Đoković razbio kvalifikanta, koleno nije zaklecalo, sve kao u najboljim danima!

02.07.2024

18:12

2

Autor: P.K.

Navijači prilično ohrabreni posle prvog nastupa Srbina na ovogodišnjem Vimbldonu

Đoković razbio kvalifikanta, koleno nije zaklecalo, sve kao u najboljim danima!
Novak Đoković - Copyright Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Pre samo 25 dana bio je na štakama i na operaciji. Sada je sa steznikom na nozi bio siguran, kretao se sigurno i bez klecanja. Doduše, rival iz kvalifikacija nije merilo, ali ovaj nastup u prvom kolu Vimbldona svakako hrabri sve navijače Novaka Đokovića, najboljeg tenisera svih vremena.

Novak Đoković - Vit Kopriva 6:1, 6:2, 6:2.

Novak Đoković je demonstrirao zašto je sedmostruki šampion Vimbldona, iako su mnogi sumnjali u njega i njegovu odluku da zaigra na Vimbldonu tek tri i po nedelje posle operacije. Ipak, kada on kaže da može, sve što nama ostaje jeste da verujemo.

A rekao je da dolazi da se bori za titulu, svoju osmu na Vimbldonu i 25. grend slem.

Od samog početka meča, na kome ga je bodrio najbolji igrač snukera svih vremena, Đoković je preuzeo kontrolu nad terenom. Njegov servis je bio precizan i moćan, a ritern igra besprekorna. Kopriva, 123. igrač sveta, nije uspeo da pronađe odgovor na Novakovu dominantnu igru.

Prvi set je prošao u znaku Đokovićeve potpune dominacije, dozvolivši protivniku samo jedan poen na svoj servis. Čeh je najveći otpor pružio u četvrtom gemu, koji je trajao skoro 15 minuta. Posle toga je počeo slobodan pad Koprive i Novak je osvojio prvi set.

U drugom setu, Kopriva je uspeo da osvoji tek dva poena više, što ilustruje koliko je Novak bio superioran.

Iako je meč trajao nešto manje od dva sata, Đoković je pokazao da je spreman za izazove koji ga čekaju u nastavku turnira. Njegovo kretanje po terenu, proklizavanja i izlasci na mrežu nisu odavali nikakve naznake nedavne operacije.

U narednom kolu Đoković će se suočiti sa pobednikom meča između Britanca Džejkoba Firnlija i Španca Alehandra Mora Kanjasa. S obzirom na prikazanu formu, srpski teniser je opravdano jedan od glavnih favorita za osvajanje još jedne titule na ovom prestižnom grend slemu.

Ovaj nastup ne samo da je razuverio skeptike koji su sumnjali u Đokovićevu spremnost nakon operacije, već je i poslao jasnu poruku konkurenciji da je spreman za nove velike podvige na londonskoj travi.

BLOG UŽIVO:

Kraj meča: Đoković - Kopriva 6:1, 6:2, 6:2

6:2 - Đoković je na poen do pobede posle asa! I odmah koristi brejk! Pobeda!

5:2 - Kopriva ima 30:15 na svom servis gemu, opet poene osvaja iz bekenda. Sada je 30 oba. Opet taj dvoručni bekend i dijagonala koju Nole ne uspeva da vrati. 30:40. Nerešeno je, mada Vit traži čelendž, prosto nema šta da izgubi. Da, izjednačenje. Opet prednost Čeh i opet izjednačenje. Evo nove brejk lopte za Novaka! To je to, novi brejk! Idemo!

4:2 - Ima Novak dva seta prednosti i brejk u trećem, ali Čeh je rešio da se bori do kraja. 30:15. Kopriva je mogao sada da smečuje, imao je "siguricu", ali je promašio. 40:15. Osvaja svoj gem Đoković!

3:2 - 0:15, pa onda opet taj dvoručni bekend i 15:15. Evo nove dve brejk lopte za Novaka! Spasio je prvu Čeh. Dugačka razmena, ali evo brejka!

2:2 - Pogodio je Čeh liniju. 15:15. Kada su bekend vineri u pitanju, 8:2 za Koprivu. No, Novak dolazi do 30:15. 30 oba sada. Riskantan drop šot, ali Čeh nije stigao - 40:30. To je to! Gem za Đokovića. Jasno je da se Srbinov rival trudi, ali još nije došao do brejk lopte.

Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

 

1:2 - Đoković osvaja poen na Koprivin servis. Čeh uglavnom igra čelendžere, a tamo bi mu ovakvi servisi skoro sigurno doneli poen. No, sad mu je protivnik najbolji svih vremena. No, Vit opet ulazi u dobar ritam. 30:15, pa 40:15. Ipak greši i sada je 40:30. Kopriva osvaja svoj servis gem.

1:1 - Novi gem je počeo novim loptama. Novak servira, 15:0. Bori se Kopriva, uspeva da dođe do 30:30. Prvi put od početka gema Čeh osvaja dva poena u Đokovićevom servis gemu. Nema iznenađenja, Novak osvaja svoj servis! Zanimljivo da Đoković komunicira sa svojim boksom, kao da pita "Šta gore?". Iako razbija rivala, ništa nije dovoljno dobro za njega osim perfekcije...

0:1 - Kopriva prvi servira u trećem setu. 0:15. 15 oba posle greške Čeha. Nije bila idealna pozicija za dropšot, Kopriva je to iskoristio i osvojio poen 30:15. Sjajan forhend Novaka, koji je terao rivala da trči na terenu. 30:30. Osvaja Čeh svoj servis-gem!

Kraj drugog seta: Đoković - Kopriva 6:2

6:2 - Novak servira za novi set. 30:0. Ovaj poen je osvojio iz smeča u skoku, kao košarkaš. Auh, bravo za Koprivu sada! Sjajno je spustio loptu tik ispod mreže, Đoković je potrčao, ali nije stigao. Ono što je bitno jeste da je koleno delovalo normalno i sigurno. 30:15. Evo prve set lopte! Ne da se Kopriva - 40:30. Odmah popravlja grešku Đoković i osvaja drugi set!

Profimedia
 

 

5:2 - 15:15, 30:15. Pa posle čelendža Koprive - da, as je. 40:15. Ostao je Novak u gemu. Evo izjednačenja! Prednost Kopriva. I novo izjednačenje! Evo nove brejk lopte za Đokovića! To je to, novi brejk!

4:2 - Evo novog asa Novaka! Sjajno ide servis i to je veliko ohrabrenje. 40:0. Gem Đoković!

3:2 - Kopriva ima 40:30 i osvaja gem. Tek drugi put u meču Čeh ne dozvoljava Đokoviću da dođe do brejk lopte.

Tanug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

 

 

3:1 - Dva dobra servisa Novaka za 30:0, potom i nešto kraća razmena udaraca i Novak je stigao nadomak potvrde brejka. Sa nulom je stigao do 3:1

2:1 - 0:15, pa 15:15. Kopriva je zaustavio svoj pad. Imao je Novak na početku seta dve brejk lopte, ali Čeha kao da je probudilo to što ih nije iskoristilo i sada očigledno igra bolje. 40:30. Izjednačenje! Ipak je to Đoković. Uuu, sjajan forhend Srbina! Prednost! Šteta, pogodio je mrežu, nerešeno je. Imao je 10 brejk lopti do sada, iskoristio je dve. Evo i 11. brejk lopte... BREJK!

1:1 - Đoković ekspresno dolazi do 40:0. Kopriva osvaja poen. Ali, to bi bilo to.

- O'Saliven gleda Đokovića.

Profimedia
 

 

0:1 - Drugi set počinje sa novim loptama. Dugačka razmena, ali Đoković beleži još jedan forhend viner posle duže razmene. 0:15. Na tribinama je i snuker GOAT, Roni O'Saliven. Posle 17 vezanih poena, Đoković gubi jedan. 15:30 na servis Koprive. Izjednačenje, Novak je tražio čelendž, ali uzalud. Ipak, nova brejk lopta za Srbina. Nerešeno je. Sad Kopriva dolazi do vođstva. Opet je nerešeno. I nova brejk lopta za Đokovića! I novo izjednačenje, posle duge razmene. Kao da gledamo reprizu četvrtog gema iz drugog seta. Kopriva je odservirao svoj najbrži servis danas, skoro 200 na sat i sada ima prednost. I koristi. Osvaja konačno svoj servis gem.

Profimedia
 

 

Kraj prvog seta: Đoković - Kopriva 6:1

6:1 - 30:0 za Novaka. Kopriva se potpuno raspao, ovoje 13 vezanih poena za Đokovića do sada. To jest, 14, tri set lopte. Vezao je 15 poena Đoković i dolazi do prvog seta posle 34 minuta, od čega je skoro pola otišlo na četvrti gem.

5:1 - Vit pravi duplu grešku, drugi put na meču. 0:15. Spor je sada Koprivin servis, 0:30. I odmah sada Đoković ima tri brejk lopte. Evo ga!

4:1 - Greška Koprive i 15:0 za Novaka. Slab ritern Čeha sada, 30:0. Posle gema koji je trajao malo manje od 15 minuta, ovaj je bio ekspresan, baš kako treba. 

3:1 - Malo duža razmena, ali Đoković sjajno rešava. 0:15. Opet Novak forhendom šalje loptu u aut posle malo duže razmene. 15 oba. Kopriva dolazi do prvog asa. 30:15. Sada je 40:30. Izjednačenje! Brejk lopta za Đokovića! Perfektan drop šot Koprive, sjajno! Izjednačenje. E, sad je dobar forhend! Nova brejk lopta! I opet izjednačenje! Ma, sjajan gem! Novak novim vinerom dolazi do treće brejk lopte! I opet ništa, opet izjednačenje. Kakav gem!

Tanug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
 

Idemo, četvrta gem lopta! I opet nerešeno. Novak je počeo da komunicira sa svojim boksom već. Kopriva ima prednost prvi put u ovom gemu. I opet je nerešeno, šesti put u ovom gemu. Ovaj gem traje duže nego prva tri zajedno. Novak dolazi do svoje pete brejk lopte... Sedmo izjednačenje, kakva je ovo samo borba! Đoković ima šestu brejk loptu, red je da se sad završi. I završio je Novak! Sjajno! Inače, Novak je prvi put proklizao i to desnom nogom, na kojoj ima steznik.

2:1 - Osvaja Kopriva poen. 0:15. Čeh udara loptu u mrežu, 15 oba. Dobra igra Đokovića. 40:15. As za kraj gema!

Tanug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
 

 

1:1 - Kopriva je osvojio poen na Vimbldonu. Može se reći da mu je ovo jedan od najvažnijih trenutaka u karijeri. 30:0. Malo stegnut bekend Đokoviću, 40:0. Greška Koprive, 40:15. Dupla greška Čeha. 40:30. Greši Novak, forhend odlazi u aut. Izjednačenje u gemovima.

1:0 - Počelo je asom! 15:0! Idemo, Nole! Ovo su dvai asa na početku! 40:0! I odmah gem!

- Meč počinje!

- Đoković deluje vrlo opušteno. Ima steznik na nozi i nosiće ga sigurno do kraja turnira, bez obzira na stanje kolena.

- U Londonu je 16 stepeni. Maksimalna najavljena je 20.

- Igrači se zagrevaju. Novak će prvi servirati.

- Đoković i Kopriva su na terenu!

Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

- Kiša muči i London, ali ne bi trebalo da ima uticaja na Novakov meč, jer Centralni teren ima krov.

- Aktuelna šampionka Vimbldona, Marketa Vondroušova eliminisana je na startu takmičenja! Nju je u dva seta izbacila 83. igračica sveta, Špankinja Džesika Bouas Maneiro – 6:4, 6:2. Dosadašnja šampionka je inače prva teniserka u istoriji koja je osvojila grend slem na travi iz kvalifikacija. Godine 2019. igrala je i finale Rolan Garosa. Ipak, ovde je takmičenje završila već u prvom kolu...

- Početak meča pomeren je za 16.30 sada.

- Češki teniser je trenutno 123. reket sveta i nikada u karijeri nije igrao protiv Novaka, koji je i u ovom susretu sa ulogom favorita.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike