Drže pištolje po 10 godina u kući, a da ih nisu ni takli: Procena da je oko polovine predatog oružja legalno, ali godinama nije korišćeno

14.05.2023

21:00

0

Autor: R.M.

Duško Ilić iz Nacionalne asocijacije za oružje kaže da bi akcija vraćanja oružja trebalo da bude trajna

Drže pištolje po 10 godina u kući, a da ih nisu ni takli: Procena da je oko polovine predatog oružja legalno, ali godinama nije korišćeno
metkovi - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pred vikend da je u akciji prikupljanja legalnog i nelegalnog oružja prikupljen 9.401 komad naoružanja, više od 400.000 komada municije i 884 eksplozivnih sredstava, od čega 711 bombi i zolja.

Ovo je mnogo više oružja nego što je prikupljeno 2015., 2016., 2017. i 2020. godine.

Predsednik se zahvalio građanima i dodao da je prilikom predaje oružja bilo i incidenata, u smislu zaostalih metaka u cevi, ali bez posledica.

- Zato je važno da kada vidite 10.000 cevi znate da je to korak napred ka bezbednosti dece. Ne ispaljuje pištolj metak već čovek, ali ako nema pištolj, zlo u glavi ne može da naškodi. Ponosan sam na to što smo učinili, molim građane da nastave, niko neće imati posledice, a onda ćemo ići u skladu sa merama koje smo doneli - rekao je on.

Nije urađena zamena oružanih listova

Duško Ilić iz Nacionalne asocijacije za oružje kaže za 24sedam da građani masovnije vraćaju oružje podstaknuti nedavnim nesrećnim događajima koji su se desili u Beogradu i Mladenovcu, ali i najavama rigoroznije kontrole.

- Veliki broj legalnih vlasnika nije uradio zamenu oružanih listova. A to podrazumeva i lekarski pregled, plaćanje nekih taksi i nabavljanje adekvatnog smeštaja za oružje. A to je ozbiljan trošak. I sada oni koji to oružje ne koriste bilo kako, a imaju ga u kući, ne mogu sada da ga prodaju a verovatno i nema veliku vrednost, onda su oni rešili da im je najlakše da ga predaju - kaže Ilić.

Pixabay
Ilustracija

On dodaje da su se tako rešili problema jer prestaju da budu vlasnici oružja. Ilić kaže da su se i njemu javljali prijatelji koji imaju oružje koje nisu koristili po 10 godina, i koje su predavali kako neko od ukućana ne bi došao u dodir sa oružjem.

- Mislim da je oko 50 odsto upravo takvih slučajeva. I naravno oni koji su doneli sa ratišta oružje zbog raznih motiva, shvatili su da je to pogubno, da im ne treba i u slučaju da im pronađu kazne su ogromne. Ko ima automatsku pušku zaprećena je kazna i do 12 godina. Bolje je da to preda i da ne odgovara. To je jedna amnestija, ali opet sa druge strane da se takvo oružje stavi pod kontrolu - objasnio je Ilić.

500 dozvola za nošenje

On dodaje da "kratkog" oružja ima oko 220.000 komada, a svega oko 500 dozvola za nošenje oružja zbog lične bezbednosti.

- To su oni privilegovani koji plaćaju porez 150 evra godišnje. To je ništa na ovoliki broj stanovnika. Ostalo su oni koji drže u kućnim uslovima po propisu - objašnjava Ilić.

Međutim, on smatra da neće svi predati nelegalno oružje i da bi dobro bilo kada bi država omogućila trajnu predaju nelegalnog oružja.

Ilić kaže da u jednoj susednoj državi postoji takva mogućnost i da se dobro pokazala.

- To je dobra ideja. S tim što u toj zemlji niko ne odnosi oružje u policiju, već ih pozove pa oni dođu kod njega kući civilnim kolima i u civilnom odelu. Tako da se to tiho odradi da se ne bi uznemiravao komšiluk, a opet taj nelegalni vlasnik izbegava situaciju da treba da pređe određenu relaciju sa tim oružjem u rukama ili kolima - objasnio je on.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike