Nema više bacanja: Pravo na popravku uređaja sada zakon u EU

24.04.2024

12:19

0

Evropska unija je zvanično usvojila novu direktivu o pravu na popravku uređaja

Nema više bacanja: Pravo na popravku uređaja sada zakon u EU
Copyright Profimedia

Građani Evropske unije sada će imati mogućnost da poprave svoje elektronske uređaje i nakon isteka garancije i to bi trebalo da podstakne ljude da popravljaju kupljene proizvode umesto da besomučno kupuju nove.

Evropska unija je zvanično usvojila novu direktivu o pravu na popravku uređaja i za nju je u Evropskom parlamentu (EP) glasalo 584 poslanika, dok je samo troje bilo protiv, uz 14 uzdržanih.
Evropska unija već zahteva od trgovaca, odnosno proizvođača i ovlašćenih uvoznika, da ponude minimalnu dvogodišnju garanciju na proizvode, ali nova pravila idu korak dalje.

Kompanije su prema novim pravilima nakon isteka garancije "i dalje obavezne da popravljaju uobičajene proizvode za domaćinstvo", uključujući pametne telefone, televizore, mašine za pranje veša, usisivače i druge predmete.

Ako se proizvod pokvari dok je pod garancijom, potrošači mogu da biraju između zamene ili popravke.

Ako se odluče za popravku, garancija će biti produžena na godinu dana.

Pravila nalažu da kompanije moraju ponuditi popravke po "razumnoj" ceni kako se kupci ne bi "namerno odvraćali“ od popravke svog proizvoda.

EU će od proizvođača zahtevati da obezbede rezervne delove i alate, a istovremeno će im zabraniti korišćenje "ugovornih klauzula, hardverskih ili softverskih tehnika koje ometaju popravke" ili izazivaju „programirano“ kvarenje uređaja posle isteka garantnog roka.

Nova pravila će stupiti na snagu kada budu objavljena u Službenom listu EU, a države članice Evropske unije će imati dve godine da ih usvoje u svom zakonodavstvu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike