Maske decu štite od korone, ali izazivaju psihičke poremećaje

17.09.2020

19:38 >> 06:45

0

Stručnjaci o posledicama novog načina pohađanja nastave

Maske decu štite od korone, ali izazivaju psihičke poremećaje
Copyright Foto:24sedam/ Goran Sivački

Prvi put u istoriji savremenog školstva učenici u Srbiji sede u klupama noseći zaštitne maske preko nosa i usta, jedni od drugih su na razdaljini od metar i po, i svakog drugog dana u školi je po pola odeljenja.

Kada nisu u klupama, nastavu prate onlajn. Nravno, sve zbog koronavirusa.

Sve to, kako za „24sedam“ upozoravaju stručnjaci, može kod đaka da izazove povlačenje u sebe, potpunu socijalnu izolaciju, poremećaje psihičke stabilnosti i neadekvatno reagovanje na različite društvene situacije.

Nesiguran teren

Tanja Milutinović, školski psiholog, navodi za naš portal da su se deca sada prvi put našla na nesigurnom terenu i tankom ledu, što im uliva strah i nesigurnost.

Foto Pixabay

– Poželjne navike, kao što su druženje, blizina, igra, smejanje, postale su opasne. Nadamo se da pandemija kovida neće potrajati toliko da stvori trajne probleme kod učenika i ostale dece. Iako su prisutni strah, neizvesnost i nesigurnost, ipak je u ovom trenutku zdravlje prioritet. Ako to podrazumeva nošenje maski i distanciranje, mora se poštovati – objašnjava ona.

S druge strane, kaže Milutinovićeva, nošenje maski sputava decu u verbalnoj, ali i neverbalnoj komunikaciji i stvaranju komunikacionih veština, dok distanca rađa strah.

– To je slučaj posebno kod učenika koji kreću u novi kolektiv, a to su prvaci i petaci. Oni se još međusobno ne poznaju, a to im, uz sve ostale epidemiološke mere, povećava nesigurnost – poručila je ona, i dodala da su roditelji i nastavno osoblje ti koji bi trebalo decu da informišu i pomognu im da prebrode ovaj težak period.

– Roditelj mora pronaći pravi način na koji će da razgovara s detetom, a škole su u obavezi da svakodnevno komuniciraju sa učenicima i pomognu im da prevaziđu sve nedoumice i poteškoće – navela je Milutinovićeva za naš portal.

Biće posledica

Da je čitava situacija nepovoljna, dodaje i socijalni psiholog Vesna Tomić.

– Maske će, bez pogovora, đaci morati da nose. A one, same po sebi, svojim izgledom i funkcijom stvaraju distancu. Pozitivne emocije biće umanjene – od ljubaznog osmeha, koji zbog maske ne može da se vidi, do zabranjenog rukovanja i grljenja. Sva ta prijatna komunikacija polako izostaje i to će se teško kasnije menjati – upozorava ona.

Prema njenim rečima, sve to zajedno neće doprineti razvoju poverenja među đacima. Može doći do povlačenja i potpune socijalne izolacije dece, a uz to su mogući i poremećaji psihičke stabilnosti, odnosno loše reagovanje na različite društvene situacije, zaključila je ona.

Iskrenost i reagovanje

Naše sagovornice kažu da će deca postavljati pitanja o novonastaloj situaciji. O virusu, samoizolaciji, češćem pranju ruku… Savet je da se odgovori prilagode uzrastu deteta. Još važnije je da se roditelji obrate stručnjacima ukoliko primete da promene u ponašanju dece postaju intenzivne ili traju dugo i remete svakodnevno funkcionisanje i ako nisu sigurni kako da postupaju.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike