Nemanja je bio zdrava beba, danas je, zbog preležanih morbila, nepokretan, jedini "lek" je transplantacija matičnih ćelija

27.02.2024

14:08

0

Nemanji je utvrđena dijagnoza - SSPE (Subakutni sklerozirajući panencefalitis), kao posledica direktne infekcije Morbilama

Nemanja je bio zdrava beba, danas je, zbog preležanih morbila, nepokretan, jedini "lek" je transplantacija matičnih ćelija
Nemanja Ljutić - Copyright Budi Human

Nemanja Ljutić (7) je rođen kao zdrava beba, a danas je ovaj mali hrabri dečak nepokretan, ima spazam u rukama i nogama, ne prati pogledom, samo reaguje na zvuk. Trenutno je na nezogastričnoj sondi koja mu je stavljena preventivno da se ne bi ugušio hranom. Sve ovo posledica je preležanih morbila kada je imao šest meseci. Konkretan lek ne postoji, ali lekari veruju da može da mu pomogne presađivanje matičnih ćelija u Turskoj, zbog čega se preko fondacije "Budi human" prikupljaju sredstva.

Nemanja je, naime, sa šest meseci života imao operaciju mokraćnog kanala, a u toku postoperativnog oporavka u bolnici zarazio se Morbili virusom, odnosno malim boginjama. S obzirom da je bio zdrava beba, nije imao problema sa imunitetom, preležao je male boginje bez nekih problema i posle dve nedelje se potpuno oporavio. 

Nakon oporavka Nemanja nije imao drugih zdravstvenih problema. Bio je zdravo i izuzetno veselo dete. U septembru 2020. godine krenuo je u vrtić gde se veoma brzo adaptirao i zavoleo nove drugare i vaspitačice. Ta sreća, međutim, nije dugo trajala.

Visoka temperatura i fras

Krajem oktobra dobija fras zbog izuzetno visoke temperature i nakon nekoliko dana počinje da gubi ravnotežu u hodu, a zatim da se stvaraju i atonično/mioklonični napadi. U toku kliničkih ispitivanja u bolnici inficira se korona virusom i njegovo stanje počinje neverovatnom brzinom da se pogoršava. Nakon nekoliko dana više ne može da sedi, da stoji, počinje da mu se koči vrat, pogled mu vuče u stranu, postaje nervozan i napet a sve to prati konstantno plakanje.

Tokom boravka u bolnici od 2 meseca, urađene su sve moguće analize kao što su tumori, metaboličke, autoimune i genetske bolesti, na koje je bio negativan. Lumbalnom punkcijom ustanovljeno je da ima antitela Morbila u likvoru. Na osnovu toga je doneta dijagnoza - SSPE (Subakutni sklerozirajući panencefalitis), kao posledica direktne infekcije Morbilama.

Nemanja je trenutno na antivirusnoj terapiji i nalazi se na kućnom lečenju. Nepokretan je, ima spazam u rukama i nogama, ne prati pogledom ali reaguje na zvuk. Trenutno je na nezogastričnoj sondi koja mu je stavljena preventivno da se ne bi ugušio sa hranom.

Jedina šansa - transplantacija

Za ovu bolest ne postoji konkretan lek i prognoze doktora nisu obećavajuće ali, s obzirom na uzrast deteta, postoje šanse za njegov oporavak. Takvu šansu su roditelji pronašli u Turskoj, gde se vrši transplantacija matičnih ćelija. Doktor je pogledao svu  dokumentaciju i rekao da ovaj tretman može da mu pomogne.

Nemanji su sredstva potrebna za  troškove ugradnje PEG-a tretmane matičnim ćelijama u inostranstvu, za rehabilitaciju, fizikalne terapije, specijalističke i kontrolne preglede, logopedske i defektološke tretmane, elektrostimulacije, terapije hranjenja, senzornu integraciju, ortopedska pomagala, za tretmane u hiperbaričnoj komori kao i za putne troškove i smeštaj.

Nemanji možete da pomognete na sledeće načine:

-Upiši 995 i pošalji SMS na 3030
-Uplatom na dinarski račun: 160-6000000856562-87
-Uplatom na devizni račun: 160-6000000857075-03
IBAN: RS35160600000085707503
SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike