Za 7 godina obrađeno čak 7.500 predmeta za digitalno nasilje nad decom: Ovako ćete prepoznati da li vam neko maltretira dete!

27.02.2024

19:50

0

Autor: I.K.

Cilj je da deca nauče kako da prepoznaju digitalno nasilje i kome da ga prijave

Za 7 godina obrađeno čak 7.500 predmeta za digitalno nasilje nad decom: Ovako ćete prepoznati da li vam neko maltretira dete!
Copyright Profimedia

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu danas obeležava sedam godina od osnivanja, a tim povodom ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović poručio je da je edukacija dece i roditelja najbolja prevencija kada su u pitanju opasnosti koje vrebaju na internetu. 

Edukatori iz Centra sa decom školskog uzrasta i njihovim nastavnicima rade na prevenciji kroz organizovanje prezentacija i edukacija po školama širom Srbije, pokušavajući da utiču na svest svih da komunikacija na internetu može biti opasna i da može negativno da utiče na psihološki razvoj dece i mladih. 

Ministarstvo informisanja i telekomunikacija
 

 

Ministar je istakao da je cilj da deca nauče kako da prepoznaju digitalno nasilje i kome da ga prijave. Centar je do sada obradio ukupno 7.573 predmeta, od kojih je 537 predmeta upućeno drugim nadležnim institucijama na postupanje: Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu prosvete, centrima za socijalni rad i domovima zdravlja.

Ministarstvo informisanja i telekomunikacije je unapredilo platformu Pametno i bezbedno, odnosno pored važnih saveta, edukacija i drugih korisnih sadržaja o pravilnom korišćenju interneta, bezbednom postavljanju sadržaja i mogućnostima onlajn zaštite, svi građani mogu prijaviti ugrožavanje bezbednosti na internetu operaterima kontakt centra putem kontakt forme na sajtu pametnoibezbedno.gov.rs ili na broj telefona 19833.

Opasnosti koje prete

Iako je internet neizostavan deo svakodnevnog života, stručnjaci upozoravaju na rizik od neželjene interakcije sa drugim korisnicima interneta. Neke od opasnosti koje vrebaju posebno decu jesu cyberbullying, pristup neprimerenom sadržaju, online grooming i druge, a mogu imati ozbiljne posledice po mentalno i fizičko zdravlje dece.

Profimedia
 

 

Zato je važno sa decom uspostaviti pravila korišćenja interneta, a mogu se naći i brojni softveri besplatni, ali i oni koji se plaćaju, a koji filtriraju neželjeni sadržaj i ograničavaju vreme koje deca provode na internetu. Posebnu pažnju roditelji, ali i drugi koji su u svakodnevnom kontaktu sa decom, kao što su nastavnici, treba da obrate ako primete promenu u ponašanju dedeta, kao što je gubitak interesovanja za druge aktivnosti ili promena u raspoloženju. 


Cyberbullying je vrsta nasilja preko elektronskih medija. Može da uključuje ponižavanje, pretnje, objavljivanje neželjenih slika ili informacija i druge vrste nasilja. Ukoliko dete postaje depresivno, povučeno u sebe ili gubi interesovanje za druge aktivnosti, izbegava da ide u školu ili naglo prestaje da koristi internet proverite da nije bilo žrtva sajberbulinga.

Decu treba ohrabriti da razgovaraju, da se otvore o problemima, kako bi im bilo moguće pomoći.

Online grooming je proces kojim se deca uvlače u kontakt sa odraslima sa lošim namerama. To može da uključuje pokušaj da se stupi u vezu sa decom putem interneta ili da se deca nađu u neprijatnoj situaciji. Ukoliko se uoči da je dete žrtva ove vrste nasilja, treba obavestiti nadležne kao što su policija ili centri za zaštitu dece.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike