Stanara udarila struja, električar nije rešio problem, a vlasnik sada neće da plati drugog: Zakupcu ostale dve mogućnosti!

26.01.2024

07:50

0

Autor: I.K.

Ko je dužan da plaća popravke i kako izdejstvovati da se dogovoreno poštuje

Stanara udarila struja, električar nije rešio problem, a vlasnik sada neće da plati drugog: Zakupcu ostale dve mogućnosti!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Jedan podstanar koji, kako je naveo, iznajmljuje stan u staroj zgradi u Beogradu, požalio se na društvenim mrežama da je doživeo udar struje u kupatilu tokom tuširanja, a da je vlasnik stana poslao majstora koji je žicu provukao sve do slavine. On je zatražio pravni savet i pitao kako da obezbedi popravku od stanodavca.

- Vlasnik je rekao da ako nazovem drugog električara i on ne nađe problem, ja sam dužan za račun - naveo je on u postu.

 

 

Mnogi su mu u komentaru savetovali da se jednostavno iseli, što je on i najavio da će da uradi, ali ipak ga zanima kako da izdejstvuje popravku kako budućeg stanara ne bi isto udarila struja.

Predsednik Udruženja stanodavaca Srbije Dragan Cvijetićanin za 24sedam ističe da mnogo toga u zakupnom odnosu nije rešeno, te da trenutni Zakon o stanovanju i Zakon o obligacionim odnosima nisu dovoljni da bi odnos ove dve strane bio u potpunosti uređen.

Ističe da se u najvećem broju slučajeva ti odnosi rešavaju međusobno i dogovorom, a da bi između dve strane trebalo da postoji overen ugovor o zakupu koji definiše njihove obaveze i prava.

- Neophodan bi bio zakon o zakupnom odnosu, kakav postoji u drugim državama, koji bi precizno definisao prava i obaveze i zakupaca i stanodavaca. Zakupodavac bi trebalo da investiciono održava nekretninu, i u ovom konkretnom slučaju bi verovatno trebalo da padne na teret stanodavca, odnosno vlasnika stana, mada nismo upoznati sa svim okolnostima konkretnog slučaja. Možda deo odgovornost snosi i majstor. Dakle, ostaje dobra volja obeju strana. Možda bi trebalo da dođe drugi električar koji bi ukazao da li je trenutno rešenje bezbedno ili ne. Ako ne mogu da se dogovore ljudski,, onda je možda najbolje da se rastanu i raskinu zakupni odnos - navodi Cvijetićanin za 24sedam.

Profimedia
 

 

Naravno, uvek postoji mogućnost da se nepoštovanje dogovorenog rešava i na sudu, ali znamo koliko to može da traje.

- Investiciono održavanje bi trebalo da pada na teret stanodavca, odnosno zakupodavca, znači radovi na vodovodnim, električnim instalacijama i slično. Svakodnevno održavanje mora da snosi zakupac, jer on podjednako treba da održava nekretninu i da je preda u stanju u kom ju je i zatekao. Podstanari neretko na iznajmljene stanove gledaju kao na prostor u kome su trenutno i iz kog će izaći, pa ih se ne tiče da li se nešto oštetiti - navodi Cvjetićanin.

Dodaje i da bi o svakom kvaru ili dolasku majstora u stan i bilo kakvoj i najmanjoj promeni vlasnik morao da bude obavešten, jer on mora da zna ako je nešto menjano, prevezivano i slično, jer će on nekom narednom zakupcu garantovati da je sve u redu, a zapravo ne zna da nije.

- Dakle, troškovi investicionog održavanja trebalo bi da padaju na teret stanodavca, a da li će u konkretnom slučaju zakupac da pozove i plati majstora, pa će mu za toliko biti umanjena kirija, ili će vlasnik da plati majstora, to je stvar dogovora, što sve treba da bude unapred definisano ugovorom koji potpisuju zakupodavac i zakupac - ističe Cvjetićanin.

Prava i obaveze zakupodavca i zakupca

Inače, prema grubim procenama, u Srbiji ima oko pola miliona podstanara, a izdaje se oko 250.000 stanova. Dok podstanari plaćaju zakup stana i mesečne račune, vlasnici koji izdaju nekretnine plaćaju porez na imovinu i trebalo bi da plaćaju porez na dobit. Ukoliko nije drugačije ugovorom o zakupu regulisano, otkazni rok za podstanara je 90 dana, dok je on stanodavcu dužan mesec dana ranije da najavi iseljenje.

Prava i podstanara i stanodavca štiti overen ugovor o zakupu nepokretnosti, a on bi trebalo da sadrži prava i obaveze obeju strana, podatke o nekretnini, faktičko stanje stvari, visinu kirije, način plaćanja računa, visinu depozita i uslove njegovog vraćanja. 

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike