Ako crkne uređaj, dobiješ zamenski! Kada ga poprave, garancija još godinu dana! Otkrivamo hoće li i naši potrošači imati prava kao evropski?

09.02.2024

08:11

0

Autor: R.M.

Iz Evropskog parlamenta poručuju da će biti lakše i jeftinije popravljati proizvode umesto da se kupuju novi

Ako crkne uređaj, dobiješ zamenski! Kada ga poprave, garancija još godinu dana! Otkrivamo hoće li i naši potrošači imati prava kao evropski?
Copyright Profimedia

Evropski parlament i Savet EU dogovorili su se o direktivi koja će potrošačima osigurati pravo na popravku proizvoda, ali koja neće trajati samo tokom garancije već i nakon isteka i to po pristupačnim cenama.

Proizvođači će biti u obavezi da popravljaju belu tehniku, usisivače, pa čak i mobilne telefone a lista će se proširivati.

S druge strane, potrošač će imati pravo na zamenski proizvod dok traje popravka, ili mogu da se odluče za popravljeni proizvod kao alternativu. 

Ono što je zanimljivo jeste da će garancija nakon popravke uređaja biti produžena za godinu dana.

Iz Evropskog parlamenta poručuju da će biti lakše i jeftinije popravljati proizvode umesto da se kupuju novi, što se trenutno svodi gotovo na isto. 

Profimedia
I veš mašine obuhvaćene novim pravilima

Sem što će razviti rad servisera, smanjiće se i otpad. Kada Evropski parlament i Savet EU potvrde ovaj politički dogovor on će postati zakon, a automatski će članice EU imati dve godine da ga implementiraju u svoja lokalna zakonodavstva.

I Srbija će morati da primeni zakonodavstvo

Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije kaže za 24sedam da će i Srbija morati da primeni ova pravila kroz svoje zakone u nekom momentu.

- Mi smo dosta dugo imali uredbe koje je donela vlada još iz SFRJ, a koji su se odnosili na robu za koju se izdaje garantni list. Tu su jasno bili definisani rezervni delovi i koliki broj godina moraju da se proizvode za određene proizvode. Onda je to 2000 i neke godine ukinuto. Evropski parlament je sada predložio nešto slično - rekao je on.

Profimedia
Ilustracija

 

Komentarisao je i deo evropskog dogovora koji se odnosi na pristupačnost cena opravki, koja odavno ne postoji u Srbiji.

- Ako je matična ploča otišla, ne može samo ona da košta skoro kao nov televizor! Dešava se, recimo, da popravka televizora košta 20.000 dinara, a nov televizor je trideset hiljada! - rekao je on. 

Papović naglašava da nam je ova regulativa potrebna i zato što u Srbiji ima dosta robe iz povrata, koja se ne proda u nekim drugim državama pa završi na našim policama.

- Ta roba se nije prodala a već je izašao novi model televiziora, veš mašine... i to moraju nekome da prodaju. Često to odlazi u zemlje trećeg sveta, poput Afrike, ali se plašim da i mi ne postanemo zemlja gde će se uglavnom prodavati roba iz povrata - objasnio je Papović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike