Međunarodni dan znakovnog jezika: Osim pokreta ruku, uključuje i izraze lica, poziciju tela ili pokrete usana, i svako dobije ime kao znak

23.09.2023

20:08

0

Autor: I.K.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila je 23. septembar Međunarodnim danom znakovnih jezika

Međunarodni dan znakovnog jezika: Osim pokreta ruku,  uključuje i izraze lica, poziciju tela ili pokrete usana, i svako dobije ime kao znak
Copyright Profimedia

Međunarodni dan znakovnog jezika obeležava se svake godine u svetu 23. septembra, u okviru Međunarodne nedelje gluvih, kako bi se ukazalo na njegov značaj. Prema podacima Svetske federacije, širom sveta ima približno 72 miliona gluvih, dok ih u Srbiji ima oko 70.000. Onih čiji je osnovni jezik - znakovni.

Neverbalnih, vizuelno-manuelnih jezika u svetu ima skoro 300, a svaki od njih u okviru zemlje u kojoj se koristi ima svoje varijante. I u srpskom znakovnom jeziku ima razlike u zavisnosti od dela zemlje u kom se koristi.

Znakovni jezici su nastali spontano u zajednici gluvih i visoko su razvijeni jezici koji imaju svoju morfološku, fonološku, semantičku i sintaksnu strukturu. I u znakovnim jezicima postoje rečenice koje je teško prevesti i određene reči odnosno znaci koji nemaju bukvalan prevod na drugi (znakovni) jezik. 

Skupština Srbije 2015. godine usvojila je Zakon o upotrebi znakovnog jezika.

Nedavno je predstavljen udžbenik na srpskom znakovnom jeziku a tom prilikom premijerka Ana Brnabić izjavila je da je to za nju istorijski dan, jer je ovakav udžbenik uveden prvi put u formalnom obrazovnom sistemu Srbije. Istakla je da je država obezbedila bukvar i čitanke za prvi i drugi razred za osnovne škole na srpskom znakovnom jeziku, kao i da je nedavno predstavljena SOS aplikacija za gluve, koja omogućava besplatne telefonske pozive posredstvom tumača za srpski jezik.

"Ta aplikacija pomaže svima nama, i onima koji čuju i onima koji ne čuju", rekla je premijerka najavljujući i servisne informacije na znakovnom jeziku na železničkoj stanici Prokop od 20. oktobra, kada bude otvorena.

Beoinfo
 

 

Osim što se znakovni jezik podrazumeva pokrete ruku, on uključuje i različite izraze lica, poziciju tela ili pokrete usana, kojima se prenosi određeni smisao. Ono što su u govornom jeziku intonacija, intenzitet glasa i slično, u znakovnom jeziku su izražajnost lica i tela. Veoma često ovi elementi imaju funkciju da označe razliku u značenju onoga što je izrečeno.

U Srbiji se koristi kombinovani ručni alfabet, u kome su slova prikazana različitim položajem prstiju jedne ili obe ruke, a znakovni jezik nema pisanu formu. 

Osim nacionalnih znakovnih jezika postoji i internacionalna znakovna komunikacija, koja nije jezik već je način sporazumevanja koji se rađa u komunikaciji između gluvih osoba koje koriste različite znakovne jezike. Osnova internacionalne znakovne komunikacije je američki znakovni jezik (ASL) i koristi se na zvaničnim međunarodnim skupovima, kao što su Skupština Međunarodne federacije gluvih, omladinski kampovi, konferencije na međunarodnom nivou.

Profimedia
 

 

Svaka osoba ima i svoje ime na znakovnom jeziku, koji joj se dodeli po fizičkim karakteristikama ili karakternim. "Znak sa imenom" je individualan i odgovara nadimku neke osobe.

Znakovni jezik se ne uči u školi, već uglavnom od roditelja ili članova najuže porodice ako u njoj ima neko gluv. Takođe, tumači za znakovni jezik su uglavnom deca gluvih roditelja, ili osobe koje su profesionalno vezane za zajednicu gluvih. 

Gluvi se i dalje suočavaju sa preprekama u svakodnevnom životu, odlazak kod lekara ili u neku instituciju za njih je komplikovaniji nego za druge ljude. 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike