Majka koja je zarazila sina malim boginjama navodno ih već preležala kada je bila mala!

08.02.2024

12:53

0

Dr Ivana Begović Lazarević rekla da je u zdravstvenom kartonu majke pisalo da je preležala morbile

Majka koja je zarazila sina malim boginjama navodno ih već preležala kada je bila mala!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Majka koja je morbile prenela na sina na sina (15), navodno je preležala male boginje kada je bila dete, a isto kao i njen sin nije primila MMR vakcinu.

Dr Ivana Begović Lazarević, epidemiolog Gradskog zavoda za javno zdravlje rekla je da je prilikom prikupljanja podataka utvrđeno da je majka imala vrlo slične simptome u istom periodu, pre nego što su se simptomi javili kod sina. 

- Ona je uspešno preležala bolest u kućnim uslovima. Juče, nakon što je postavljena sumnja da je majka prva obolela, stigla je potvrda da je kod nje dijagnostikovana infekcija morbila, s tim što je dijagnostika vršena na osnovu uzorka krvi, budući da je prošlo vreme za uzimanje brisa iz ždrela. Nikada nije bila hospitalizovana. Majka se zarazila van Srbije i prenela bolest svom sinu nakon povratka - kaže dr Begović Lazarević.

Doktorka je rekla da je u zdravstvenom kartonu majke pisalo da je preležala morbile, ali s obzirom da je dijagnoza tada postavljana na osnovu kliničke slike, a ne laboratorijskih analiza, postoji mogućnost da ta dijagnoza nije apsolutno pouzdana. 

- Takođe, s obzirom na to da su morbili bolest koja se obično preležava samo jednom u životu, sumnja se da je majka zaista preležala ovu bolest ukoliko je sada imala potvrđeni slučaj. Ćerka u ovoj porodici je redovno vakcinisana i trenutno je u dobrom zdravstvenom stanju -objasnila je doktorka za K1.

- U slučaju dečaka, majka je sledila savet lekara o odlaganju vakcinacije, međutim, Gradski zavod nema pisani dokument koji potvrđuje ovu preporuku. Dečak je trenutno u dobrom zdravstvenom stanju, i nadamo se da će sve dalje proteći bez problema - dodala je ona.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam/K1

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike