Veliki odziv građana: Posle preventivnih pregleda na pulmologiji njih 40 upućeno na dalju dijagnostiku!

26.05.2024

18:14

0

Preventivni pregledi koje organizuje Ministarstvo zdravlja sprovodeni su danas u zdravstvenim ustanovama širom Srbije

Veliki odziv građana: Posle preventivnih pregleda na pulmologiji njih 40 upućeno na dalju dijagnostiku!
Copyright Promo

Pulmologija je oborila rekord u preventivnim pregledima, te je prema rečima direktora Klilinke za pulmologiju UKCS, dr Mihaila Stjepanović pregledano više od 428 pacijenata.

Kako je istakao za Telegraf.rs, više 40 je upućeno na dalju dijagnostiku.

- Kod njih šestoro smo pronašli promene koje liče da su tumorske, kod ostalih je u pitanju astma, ili HOBP, kaže dr Stjepanović i dodaje da je danas zaista veliki broj građana došao da proveri svoje zdravlje.

- Od jutros nismo stali, bukvalno su ljudi samo pristizali što i jeste cilj, da njih što više dođe na pregled. Otkrili smo kod njih šestoro te promene, u pitanju su pušači, a ostali će na vreme početi da se leče od drugih bolesti, kaže dr Stjepanović.

Skrinšot/TV/RTS
 

Podsetimo, preventivni pregledi koje organizuje Ministarstvo zdravlja sprovodeni su danas u zdravstvenim ustanovama širom Srbije.

Ono što je novina, organizovani su i fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, kojima će biti pregledani kičma, stopala i celokupni lokomotorni sistem.

Takođe, u istom periodu, u nekoj od 200 zdravstvenih ustanova, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, bilu sy u prilici da bez zakazivanja i uputa, provere krvnu sliku i izmere krvni pritisak, provere hormone štitaste žlezde, obave pulmološki pregled ( a svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina biće obavezno urađen i rentgen pluća) i urade tumor markere prostate.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike