Ovo nije samo pitanje nauke, to je pitanje opstanka: Današnji dan važan je za čitavu planetu

23.03.2024

08:45

0

Autor: 24sedam

Dok se svet suočava s bezbroj izazova, od suša do poplava, od ekstremnih vrućina do neočekivanih hladnih talasa, uloga meteoroloških službi postaje sve važnija

Ovo nije samo pitanje nauke, to je pitanje opstanka: Današnji dan važan je za čitavu planetu
Planeta Zemlja - Copyright Profimedia

Svake godine 23. marta svet staje da bi obeležio Svetski dan meteorologije, praznik posvećen planetarnoj atmosferi i svemu što se u njoj dešava. 

Ovaj datum nije odabran slučajno, jer označava dan kada je 1950. godine stupila na snagu Konvencija o osnivanju Svetske meteorološke organizacije (WMO), specijalizovane agencije Ujedinjenih nacija zadužene za proučavanje atmosfere, klime i voda. 

Više od šest decenija, ovaj dan simbolizuje značaj i potrebu za globalnim razumevanjem i saradnjom u oblasti meteorologije, ključne za predviđanje vremenskih uslova i suočavanje s klimatskim promenama.

U Srbiji, proslava ovog važnog dana vezana je za rad i dostignuća Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije, koji stoji na čelu sa nacionalnim naporima za praćenje vremenskih prilika i upozoravanje na opasne meteorološke i hidrološke pojave. 

Profimedia
 

S ponosom se osvrćemo na bogatu istoriju koja počinje osnivanjem prve Nacionalne meteorološke službe 1888. godine, pa sve do današnjih dana, gde je Republički hidrometeorološki zavod postao referentna tačka za sve što ima veze sa vremenom i vodama u našoj zemlji.

6,8 milijardi evra štete zbog klimatskih promena


Direktor RHMZ  Jugoslav Nikolić izjavio je povodom ovog dana da su poslednjih decenija prisutne rastuće temperature na planeti Zemlji, a koje su pratili ekstremni događaji – toplotni talasi, poplave, suše, šumski požari i tropski cikloni.

- Prema podacima Svetske meteorološke organizacije, 2023. godina je bila najtoplija godina u istoriji. Ovo se pripisuje uticajima delom antropogenih faktora, ali i prirodnog fenomena El Ninjo koji označava pojavu povišene temperature površinskih voda u istočnom i centralnom Pacifiku. Vreme i klima, klimatske fluktuacije i klimatske promene svakako utiču na našu bezebednost, na životnu sredinu, ekonomiju i druge sfere društva i zahtevaju napore za upravljanjem potencijalnim uticajima i rizicima, kao i bolje razumevanje uticaja na određene privredne i društvene sektore, sada i u budućnosti. Efikasan odgovor na klimatske izazove uključuje uspešnu primenu mera prilagođavanja i ublažavanja. Meteorologija kao struka i kao nauka svakako je u prvim redovima delovanja na klimatske izazove kroz doprinos jačanju otpornosti društva i efikasnijoj adaptaciji na uticaj postojećih klimatskih uslova i potencijalnih klimatskih promena - piše u izjavio na sajtu zavoda.

Skrinšot/TV/Palma plus
Jugoslav Nikolić

On je podsetio da se od 2000. godine Srbija suočila sa nekoliko značajnih ekstremnih klimatskih i vremenskih epizoda koje su prouzrokovale značajne materijalne i finansijske gubitke, kao i gubitke ljudskih života.

- Procene su da ukupna minimalna suma materijalnih šteta izazvanih ekstremnim klimatskim i vremenskim uslovima, u periodu 2000 – 2020. godina, iznosi 6,8 milijardi evra. Više od 70 odsto šteta nastale su usled suša i visokih temperatura izazvanih klimatskim fluktuacijama i ekstremnim vremenskim događajima. Drugi glavni uzrok značajnih gubitaka bile su poplave - naglasio ej on.

Podsetio je i da je Vlada Srbije usvojila „Program prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove za period od 2023. do 2030. godine sa akcionim planom za period od 2024. do 2026. godine” koji obezbeđuje sprovođenje mera prilagođavanja na „pametan” i „sistematski” način.

- Republički hidrometeorološki zavod, kao jedan od učesnika u izradi ovog Programa, prepoznat je kao ključni igrač u obezbeđivanju potrebnih kapaciteta za ostvarivanje povećanih potreba za pravovremenim informisanjem o klimatskim i vremenskim uslovima. U tu svrhu, predviđeno je osnaživanje Zavoda kroz unapređenje kompleksnog sistema ranih najava i upozorenja koji obuhvata: meteorološki i hidrološki osmatrački sistem, hidrometeorološki telekomunikacioni sistem, sistem za analizu, prognozu, ranu najavu i upozorenja o pojavi nepogoda i katastrofa, sistem monitoringa klime, najave i upozorenja na ekstremne klimatske događaje, sistem monitoringa i rane najave suše.

Predani klimatskoj akciji

Ove godine, Svetska meteorološka organizacija izabrala je temu "Predani klimatskoj akciji" (At the frontline of climate action), kako bi naglasila važnost zajedničkog rada i razmene znanja u borbi protiv klimatskih promena. 

pritnscreen/RHMZ
 

Cilj je osvetliti put ka održivijoj budućnosti, gde će generacije koje dolaze imati šansu da uživaju u plodovima naše planete bez straha od ekstremnih vremenskih uslova ili nepredvidivih klimatskih promena.

Dok se svet suočava s bezbroj izazova, od suša do poplava, od ekstremnih vrućina do neočekivanih hladnih talasa, uloga meteoroloških službi postaje sve važnija. Ovo nije samo pitanje nauke; to je pitanje opstanka, saradnje i predanosti zajedničkom cilju - planeti Zemlji koja može da se brani i prilagodi izazovima koje pred nju postavlja menjanje klime.

Svetski dan meteorologije prilika je da se podsetimo na važnost očuvanja našeg okruženja, ali i da se podvuče značaj uloge svakog pojedinca u toj borbi. Budimo predani klimatskoj akciji, danas i svakog dana, radi naše planete i budućih generacija.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike