Patrijarh Porfirije: Crkva ne treba da se prilagođava duhu vremena jer se jevanđelje ne može modernizovati

26.05.2024

21:28

0

Nema potrebe da mi bilo šta dodajemo i oduzimamo jevanđelju - rekao je patrijarh

Patrijarh Porfirije: Crkva ne treba da se prilagođava duhu vremena jer se jevanđelje ne može modernizovati
Copyright TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ bg

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije je prisustvovao predavanju jeromonaha Rafaila, nastojatelja manastira Podmaine, na temu "Imamo ime", i poručio da Crkva ne treba da se prilagođava duhu vremena jer se jevanđelje ne može modernizovati.

- Kao što je otac Rafailo i rekao, naša vera jeste i naš život i naše predanje, a ukoliko je naš život vera, onda i ne treba mnogo reči i filosofije u duhu ovog sveta, nego Reč, Slovo, samo po sebi govori iz nas - rekao je Porfirije, prenosi TV Hram.

On je dodao da se u današnje vreme često čuje da SPC treba osavremeniti.

Tanjug/Strahinja Aćimović
 

- Nema potrebe da mi bilo šta dodajemo i oduzimamo jevanđelju, kao što je apostol Pavle rekao – "Ono što primih, to vam predajem". Ne može se modernizovati jevanđelje, nije Crkva telo koje se prilagođava duhu vremena, nego je svako vreme pozvano da uđe u Crkvu koja je večnost i koja postoji da bi preobražavala vreme i svet, a ne da bi sebe preobražavala u duhu vremena - rekao je Porfirije, prenosi Tanjug.

Patrijarh Porfirije služio je svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Svetog Save na Vračaru.

- Gospod nas kroz današnje jevanđelje poziva da se i mi ugledamo na onog koji je od mnoštva bolesti bio bolestan 38 godina, ali je zbog svoje upornosti i neodustajanja, zbog svoje vere i poverenja u Hrista uspeo da prevaziđe svoje bolesti, a uzrok njegove bolesti, kao i svake druge bolesti u iskustvu palog čoveka, otkriva se na kraju ove jevanđelske priče kada Gospod, otpuštajući isceljenog uzetog, kaže: Idi i ne greši više - poručio je Porfirije nakon liturgije, prenosi TV Hram.

Liturgiju su sasluživali episkopi zapadnoevropski Justin, remezijanski Stefan i humski Jovan, kao i arhimandrit Rafailo iz manastira Padmaina i sveštenici Miloš Trišić iz Tuzle i Dejan Mandić iz Kopra.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike