Ministarka Žarić Kovačević: Država mora biti građanima na dugme, dostupna 24 sata dnevno

27.05.2024

09:32

0

Državni, pokrajinski i lokalni organi mogu elektronski da razmenjuju dokumenta i međusobno sarađuju u radu

Ministarka Žarić Kovačević: Država mora biti građanima na dugme, dostupna 24 sata dnevno
Copyright TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Srbija odnedavno ima centralnu pisarnicu. Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević rekla je za RTS da je reč o digitlanoj mreži i svemu što je suprotno zatrpavanju papirima i dokumentacijom. Država mora biti građanima na dugme, dostupna 24 sata dnevno, 7 dana nedeljno i 365 dana u godini kako bi bili sigurni u državni sistem, istakla je ministarka.

Državni, pokrajinski i lokalni organi mogu elektronski da razmenjuju dokumenta i međusobno sarađuju u radu, jer to omogućava aplikacija pisarnica.

Održane su obuke kako bi svi organi uprave počeli da je koriste, što je jedan od najznačajnijih koraka u reformi i digitalizaciji javne uprave.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević rekla je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da kada izgovorimo reč pisarnica, obično pomislimo na jednu veliku prostoriju koja je zatrpana papirima i različitom dokumentacijom.

"Zapravo, radi se o jednoj digitalnoj mreži i radi se o svemu što je suprotno zatrpavanju papirima i dokumentacijom. Reč je o centralizovanom sistemu koji će obuhvatiti državne organe kako na republičkom, tako i na pokrajinskom i lokalnom nivou, koji će biti obuhvaćeni jednim centralnim velikim sistemom i velikom bazom u kojoj će se nalaziti podaci koje će oni moći da razmenjuju, a naravno u korist građana i privrede koja sa državom komunicira“, rekla je Jelena Žarić Kovačević.

Značaj za kancelarijsko poslovanje

Dodaje da za građane neće biti mnogo komplikovano, već od izuzetnog značaja, ali pre svega biće od izuzetnog značaja i za kancelarijsko poslovanje, zato što se radi o elektronskom vođenju kancelarijskog poslovanja.

"Zaposleni će na brži i efikasniji način moći da obavljaju svoje poslove. Zbog toga što će svaka dokumentacija koja se sada papirološki radi moći da se radi elektronskim putem. Dakle, taj sistem će podrazumevati razmenu dokumenata, ali podrazumevaće i neke druge stvari na koje se mnogo više vremena trošilo ranije, kao što su potpisivanje, pečatiranje, dostavljanje“, navela je ministarka.

Nema više čuvene rečenice "fali ti jedan papir"

Kako kaže, što se tiče građana, oni mogu sada na jednom šalteru da pribave dokumentaciju koja im je potrebna.

"Nema više papirologije, nema više one čuvene rečenice "fali ti jedan papir", nema više čekanja u redovima. Tako da je to mnogo važno i zbog odnosa između državnih organa i građana, jer zapravo država je tu da bi bila servis građana i da bi oni zajedno sa privrednim subjektima mogli da zadovolje svoje potrebe na najbrži i najkvalitetniji mogući način“, dodala je.

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ
 

 

Preduslovi koji moraju da budu ispunjeni

Kada se govori o nekim inovacijama i o nekim novim sistemima u različitim oblastima, vi prvo za to morate da stvorite pravno utemeljenje, odnosno pravni okvir, napominje ministarka.

"Naravno, mi smo morali da menjamo naše zakonodavstvo u tom smislu. Mi smo najpre promenili Zakon o opštem upravnom postupku koji nam je upravo i omogućio tu elektronsku komunikaciju. I ono što je jako dobro, a što je išlo na predlog Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave 2018. godine, jeste Zakon o elektronskoj upravi koji je omogućio da se putem interneta razmenjuje ta dokumentacija i putem te informaciono-komunikacione tehnologije“, rekla je Jelena Žarić Kovačević.

Oko 14.000 službenika prošlo obuke

Sa druge strane, postoji i Kancelarija za IT koja ima određene IT stručnjake koji su uradili taj softver i na čijem unapređenju će raditi.

"Imamo stručnjake koji će kontrolisati čitav taj sistem i korišćenje tog sistema kako bi ga unapredili ukoliko, naravno, država može građanima sutradan da pruži i neke druge usluge“, navela je ministarka.

Ističe da oko 14.000 službenika je prošlo obuke koje je organizovalo Ministarstvo kako bi se upoznali sa čitavim tim sistemom i kako bi mogli da najefikasnije rade.

Šta je sledeći korak

Ministarka Žarić Kovačević napominje da mora da se poštuje digitalizacija koja se razvija u svetu jer digitalizacija je i jedan od ključnih ciljeva i rada vlade i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

"U vezi sa tim, ono što ćemo raditi je upravo vezano za ovu pisarnicu koja će činiti stub, odnosno kičma administracije. Sada ćemo imati e-pisarnicu koju će moći da koriste građani i koja će umnogome doprineti da oni na najbrži mogući način zadovolje svoje potrebe“, kaže ona.

Kampanja "država na dugme“

Jelena Žarić Kovačević kaže da je "država na dugme" naziv kampanje koju će raditi.

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ
 

 

"Nadam se da ćemo u najskorije moguće vreme moći građanima, privredi i uopšte javnosti da predstavimo e-pisarnicu. Mi smo tu kampanju nazvali i "država na dugme" upravo iz razloga što smatramo da država mora biti građanima na dugme. Dakle, mora biti dostupna 24 sata dnevno, 7 dana nedeljno i 365 dana u godini kako bi oni bili apsolutno sigurni u državni sistem i apsolutno sigurni da mogu u bilo kom trenutku da obavljaju svoje poslove za kojima imaju potrebe", objasnila je.

Uvođenje širokopojasnog interneta 

Ministarka kaže da će uvođenje širokopojasnog interneta podrazumevati da u apsolutno sve krajeve naše zemlje dođe mogućnost da ljudi koriste internet.

Prema njenim rečima, internet će biti istog kvaliteta i u gradskim i u ruralnim područjima, odnosno sredinama.

"Tako da je to uvođenje interneta dobra stvar kako bi se i u tom smislu izjednačili građani koji žive u centru nekog velikog grada koji svakako imaju mogućnost ili u ruralnim krajevima", zaključila je Jelena Žarić Kovačević.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RTS

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike