Možemo li da dobijemo male boginje, ako smo vakcinisani? Odgovor će vas zabrinuti! Evo koje kategorije su najugroženije

08.02.2024

19:57

0

Autor: I.K.

Vakcina ili preležane male boginje stvaraju doživotni imunitet, ako do zaraze dođe klinička slika je blaga

Možemo li da dobijemo male boginje, ako smo vakcinisani? Odgovor će vas zabrinuti! Evo koje kategorije su najugroženije
Ilustracija - Copyright Profimedia

Slučaj dečaka (15) koji je oboleo od malih boginja, a koga je zarazila majka, pokrenuo je ponovo priču o ovoj bolesti koju bi trebalo da su vakcine gotovo iskorenile. Ipak, kako se iz godine u godinu opseg vakcinacije smanjuje, pa umesto željenih i neophodnih 95 odsto vakcinisanih taj broj je sada ispod 80 odsto, počele su da se vraćaju "zaboravljene" bolesti.

Prema navodima lekara, virusologa i epidemiologa, vakcina MMR koja se prema našem kalendaru imunizacije prima u prvoj dozi oko prve godine života, u drugoj oko šeste godine života, stvara doživotni imunitet. Kao i preležani morbili. U izuzetno retkim slučajevima može da se desi da obolite od morbila ukoliko ste već stekli imunitet bilo putem vakcinacije, bilo putem zaražavanja. Ali teoretski moguće je. Za utehu je da je klinička slika u tim slučajevima izuzetno blaga, jer organizam ima antitela da se sa ovom bolešću izbori.

Nešto veća verovatnoća za slabiji imunitet postoji kod osoba koje su primile samo jednu dozu vakcine protiv malih boginja. Naime, imunizacija monovalentnom vakcinom protiv ove virusne infekcije u Srbiji je počela 1971. godine, a pošto je utvrđeno da ona ne daje trajni imunitet, počelo se deset godina kasnije sa primenom kombinovane vakcine protiv malih boginja i zauški. Tek 15 godina kasnije, 1996. godine uvedena je MMR vakcina (protiv malih boginja, zauški i rubeola). Sada je ustanovljena praksa da se druga, tzv. buster doza vakcine daje u 6. godini života i ona pruža višedecenijsku, gotovo doživotnu zaštitu.

Profimedia Printscreen/Youtube/Profesor Zec - zvanični kanal
 

 

Prema rečima epidemiologa Zorana Radovanovića, prava retkost bi bila da neko ko je vakcinisan sa dve doze ili je preležao morbile ponovo se razboli.

- Zaštita je gotovo doživotna i to bi bio pravi raritet da se desi. Ukoliko osoba ima razvijen imunitet, a ukoliko bila izložena virusu, bila bi to svakako izuzetno blaga klinička slika bolesti. Dve doze vakcine daju jednak imunitet kao preležana bolest, navodi epidemiolog Radovanović za 24sedam.

Precizira da su u riziku od ove bolesti najugroženija nedonoščad i mala deca čije majke nisu preležale mobile ili koje nisu vakcinisane.

-Ako je majka zaštićena odnosno ima razvijen imunitet bilo vakcinom ili preležanom bolešću, ta antitela se prenose u trudnoći i na dete i onda je novorođenče zaštićeno mesecima po rođenju, sve dok ne dođe vreme za njegovu vakcinaciju, objašnjava epidemiolog.

On navodi da odrasli, ako nemaju baš nikakav imunitet mogu da se vakcinišu, ali da ta vakcinacija ne spada u redovan kalendar kod nas, tako da se vakcina u tim slučajevima kupuje, ali on ističe da osim u slučajevima kada je reč o nekoj izuzetno osetljivoj kategoriji, nema potrebe to raditi jer klinička slika kod odraslih nije toliko jaka i retko izaziva komplikacije koje možemo da vidimo kod male dece koja imaju daleko slabije razvijen imuni sistem.

- Kako bi populacija bila zaštićena i kako bi kolektivni imunitet bio razvijen, potrebno je da se poštuje važeći kalendar vakcinacije, da se deca kako je i propisano imunizuju sa dve doze ove vakcine i oni će štititi onaj manji procenat koji iz objektivnih, mediicnskih razloga, ne smeju da prime vakcinu. Nama se iz godne u godinu akumulira broj osetljivih, jer otprilike svake godine oko 6.500 beba ostane nevakcinisano i kada za nekoliko godina taj broj postane desetostruko veći, vama opada kolektivni imunitet i bolest onda lakše dolazi do najosetljivijih kategorija, napominje epidemiolog Radovanović. 

Odrasli mogu da prime MMR vakcinu ukoliko su zaposleni u zdravstvu ili su bili u kontaktu sa osobom obolelom od malih boginja u roku od 72 sata od kontakta. Besplatno mogu da se vakcinišu i trudnice budući da male boginje kod njih izazivaju težu kliničku sliku i rizik po bebu. 

Oni koji ne znaju da li su vakcinisani i da li su preležali morbile, mogu to proveriti laboratorijskom analizom krvi IgG antitela na morbile.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike