Fatalna Lela je prva naša starleta: Novine su je pratile, žene mrzele, policija proganjala a sestrić Nikole Tesle spominjao u Skupštini!

28.04.2023

20:15

1

Jelisaveta Lela Salević bila je u vezi sa bogatim vlasnikom rudnika, sinom prvog policajca Beograda a njena priča je pravi roman

Fatalna Lela je prva naša starleta: Novine su je pratile, žene mrzele, policija proganjala a sestrić Nikole Tesle spominjao u Skupštini!
Jelisaveta Lela Salević - Copyright Privatna arhiva

Jelisaveta Lela Salević ili fatalna Lela bila je devojka koju je otac doveo iz Ivanjice u Beograd da uči zanat, ne sluteći da će njegova ćerka ubrzo postati glavna zvezda novina i žena ispred čije radnje će ucveljenje supruge protestvovati zbog "nemorala", a glavni policajac Beograda proganjati je nazad u njen rodni grad. 

- Otac ju je doveo kod njegovog ratnog druga, koji je imao štampariju. Tu je Lela počela da radi, međutim njoj se to nije dopalo. Pogotovo joj se nije dopalo kada je jednom vratila od mušterije koji je upitao šta će ona tamo i da se ne razboli... i ona je strašno strahovala za svoj život, a gledala je koliko je god moguće da ne bude u radnji. Kada je trebalo negde da se ode, nešto da se ponese, ona bi se dobrovoljno javila... šetala bi po Beogradu, duže se zadržavala... i onda je srela jednu drugaricu kojoj se požalila na sve to kako joj to radno mesto ne prija. A onda joj je ova rekla: "A što ne učiš za manikira?" - priča za 24sedam Šimon A. Đarmati, koji je istraživao život ove prve srpske starlete i o tome čak napisao knjigu "Lela fatalna ". 

Drugarica ju je ubedila da je to lep posao, nema prljavštine kao u štampariji, fini mirisi, fina klijentela... i Lela je tako postala manikirka. 

- Naravno, kada je neko manikirka i u dobrom salonu u Knez Mihailovoj pa još u zgradi Akademije nauka, onda je to mogućnost da dođete u kontakt sa različitim mušterijama. Ona je bila lepa. Ali nije samo što je bila lepa, već je imala nešto drugo. Ono što je talenat, ženstvenost... kako god to da nazovemo, to je ono što je privlačilo muškarce. I onda je krenula navala na taj frizerski salon, gde je bio i manikir. Tako je upoznavala različite ljude. Neki su je pozivali na izlaske, ona se snebivala, nije htela... Ipak je bila još mlada. A onda je naišao španski Jevrejin Mois Aseo - nastavlja priču Đarmati. 

Počelo je sa doručkom, a onda je planula ljubav

On je bio najbogatiji stanovnik Skoplja, koji je živeo na relaciji Skoplje-Solun-Beograd. A to su bila, ujedno, tri centra španskih Jevreja u ovom delu Balkana. 

- On je bio vlasnik rudnika nikla u blizini Uroševca. Bio je poprilično hladan, odmeren, proračunat ali izuzetno dobar biznismen. Oni su se sreli. On je imao nekih tridesetak godina više od nje. Bio je porodičan čovek sa četvoro dece i suprugom. Porodica je tada živela u Skoplju, a on je bio  često u Beogradu - priča naš sagovornik. Njihova veza, kao što je vreme nalagalo nije planula odmah, pa je budući par prvo počeo zajedno da doručkuje a onda je on nju pitao da li ima nekoga.

- Ona mu je odgovorila da ima. Da li je slagala ili nije to se ne zna. On je na to rekao: "Bićeš moja!", a ona mu je odgovorila: "Nikada!". I tu je sve počelo! - priča Đarmati.

Kod Asea je proradila muška sujeta jer je jednog takvog bogataša odbila siromašna devojka, a pritom on je od ranije bio poznat po tome što je imao razne ljubavnice za koje je čak znala njegova žena, koja je računala da će ga to proći. S druge strane Lela je bila ponosna čemu je doprinelo i njeno crnogorsko poreklo od Vasojevića. 

- Bila je ponosna, volela je da sve bude po njenom i tu je bio taj sukob, ali i početak. Mic po mic, ona je pristala da mu bude ljubavnica i tako je počelo. Ona je kraj njega imala jedan neverovatna život. Sve je imala pod svojim nogama. Odlazila je u Opatiju, Banju Koviljaču , Bled... on je sve finansirao. Dozvoljavao joj je da se kocka samo da ne gubi mnogo. Ona je, naravno, gubila koliko je htela i smatrala da treba. On je preuzeo i finansiranje njene porodice, odnosno majke i mlađe sestre. Majka se nešto bila razbolela, pa je finansirao odlazak u inostranstvo na oporavak. On je nezvanično bio zet! Ponašao se tako. I bio je smrtno zaljubljen u Lelu - priča Đarmati. 

Okolina bila protiv te veze

Lela je sa burnim životom počela već sa 18 godina, ali okolina nije odobravala ovu vezu naročito prijatelji i rođaci bogatog vlasnika rudnika. - Svi oko njega su mu govorili šta će ti to? Ona je sa tobom samo zbog para! Ništa to nije vredelo! Govorili su:"Ti imaš preko 50 ona tek nešto više od 20, a šta će biti za deset godina?". Ali ništa to nije vredelo. Nažalost ta njihova veza je poprilično tragično završena - kaže misteriozno Đarmati.

Dodaje da je Lela imala nešto u sebi zbog čega su je neke strane novine nazivale "Beogradska vampiruša", jer je kao sisala krv muškarcima iako je, zapravo, više sisala novac.

- A svi oni koji su bili u nekoj vezi sa njom, nisu završili prirodnom smrću. Ni ljubavnik, ni drugi ljubavnik iz Novog Sada, ni njen muž zvanični... on je umro prilikom oslobađanja Beograda, ali kao uzrok smrti se navodi: "Ubijen". To se sada ne zna da li je ubijen ili je poginuo. Jer u to vreme kao uzrok smrti svi koji su poginuli su na naki način bili ubijeni. Čak i jedan od njenih prvih ljubavi, a to je bio sin upravnika grada Beograda, se gubi kroz istoriju i ne zna se šta se desilo sa njim - priča Đarmati.

Privatna arhiva
Jelisaveta Lela Salević

Iako pojam starleta nije bio poznatu u njeno vreme, Đarmati kaže da je Lela bila ta koja je uzburkala mušku krv i izazvala ljubomoru ženske populacije. 

- A kako je drugačije nazvati, a da je ne uvredimo? Mnogi su govorili da je prostitutka. Ja nisam hteo da je nazovem tim imenom. Ona je, na kraju, imala pošten odnos prema tom njenom ljubavniku. Ona je njega zavolela, on je njoj odgovarao - objašnjava on. 

Ali Lela, sem što je bila lepa, među beogradske dame unela je i moderno šminkanje što u njeno vreme nije baš bilo uobičajno. 

- Noviteti pariskih salona su bili na njoj. Uživala je u svemu tome. Kada bi sa današnjim vremenom mogli da je uporedimo, sigurno je da bi mogli da je nazovemo starleta. Znači, neko ko izaziva pažnju gde god se pojavi, neko o kome pišu novine... ona je prosto uživala u tome jedno vreme, dok pri kraju kada je rešila da se uda rekla je da joj je dosta i da bi volela da živi običnim životom - priča Đarmati. 

Spomenuta u Skupštini, postala tema novina

Lela je rođena 1910. godine, već sa 18 je započela buran život a u tom nekom periodu njeno ime je dospelo u medije na veoma čudan način. 

- U tom periodu jer prvi put skrenula pažnju na sebe. U Narodnoj skupštini je prvi put pomenuto njeno ime! Upravnik grada Beograda u to vreme bio je Manojlo Lazarević, poverljiv čovek i kralja Petra i kasnije Aleksandra. On je imao dvojicu sinova. Jedan od njih se zabavljao sa Lelom. On je službenim autom vozio Lelu po Beogradu - priča Đarmati. 

S obzirom da je funkcija upravnika Beograda zapravo bila policijska, pa je tako Lazarević bio prvi policajac prestonice, opozicija u Skupštini je jedva dočekala da preko njega udari na sistem spomenuvši aferu između njegovog sina i Lele. A da stvar bude zanimljivija, njeno ime je pomenuo Sava Kosanović, sestrić Nikole Tesle koji je bio poslanik! 

- Eto sin upravnika grada Beograda vozika Lelu po Beogradu! To je momenat kada se ona prvi put pojavljuje u javnosti. Jer biti upravnik grada Beograda nije gradonačelnik, već prvi čovek policije. I zato su oni izvršili napad! To je čovek koji je dva puta nedeljno odlazio u audijenciju  kod kralja da mu raportira o svim događajima - priča Đarmati. 

Lela se udala sa 23 godine, ali i za njenu udaju postoji neobična priča. 

- Ona se udala zbog toga da je više ne bi slali u progonstvo u Ivanjicu. Jer da bi Manojlo Lazarević, prvi policajac Beograda, prekinuo vezu nje i njegovog sina on je Lelu proganjao i slao u Ivanjicu. A ona tamo nije imala više nikoga sem daljih rođaka. Izgubila je oca kada je imala 16-17 godina, zatim majka i mlađa sestra su živele u Beogradu. A po tadašnjim zakonima, ako nekoga prognaju, onda ga oteraju u mesto rođenja a to je bila Ivanjica - priča Đarmati. 

Lela je imala svoj frizerski salon blizu kraljevskog dvora, što je izazvalo proteste dama koje su ispred salona protestvovale protiv nje sa različitim parolama. 

- Postoji čak i karikatura na naslovnoj strani "Politike" gde jedna pozamašna žena kaže svom mužu koji se sprema i doteruje:"U buduće ćeš se kod kuće da se briješ". Jer ona je držala muški frizerski salon jer je to, kao, za nju bilo jednostavnije jer nemate aparaturu i sve to. I onda ju je upravnik grada, shvatajući da će i dalje biti opasnost, proterao u Ivanjicu. I onda se ona setila da ako se uda više niko nema pravo da je proteruje - objašnjava Đarmati. 

Venčanje iz koristi

Mladoženja iz Beograda je došao u Ivanjicu gde su se venčali, a onda je ceremonija trebalo da bude održana i u Sabornoj crkvi u prestonici. Ali, situacija se zakomplikovala. 

- Čak su i novine pisale o tome. I onda je bio interesantan jedan momenat a to je da je policija saznala za tu njenu nameru venčanja. Ali nisu znali da će se u Ivanjici udati, već su mislili da će to uraditi u Beogradu. Pa su, čak, spremili da spreče to venčanje! Napravili su neku zasedu ispred Saborne crkve da spreče da ona uđe kako bi se venčala. Onda su razmišljali da li će je prokrijumčariti u crkvu, pa obaviti venčanje! Ali ona se prvo venčala u Ivanjici i onda je već došla u Beograd kao venčana žena, pa nisu mogli ništa da urade! - priča Đarmati. 

Privatna arhiva
 

Zanimljivo je da se Lela udala za krojača Đorđa Markovića, koji je imao svoj salon na Obilićevom vencu. 

- Ali je on bio nedorastao njoj. Prosto nije bio za nju, bio je nizak a čak kad je bilo jedno suđenje sudija mu je rekao:”Mali ti izađi!” Ali to je bio brak iz računa jer je svako imao računicu. Iz onoga što sam mogao da zaključim, on je pokušavao da zarađuje na njoj podmetanjem različitim muškarcima a ona je imala račun da ima muža i da je niko ne može dirati - kaže Đarmati. Dece nisu imali, a vrlo brzo su se i razišli ali se nisu zvanično razveli.

- Ona je mislila da će naći porodicu, svoj neki mir, krenuti stazama kao što se očekuje od žena. Ali on je u njihov stan dovodio razne mlade muškarce... postoje sudski spisi o tome, ali nije eksplicitno napisano zbog čega. Može čovek samo da zaključuje šta se dešavalo. On je sa njima pio, pravio terevenke, terao je da ih služi, generalno se ružno ponašao. Tu nije bilo ljubavi, a maltene je ona njega kupila za muža! - priča Đarmati. 

Počeo je Drugi svetski  rat i Lela više nije bila interesantna za javnost jer su život potresale mnogo važnije teme. 

- Novine ne pišu više o njoj, ima drugih tema, rat je to. A onda je došao posleratni period kada još manje pišu o njoj jer nemaju povoda - objašnjava Đarmati.

Međutim, njegovo istraživanje se ovde ne završava jer se o Leli jedino znalo da nije imala dece ni srodnika ali postoje ljudi koji su je dobro poznavali a sa kojima je naš sagovornik uspeo da dođe u kontakt. Ali o tome u nekoj drugoj priči...

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike