Srbija na udaru! Nikad više virusa i bakterija nije nas napalo odjednom: Evo šta sve hara i kako da se borite sa tim

08.02.2024

07:52

0

Autor: I.K.

Poslednje u nizu je potvrda da je jedno dete obolelo od malih boginja

Srbija na udaru! Nikad više virusa i bakterija nije nas napalo odjednom: Evo šta sve hara i kako da se borite sa tim
Copyright Profimedia

Nakon takozvane tridemije koja je zavladala u januaru, na koju se nadovezala i epidemija bakterijske infekcije "veliki kašalj" od koje je čak pet beba preminulo, objavljeno je da je u Srbiji registrovan i prvi slučaj malih boginja, koji tinja mesecima unazad u Rumuniji i BiH. Prema rečima direktorke Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verice Jovanović, Institut za virusologiju i serume Torlak laboratorijski je potvrdio prisustvo malih boginja kod nevakcinisanog dečaka starosti 15 godina iz Beograda.

Prema rečima dr Slavice Maris, epidemiologa iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, dečak je hоspitаlizоvаn zbоg zаpаljеnjа plućа nа Кlinici zа infеktivnе i trоpskе bоlеsti "Prоf. dr Kоstа Tоdоrоvić”. Dečak nije bio vakcinisan iz zdravstvenih razloga, a male boginje je najverovatnije dobio od majke, koja ima iste simptome i čiji se rezultati tek očekuju.

TV Prva
dr Slavica Maris

 

-Simptome koje je on osetio 31. januara su povišena temperatura, gušobolja, dijareja, povraćanje, težina u očnim kapcima, umor, potom su se u usnoj duplji javile promene slične aftama, nakon čega se javila i ospa prvo po licu, a zatim ušima i vratu, a kasnije se proširila po telu. Dete je imalo tipičnu kliničku sliku morbila, navela je doktorka Maris koja je dodala da se porodica nedavno vratila iz inostranstva.

Inače sestra ovog dečaka, koja je vakcinisana, nema nikakve simptome. Ona je istakla i ovom prilikom da zbog nedovoljnog obima vakcinacije postoji rizik od ponovnog izbijanja epidemije morbila, a na to upozoravaju i drugi lekari već danima.

Buđenje zaboravljenih bolesti 

Da bi se stekao kolektivni imunitet, potrebno je da minimum 95 odsto građana bude potpuno vakcinisano.

Lekari za ovakvo ponovno buđenje nekih već zaboravljenih bolesti kao što su veliki kašalj i male boginje, krive smanjeni obuhvat vakcinom, jer za kolektivni imunitet potrebno je da on dostigne 95 odsto populacije, a kod nas je poslednjih godina pao na oko 80 odsto. Delimično je do toga dovela epidemija kovida koja je onemogućila da se vakcinacija sprovodi do utvrđenom planu, a delom što tzv. antivakserski lobi širi dezinformacije o navodnoj štetnosti vakcina, te je jedan deo roditelja odvratio od ideje da poslušaju struku u i zaštitie svoje dete, a samim tim i celokupnu populaciju.

Direktorka Instituta "Dr Milan Jovanović Batut" ističe značaj vakcinacije kao najefikasnije mere zaštite kada su u pitanju male boginje i druge zarazne bolesti. Podsetila je da je decu MMR vakcinom potrebno vakcinisati čim navrše prvu godinu života, odnosno u drugoj godini života i pre polaska u školu. Ukazala je da se potpunom vakcinacijom MMR vakcinama štite i ona deca koja iz zdravstvenih razloga ne mogu da se vakcinišu.

TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ
dr Verica Jovanović

 

-U slučaju pojave temperature veće od 38,5 ºC, kao i pojave ospe po telu, uz curenje iz nosa i crvenilo očiju, potrebno je javiti se izabranom lekaru u domu zdravlja. Potrebno je evidentirati u Domovima zdravlja nevakcinisanu i nepotpuno vakcinisanu decu prema uzrastu i sprovesti njihovu vakcinaciju u skladu sa Kalendarom imunizacije, poručuju iz "Batuta".

Podsećanja radi prošle godine u Smederevu je bila prijavljena epidemija malih boginja, kada je bilo registrovano 50 slučajeva i od tada nije bilo novih obolelih na teritoriji zemlje. 

Direktor SZO u Srbiji Fabio Skano takođe poručuje roditeljima da je vakcinacija vrlo važna, kako zbog toga što tako štite svoju decu, tako i zbog toga što štite celu zajednicu. 

-Dok ne dostignemo 95 procenata obuhvata potpune vakcinacije naše dece, virus će cirkulisati u zajednici i ovakvi slučajevi kao ovaj petnaestogodišnji dečak će se ponoviti, rekao je Skano.

Simptomi bolesti koje su zavladale u Srbiji u januaru

Podsetimo, u Srbiji su tokom januara ove godine dominantna bila tri virusa, a u decembru prošle godine, prema rečima dr Slavice maris, vladalo je čak pet bolesti.

"Imali smo prisutan kovid virus tokom cele godine, zatim respiratorni sincicijalni virus (RSV) koji se javio krajem oktobra i bio prisutan do kraja godine, zatim od oktobra rinovirus, a prvi grip na teritoriji Srbije u sezoni 2023/24 otkriven je u novembru, a registrovan krajem godine u manjem broju, a od januara dominira u odnosu na ostale virusne infekcije", kazala je dr Maris. Ovim virusnim infekcijama pridružila se gotovo epidemija velikog kašlja, a sada postoji opasnost od širenja malih boginja.

Koronavirusna bolest ili kovid 19 zarazna je bolest uzrokovana teškim akutnim respiratornim sindromom virus SARS-CoV-2 koja je od 2019. godine dovela do pandemije. Uobičajeni simptomi obuhvataju povišenu telesnu temperaturu, kašalj i otežano disanje, ali i bol u mišićima. U težim slučajevima dovodi do upale pluća, pa i smrtnog ishoda. Težina bolesti zavisi od imuniteta zaraženog, a infekcija se širi kapljičnim putem.

Akutne respiratorne infekcije predstavljaju najčešće infekcije izazvane uglavnom virusima kao što su rinovirusi, virusi influence i parainfluence, respiratorni sincicijalni virus, koronavirusi, adenovirusi, i drugi. Najčešće kliničke manifestacije su: akutni nazofaringitis, akutni sinuzitis, akutni faringitis, akutni laringitis i traheitis, akutni obstruktivni laringitis i epiglotitis, akutni laringotraheitis, akutni bronhitis, akutni bronhiolitis, pneumonije i drugo.

Grip ili influenca je zarazna bolest primarno disajnog sistema uzrokovana virusom koji se prenosi kijanjem ili kašljanjem zaražene osobe. Većina zaraženih se oporavlja u roku od nedelju dana, mada se kod starijih osoba i onih sa astmom, srčanim i plućnim bolestima mogu javiti komplikacije u obliku bronhitisa ili upale pluća. Najčešći simptomi obuhvataju: visoku temperaturu, curenje nosa, zapaljenje grla, bol u mišićima, glavobolju, kašljanje, i osećaj umora.

Veliki kašalj, magareći kašalj, ili pertusis je akutna infektivna bakterijska bolest od koje obolevaju najčešće deca u uzrastu od 1-5 godina, ali i odojčad. U početku se manifestuje kao prehlada praćena kašljem, zatim prelazi u napade isprekidanog kašlja, a kod dece kašalj može dovesti do prekida disanja i stoga može ugroziti život. Bolest tipično traje oko 6 nedelja. Prevencija je uglavnom vakcinacijom protiv pertusisa.

Male boginje ili morbili je virusno, veoma zarazno oboljenje iz grupe osipnih groznica, koje uglavnom pogađa decu. Bolest se klinički manifestuje opštom slabošću, malaksalošću, groznicom, zapaljenskim promenama na vežnjači, sluzokoži disajnih organa i pojavom ospe koja se postepeno širi po koži od lica i vrata, prema trupu i udovima. Inkubacija kod malih boginja je ustaljena i iznosi 10-11 dana i bez ikakvih je simptoma, a u poslednjoj trećini inkubacionog perioda bolesnik je infektivan. Klinička slika bolest protiče kroz tri stadijuma a u nekim slučajevima može da dovede do većih komplikacija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike