Milunka Savić nosila prase 50 kilometara na leđima da bi prehranila decu, ali nije htela da laže i krade! (VIDEO)

03.03.2024

20:01

0

Milunka je nastavila da posećuje svoje selo Koprivnicu svake godine čak i u starosti, iako do njenog sela ne postoji ni put ni prevoz

Milunka Savić nosila prase 50 kilometara na leđima da bi prehranila decu, ali nije htela da laže i krade! (VIDEO)
Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Milunka Savić je najodlikovanija žena u istoriji ratovanja. Zahvaljujući njoj, Srbija je upisana u stranice svetske istorije kao zemlja koja je izrodila neverovatnu ratnicu - ženu koja je učestvovala u tri rata, dva balkanska i Prvom svetskom ratu, ranjavana više puta, precizna bombašica, prekaljena izvidnica, koja je sama uspela da zarobi četu Bugara, narednica koja je ranjenog druga nosila kroz zaleđenu Albaniju, iako je i sama bila povređena.

O njoj su pisali svetski časopisi, divili su joj se čak i protivnički vojnici, Francuzi su je odlikovali i nudili joj njihovu vojnu penziju, međutim, ona je odlučila da ostane u državi koja je posle rata zaboravila njene zasluge.

Rođena je u planinskom, i danas teško pristupačnom selu, Koprivnici. Od najranijeg detinjstva radila je teške poslove oko zemlje i stoke, a kako je u tom kraju bilo vukova, već kao devojčica je naučila da koristi pušku i osluškuje okoliš, što joj je kasnije sigurno pomoglo da kao prava gorštakinja preživi sve ratne opasnosti.

Međutim, kakva je ova prekaljena ratnica bila u mirnodopskim uslovima, kada je zasnovala porodicu i dobila dete? Iako je rodila samo jednu ćerku, skoro 30 dece je očuvala i školovala, što dece rođaka, što siročića. Njen brak je kratko trajao, ali je ona sama uspela da kupi plac na Voždovcu i tu podigne kuću za sebe i svoje štićenike. 

Zahvaljujući zalaganju svojih ratnih drugova, posle Prvog svetskog rata, uspela je da dobije posao čistačice u Hipotekarnoj banci u Beogradu (današnja zgrada Narodnog muzeja). Radila je i po tri posla da bi prehranila decu, čistila je i kafane, štrikala, krpila odeću… Smatrala je da se u životu nijednog posla ne treba stideti, samo se ne sme lagati i krasti.

Jedno od dece koje je uzela na čuvanje i školovanje, bila je i Dragica Nikolić, unuka njenog rođenog brata Milana zbog kojeg se i prijavila kao dobrovoljac u rat, da bi ga zaštitila. Dragica je kao sedmogodišnja devojčica 1962. godine došla u Beograd sa Milunkom i tu upisala prvi razred.

- Ona je toliko meni toga učinila, poklonila, ja sam bila dete sa sela vrlo siromašno, koje nije videlo ni voz do tada, prvi put sam videla voz kad me je ona povela za Beograd, onda me je vodila u pozorište, u zoološki vrt, to su meni najlepše uspomene - kaže Dragica u emisiji “24sedam sa Marom”. 

Dobila penziju, ali ne i priznanje

Milunka je nastavila da posećuje svoje selo Koprivnicu svake godine čak i u starosti, iako do njenog sela ne postoji ni put ni prevoz. U porodici se pamti jedan njen dolazak za vreme Drugog svetskog rata, kada je bilo naročito teško prehraniti decu. Ona je svog brata zamolila da joj da jedno prase da ga nosiza Beograd. 

Međutim, pošto je put bio dug, nije smelo da bude već obrađeno, nego živo. Tako je Milunka živo prase stavila u džak, džak na rame, pa preko planine sve to železničke stanice u Brusu, koja je od njenog sela udaljena oko 45 kilometara i vozom za okupirani Beograd.

U međuratnom periodu, bila je pozivana od strane ratnih drugova u Francusku, na razne vojne svečanosti i proslave praznika. Sa tih putovanja se vraćala uvek sa nekim poklončićima za decu, koja su se radovala.

Posle rata, od nove vlasti je dobila penziju, ali ne i priznanje. O herojima Prvog svetskog rata nije se mnogo pričalo.

- Ona ne da je živela u senci, ona je zaista živela zaboravljena. Čak se ni u našoj kući nije govorilo o njoj kao o junaku. U školama se ništa nije govorilo, ne samo o Milunki, nego kao da Prvi svetski rat nije postojao. Jako opskurno, samo se neka bitka pomene, tada bila ova, ona i nisu se pominjali ti zaista pravi junaci. Milunka nije jedini junak Prvog svetskog rata. Ona je posebna, jer je bila žena, ali mi imamo toliko tih slavnih ličnosti. Nije bila ni rečenica u školi i tim knjigama - ispričala je Dragica voditeljki Mariji Atanasković.

Njena kuća na Voždovcu u kojoj je odgajila 30 dece bez kupatila, danas propada, mada je na nju stavljena spomen-ploča. Njena rodna kuća u Koprivnici je obnovljena, a svake godine u oktobru tamo se obeležavaju “Dani Milunke Savić”. Četiri decenije nakon njene smrti, njeni posmrtni ostaci preneti su u Aleju velikana.

Ceo intervju pogledajte u novoj epizodi emisije “24sedam sa Marom”:

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i videa, bez navođenja izvora, autora i embedovanja epizode sa YouTube kanala 24sedam tv.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike