Ovako su Turci videli boj na Kosovu: Muratova smrt uterala je strah u kosti čak i najvišim vladarima

28.06.2023

17:45

0

Autor: 24sedam

Najstariji osmanski istoričari nisu se slagali u svojim prikazima bitke

Ovako su Turci videli boj na Kosovu: Muratova smrt uterala je strah u kosti čak i najvišim vladarima
Boj na Kosovu - Copyright Wikipedia/Adam Stefanović 187

Kosovska bitka iz 1389. godine,  postala je najvažniji istorijski događaj za srpski narod. Ova bitka je postala je simbol nacionalnog stradanja, hrišćanskog verovanja u večnu pravdu i trijumfa stradalnika za veru na onom svetu.

Iako postoje malo informacija o samom boju iz savremenih izvora, veliki srpski istoričar Sima Ćirković tvrdio je da je bitka bila velika, da su u njoj učestvovali feudalci iz Srbije i Bosne, te da su u poginula oba vladara - osmanski sultan Murat i vladar severnih srpskih zemalja knez Lazar Hrebeljanović.

Kroz vekove, značaj ove bitke je rastao u srpskoj kolektivnoj svesti, dok su je velike sile i susedni narodi umanjivali, relativizovali i čak ismevali. Pojedinci iz albanskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda su takođe pokušali da prisvoje ovu bitku.

Turski pogled na istorijski događaj

Bitka je ostavila dubok trag na turski narod, i na dvorsku praksu.

Naime, smrt sultana Murata promenila je ondašnji protokol, pa su nakon toga strani izaslanici pred vladarima izvođeni tako što bi ih gardisti držali za ruke, a takav oblik dočeka su imali i general Kutuzov krajem 18. veka i srpski poslanik Balugdžić početkom 20. veka.

Najstariji osmanski istoričari nisu se slagali u svojim prikazima bitke. Dvorski pesnik Ahmedi tvrdi da je bitka nastala zbog sultanove želje da pokori kneza Lazara nakon pobede nad Vizantijom.

Ilustracija/Wikipedia
Miloš Obililć

Međutim, drugi istoričari poput Urudža i Idriza Bitlisija tvrde da je rat započeo knez Lazar, željan da se suoči sa sultanom "licem u lice". U pismu koje je poslao sultanu, najavio je odlučnu bitku, obraćajući mu se neobično i neprilično sa "Brate moj, hane...".

Kosovska bitka je inspirisala i dvorskog pesnika Ahmedija, koji je već početkom 1390. godine dao svoj prikaz bitke.

Prema njegovom prikazu, osmanska vojska je pobedila, počela je da progoni razbijenu hrišćansku vojsku, ali je jedan nevernik uspeo da se pritaji na bojištu i udari sultana Murata.

Tako je sultan postao "pobedonosni borac za veru" i "mučenik za nju", a pesnik je tvrdio da je to bilo "nebesko delo".

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike