Nova opasnost! Male boginje i veliki kašalj mogu zajedno "napasti" pacijenta: Organizam nema toliko antitela, a 3 grupe su najugroženije

07.02.2024

20:01

0

Autor: R.M.

Borba protiv jedne bakterije i jednog virusa istovremeno može da bude veoma zamorna za organizam

Nova opasnost! Male boginje i veliki kašalj mogu zajedno "napasti" pacijenta: Organizam nema toliko antitela, a  3 grupe su najugroženije
Ilustracija - Copyright Profimedia

U Srbiji je potvrđen prvi slučaj malih boginja, i to u momentu kada veliki kašalj sve više preti i odnosi dečije živote. 

Nažalost, opasnost da se virus koji izaziva male boginje, i bakterija koja izaziva veliki kašalj, nađu u istom organizmu sada je sasvim izvesna.

To je za 24sedam potvrdio i pedijatar Saša Milićević koji kaže da je veoma opasno ako se veliki kašalj i male boginje nađu u istom organizmu.

- Opasno je zbog toga što borba protiv jedne bakterije i jednog virusa može da bude veoma zamorna za organizam. Ne možemo toliko antitela da stvorimo odjednom. Inače, virus obično ošteti sluznicu disajnih puteva a onda se nakači neka bakterija. Tako da je mnogo teže organizmu da se bori na dva polja, nego na jednom - kaže on.

Profimedia
Male boginje, ilustracija

Milićević podseća da nisu problem samo bakterija koja izaziva veliki kašalj i boginje koje su virusne, već su prisutna i tri druga virusa kao i kovid.

Male boginje najzaraznije

Pedijatar dodaje da su male boginje najzaraznija dečija bolest.

- One se jako brzo šire i čak su zaraznije od ovčijih boginja. Mogu da izazovu zapaljenje pluća, mozga, uha i generalno je jako opasno. A najgore je što se ne prenosi samo vazdušnim putem, već i preko prljavih ruku - objasnio je Milićević.

On je naglasio i da ako se veliki kašalj i male boginje "spoje" kod odraslih čak može da bude većih komplikacija nego kod dece.

- Pogotovo ako imaju hronična oboljenja kao što su srčana, plućna, maligno, bubrežno... - kaže on.

Ipak, dobra stvar je što starija deca, kako kaže pedijatar, dosta dobro podnose ove bolesti ukoliko nemaju neko hronično oboljenje.

- Najugroženije su bebe do godinu dana života i stariji ljudi, kao i oni koji imaju hronična oboljenja - zaključio je pedijatar.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike