright Profimedia/Facebook

Širom regiona danas je došlo do potpunog kolapsa kada jenestalo struje u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, kao i u pojedinim delovima Grčke. Hrvatski mediji sada kukaju na sav glas i priznaju, za njih bolnu činjenicu, da je Srbija na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem reagovala na vreme, i da zbog toga danas nije osetila posledice.

Nedavni veliki nestanak struje koji je pogodio Dalmaciju, delove Slavonije, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Albaniju izazvao je saobraćajni kolaps i obustavu rada mnogih radnji. Pojedini delovi Dalmacije, uključujući deo Dubrovnika, i dalje su bez električne energije, dok temperature dostižu ekstremnih 40 stepeni Celzijusa.

Prema izveštajima, uzrok ovog kolapsa još nije potpuno jasan, ali postoji mogućnost da je preopterećenje sistema jedan od ključnih faktora.

Energetski stručnjak iz Hrvatske Ivica Jakić istakao je da je povećana potrošnja električne energije tokom vrhunca sezone, naročito zbog klima uređaja u brojnim stanovima i apartmanima, mogući razlog za ovakve probleme. Neki objekti nisu imali dovoljno kapaciteta priključka da podrže planiranu potrošnju, što dodatno opterećuje sistem.

Profimedia/Facebook
 

Jakić je takođe pominjao da je Hrvatska imala priliku da izbegne ovakav kolaps kada joj je ponuđen podmorski kabl koji bi rasteretio dalekovode. Međutim, taj projekat je odbijen, dok je isti podmorski kabl omogućio stabilan prenos električne energije između Srbije i Crne Gore, što je Srbiju zaštitilo od ovakvih problema.

Energetski kabal koji je povezao Italiju sa Srbijom i Crnom Gorom pušten je u rad 2019. godine, ali je država Srbija reagovala još 2015. godine, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji je tada obavljao funkcIju premijera.

Srbija i Vučić su tada imali viziju, pa su kupili 10 odsto akcija CGES. Sada se ispostavilo da je taj potez spasio Srbiju od kolapsa koji je pogodio region.

Evo kako su o tome pisali mediji u Crnoj Gori 2020. godine.

Benefite od energetskog kabla, kojim su povezane Crna Gora i Italija, osetile su i države regiona, koje preko naše zemlje mogu ponuditi višak električne energije Evropi. Kompanija Elektromreža Srbije je otišla i korak dalje, kupujući 2015. godine deset odsto akcija Crnogorskog elektroprenosnog sistema koji je sa italijanskom firmom Terna realizovao projekat povezivanja Crne Gore i Italije podmorskim energetskim kablom. Kupovina akcija, kako kažu u Elektromrežama Srbije za Dnevne novine, i te kako se pokazala isplativom.

- Sa ove vremenske distance, možemo reći da se potvrdilo ono u šta smo verovali i što smo na osnovu svih projekcija i očekivali kupovina akcija CGES-a bila je dobra odluka u svakom smislu poslovnom, strateškom i finansijskom - saopšteno je tada iz Elektromreža Srbije, preneli su crnogorski mediji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike