Slavimo dan nacionalnog ponosa i jedinstva! Vučević: Vidovdan je dan kada smo pobedili, a ne izgubili (FOTO/VIDEO)

28.06.2024

12:35

0

Autor: 24sedam

Vučević je jutros u Ravanici prisustvovao parastosu Svetom knezu Lazaru i Kosovskim junacima, čime je otpočelo obeležavanje Dana sećanja na vladavinu kneza Lazara - 28. jun

Slavimo dan nacionalnog ponosa i jedinstva! Vučević: Vidovdan je dan kada smo pobedili, a ne izgubili (FOTO/VIDEO)
Copyright Tanjug

U Srbiji se danas nizom manifestacija obeležava nacionalni praznik Vidovdan, kao i 635. godišnjica Boja na Kosovu, a tim povodom u Kruševcu je održana centralna manifestacija i svečana sednica Vlade Srbije.

Sednici Vlade prethodio je deo centralne državne ceremonije obeležavanja Dana sećanja na vladavinu kneza Lazara - 28. jun, koju je predvodio premijer Miloš Vučević.

Završena svečana sednica 

U Gradskoj kući u Kruševcu završena je svečana sednica Vlade Srbije održana povodom obeležavanja nacionalnog praznika Vidovdana i 635. godišnjica Boja na Kosovu.

Pored premijera Miloša Vučevića, sednici su prisustvovali svi ministri u Vladi Srbije, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i gradonačelnik Kruševca Ivan Manojlović.

Obraćanje premijera Vučevića

- Sa pravom smo danas u carskom gradu Kruševcu na obeležavanju jednog od najvažnijih datuma u istoriji Srbije i srpskog roda, Vidovdanu. Vidovdan je dan kada se prepliću prošlost, sadašnjost i budućnost, kamen naše kulture i identiteta, na trenutke iskušenja koje smo kao narod prošli u istoriji. To nije samo datum u kalendaru već momenat koji simbolizuje ponos i požrtvovanost. Vidovdan je javna ispovest kolektivnog sećanja koja hrabri i bodri. Vidovdan je dan kada smo pobedili, a ne izgubili. Na ovaj dan sećamo se mnogobrojnih mučenika koji su pali za otadžbinu. Među njima na prvom mestu Sveti knez Lazar, njegova odluka da se bori znajući da su sve okolnosti protiv njega oličava Vidovdan - rekao je premijer.

- Srbija se tokom vekova suočavala sa brojnim izazovima i branili smo naše pravo da samostalno uređujemo svoj dom i tu nismo pravili kompromise. I tada i danas bili smo na strani pravde, nismo se bojali jer smo znali da Srbija gleda u nas, nema nikog drugog ko će se Srbiji naći, naša je sudbina Srbija. Suočavamo se sa novim izazovima, Vidovdan nas uči da smo prevazišli i veće izazove. Želim da poručim da Vlada Srbije nastavlja borbu za očuvanje državnih, nacionalnih i narodnih interesa, za opstanak KiM i opstanak Srba na KiM. Naša snaga leži u precima, u našem narodu i našoj ujedinjenoj Srbiji. Neka žrtva kneza mučenika i ostalih kososvskih junaka budu snaga i sila na osnovu koje ćemo donositi odluke. Oni su padali slavno da bismo mi danas bili ovde. Gledajmo u budućnost i nove izazove. Budimo kao jedan, radni i vredni, mudri i predani i čekajmo dan vaskrsa i slave, a svanuće nova zora. Živela Srbija - poručio je premijer.

Prikaz naoružanja i opreme VS

Na Trgu kosovskih junaka u Kruševcu počeo je prikaz naoružanja i opreme Vojske Srbije kome prisustvuje premijer Vučević, a na kome će prvi put u Srbiji biti prikazan sistem za protivvazdušnu odbranu (PVO) HQ-17AE.

HQ-17AE je kineski PVO sistem kratkog dometa i služi za zaštitu trupa na kopnu. On omogućava gađanje četiri cilja istovremeno na daljinama do 15 km i visinama do osam kilometara.

Da se poštuje međunarodno pravo sednica vlade bila bi u Gračanici

Vučević je izjavio je danas da su se okupili u carskom gradu Kruševcu umesto u Gračanici i na Gazimestanu pošto nema poštovanja međunarodnog javnog prava, kao i da su na posebnoj sednici vlade razmatrali četiri ključne teme.

- Na današnjoj posebnoj sednici vlade dotakli smo se ili pričali o četiri teme koje su ključne za današnji rad - pitanje unutrašnje i spoljne bezbednosti odnosno iz delokruga i nadležnosti posla MUP, Ministarstva odbrane, gde su jedan kratak izveštaj dali ministari u tim resorima, zatim u oblasti kulture i svemu što Ministarstvo kulture radi na očuvanju svih onih nacionalnih i identitetskih stvari i pitanja koje krase i određuju naš narod. I pitanje, naravno, ekonomije, odnosno privrede - rekao je Vučević.

On je dodao da je privreda motor razvoja države.

- Jer bez snažne ekonomije, uređenih finansija, stabilne monetarne politike, danas ni Vojska Srbije i Ministarstvo odbrane ne bi imali sve ovo što smo videli danas - rekao je Vučević.

Kada već nema poštovanja međunarodnog javnog prava i pravde, jer bi mi danas posebnu sednicu vlade održali u Gračanici i bili na Gazimestanu, prirodna i normalna adresa za Vladu Srbije jeste carski grad Kruševac i Rasinski upravni okrug, rekao je Vučević.

Položeni venci

Predsednik Vlade Miloš Vučević, u pratnji ministra za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Nemanje Starovića, položio je danas vence na Spomenik Kosovskim junacima u Kruševcu.

Litija u Kruševcu

Ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović učestvovali su danas u litiji u Kruševcu, povodom obeležavanja velikog praznika - Vidovdana.

Molitveni hod uz mošti Svetog kneza Lazara, od crkve Lazarice do Spomenika kosovskim junacima, predvodio je arhiepiskop i mitropolit kruševački David, koji je na kraju litije održao pomen kosovskim i svim stradalim srpskim junacima, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Dodaje se da su u litiji su tradicionalno učestvovali pripadnici Vojske Srbije. Ranije danas, u crkvi Lazarici održana je Sveta arhijerejska liturgija, koju je služio arhiepiskop i mitropolit kruševački David, sa sveštenstvom.

Vučević u Ravanici

Vučević je jutros prisustvovao liturgiji koju su povodom praznika Vidovdana u manastiru Ravanica služili vladika braničevski Ignjatije i sveštenstvo SPC. Pre početka liturgije hor "Vozglas" otpevao je himnu "Bože pravde".

Liturgiji su prisustvovali i ministri u Vladi Srbije Nemanja Starović, Tomislav Momirović i Nikola Selaković.

Vučević je jutros u Ravanici i prisustvovao parastosu Svetom knezu Lazaru i Kosovskim junacima, čime je otpočelo obeležavanje Dana sećanja na vladavinu kneza Lazara - 28. jun.

Premijer Vučević i gosti su se zatim poklonili ispred kivota kneza Lazara Hrebeljanovića i upalili sveće.

Liturgija u Gračanici - "ovde smo da pokažemo vernost veri"

Nekoliko stotina vernika prisustvovalo je jutros Vidovdanskoj liturgiji u manastiru Gračanica koju je služio arhiepiskop crnogorsko-primorski Joanikije uz sasluženje mitropolita i episkopa SPC.

Vladika raško-prizrenski Teodosije preneo je pozdrave patriharha Porfirija kojem je onemogućeno da na današnji praznik bude sa svojim narodom.

- Mi danas sabrani ovde treba da pokažemo ko smo i za šta smo opredeljeni na ovom prolaznom zemaljskom životu. Treba da pokažemo da li držimo zavet Isusa Hrista. Da li držimo zavet svetog kneza Lazara. Da pokažemo koliko smo verni našoj veri pravoslavnoj, našim svetinjama. Ovde sam i da prenesem pozdrave njegove Svetosti, našeg patrijarha koji je svake godine sa nama i koji je u svojoj besedi govorio da je ovo njegov dom. Njemu je ove godine uskraćeno da bude sa nama. Oni koji misle da će time nešto postići nasuprot tome oni pokazuju ko su , šta su i kakva je njihova kultura - rekao je vladika Teodosije.

Liturgiji su prisustvovali predstavnici lokalnih institucija, Kancelarije za KiM, zvaničnici iz centralne Srbije i regiona.

Predsednik čestitao Vidovdan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je građanima Vidovdan!

- Srećan vam praznik, srećan vam Vidovdan. Budućnost je u vašim rukama i siguran sam da još mnogo toga dobrog možemo i moramo da uradimo za našu Srbiju - poručio je srpski predsednik.

Ministarstvo spoljnih poslova čestitalo Vidovdan

Srpski narod danas obeležava dan nacionalnog ponosa i jedinstva - Vidovdan u kojem se ogleda naše slobodoljublje i moralna suština, navelo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije u vidovdanskoj čestitki.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MFA Serbia (@mfaserbia)

- Srpski narod danas obeležava dan nacionalnog ponosa i jedinstva - Vidovdan. U tom prazniku ogleda se naše slobodoljublje i moralna suština. To je i praznik koji nas neraskidivo veže za Kosovo i Metohiju, gde srpski narod i danas iz vidovdanske etike crpi snagu za opstanak, uprkos svom nasilju i obespravljivanju kojem je izložen. Srećan Vidovdan - navodi ministarstvo.

Vulin poslao snažnu poruku

- Na Vidovdan, vidi se sav srpski svet i svako od nas u njemu. Kolika god da je sila koja Srbima brani da se ujedine, još je veća srpska želja da prvi put od carstva Dušanovog budemo u jedinstvenoj državi Srba kojom po volji Srba vladaju Srbi. Proces ujedinjenja je započet i to se više ne može zaustaviti. Braćo Srbi, danas je Vidovdan - poručio je Vulin.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike