Prošlost grada na Moravi: Selaković otvorio muzej Srpske pravoslavne crkve u Čačku (FOTO GALERIJA)

23.05.2024

14:59

0

Muzej Srpske pravoslavne crkve u Čačku biće otvoren svakoga dana do Spasovdana

Prošlost grada na Moravi: Selaković otvorio muzej Srpske pravoslavne crkve u Čačku (FOTO GALERIJA)
Copyright RINA

Ministar kulture Nikola Selaković otvorio je danas u Čačku Prijemno izložbeni salon muzejskog tipa u hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg.

Selaković je tom prilikom rekao da salon svedoči kontinuitetu delatnosti ne samo na obnovi duhovnosti prilikom obnove države u 19. veku već i očuvanju i unapređenju Srpske pravoslavne hrišćanske kulture u ovom kraju. 

RINA
 

 

"Izvanredna izložba koju sam imao priliku da vidim i koju će imati priliku da vide Čačani svakoga dana do Spasovdana ove godine, a nakon toga i prilikom namenskih otvaranja ovog prostora, govori jednu neverovatnu priču o obnovi i duhovnosti i državnosti, dakle, od knjaza Miloša Velikog, pa možemo slobodno reći do Drugog svetskog rata. Eksponati koji se ovde mogu videti su prava retkost u čitavom rodu srpskom i u Srbiji i nešto su čime grad Čačak može samo da se ponosi", kaže ministar.

Započela duhovna i kulturna obnova grada Čačka

Prema njegovim rečima upravo ovaj muzej i salon predstavljaju samo jedan od bisera Čačka, kao i da ga nakon razgovora sa gradonačelnikom Milunom Todorovićem ohrabruje činjenica da je grad Čačak apsolutno zadržao isti nivo budžetskih sredstava koje će izdvajati za kulturu i u narednom periodu, bez obzira što više ne nosi titulu prestonice kulture Srbije. 

RINA
 

 

"Sve ovo predstavlja jedan ozbiljan vid brige, zajedničke brige države, grada Čačka, kao o Čačku sutra, kakav on treba da bude i dokazuje da nakon ekonomske obnove, nakon ozbiljnog smanjenja nezaposlenosti, povećavanjem budžeta, ozbiljnih i stranih i domaćih ulaganja u čačansku privredu, da se i kroz formu prestonice kulture započela je duhovna i kulturna obnova grada Čačka i Ministarstvo kulture će u svim tim naporima biti pravi i verni saborac i partner koji će podržavati i Čačak i sve Čačane", rekao je Selaković.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović rekao je da je i ovaj muzej jedan od dokaza da Vlada, ministarstvo kulture i grad Čačak sa crkvom mogu da rade i prave ovako sjajne stvari. 

RINA
 

 

"Ono što je nama prva prestonica kulture donela već se kruniše, prvo Etnološkim muzejom, stalnom postavkom našeg muzeja Hrama Vaznesenja Gospodnjeg i nastavljamo dalje. Uskoro ćemo otvoriti muzej košarke, uređivati kulturno-istorijske spomenike, raditi na pojačanju naše gradske biblioteke, Narodnog Muzeja, Arhiva. Negovati novu ustanovu kulture za negovanje tradicija. Mnoge stvari koje smo uradili uz blagoslov Vladike žičkog Justina od živopisa našeg hrama i sve ono što radimo uz podršku oca Marka i oca Dula, bivšeg i sadašnjeg starešine Hrama. Naravno i protonamesnika Mića Petrova i sve braće u Hristu, da svima služi na čast svim hristoljubivim građanima Čačka da mogu da koriste na sreću i spasenje", kazao je Todorović. 

Gradonačelnik se zahvalio Ministarstvu kulture, ministarki Maji Gojković i ministru Nikoli Selakoviću koji su imali poverenja da mi možemo ovakve velike i bitne stvari da zajedno uradimo.

Rezultat dugogodišnje saradnje

Vuk Dautović, jedan od autora izložbe kaže da je ideja o otvaranju muzeja ostvarena u saradnji sa bratstvom sabornog hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku ali i dr Slobodanom Jakovljevićem, liturgičarom i naučnikom sa kojim je autor monografije o riznici sabornog hrama u Čačku. 

RINA
 

 

"Ova saradnja je trajala nekoliko godina i mi smo primarne rezultate naših istraživanja objavili u saopštenjima Republičkom zavoda za očuvanje spomenika. Nakon toga je došla inicijativa da svi ovi dragoceni predmeti, koji su najpre naučno obrađeni, potom konzervirani budu objedinjeni i izloženi tako da ne stoje u sefovima i depoima crkvenim već da Čačani i svi oni koji u Čačak dođu kao turisti njih mogu da vide i ta celokupna reznica je izložena u parohijskom Domu Vaznesenjskog hrama", rekao je Dautović.

Dautović kaže da se kroz izložene predmete može ogledati čitava prošlost grada na Moravi i ističe da se kao najveći darodavci vrednih predmeta čačanskom hramu prednjače žene.

RINA
 

 

"Predmeti koji su izloženi jesu ono što je celokupna riznica. Dobar deo fonda bogoslužbenih knjiga, dragoceni predmeti, tekstilije. Na kulturnoj mapi Srbije 19. veka ovde ima zaista jako vrednih predmeta koji potiču iz raznih krajeva sveta. To je ono što ljudi često jasnu predstavu, ali od Ruske carevine, Venecija, Svete Gore, raznih beogradskih zlatarskih majstora koji deluju u 19. veku, Austrije, Beča. Dosta predmeta je ostalo kao svedočanstvo uglednih Čačana. Ono što je zanimljivo jeste da je veliki broj žena prednjačio u darivanju izuzetno vrednih predmeta koji su danas retki muzeološki eksponati", zaključio je Dautović.

Muzej Srpske pravoslavne crkve u Čačku biće otvoren svakoga dana do  Spasovdana, nakon čega će se otvarati u posebnim prilikama i u dogovoru sa bratsvom hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku.

 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike