Batajničko groblje bilo je tesno za svu tugu! Mala Milica je 17. aprila postala simbol srpskog stradanja - NATO bombe su je ubile na noši

17.04.2023

13:14

0

Geleri agresorskih NATO bombi rasparčali su prozor, pokidali zavesu, ali i dušu Miličinih roditelja i zauvek je istrgli iz njihovog zagrljaja

Batajničko groblje bilo je tesno za svu tugu! Mala Milica je 17. aprila postala simbol srpskog stradanja - NATO bombe su je ubile na noši
Milica Rakić - Copyright Wikipedia

Milica Rakić je rođena 9. januara 1996. godine, a ubijena je na današnji dan 17. aprila 1999, u svom kupatilu, u ulici Dimitrija Lazareva Raše, u Batajnici, dok je bila na noši.

Geleri agresorskih NATO bombi rasparčali su prozor, pokidali zavesu, ali i dušu Miličinih roditelja i zauvek je istrgli iz njihovog zagrljaja. 

Milica je sedela na noši, dok joj je majka Dušica spremala postelju. 

Wikipedia
Milica Rakić

Tata Žarko pokupio je veš sa štrika i crvenu haljinicu sa izvezenim mačetom u korpi, koje spava. Brat Aleksa je njenu lutku smestio u krevetić, kraj jastuka. Tako je Milica odlazila na počinak.

Eksplozija je bila nagla i snažna. Nakon toga se ništa nije čulo, osim vriska njenog oca Žarka. Uzeo je Milicu u naručje. Trčao je niz stepenice, a dete mu je klonulo na rukama. Uleteo je u auto i vozio, nije se pomirio sa činjenicom da je već umrla. 

Milica je umesto u svoj krevet, koji joj je majka s ljubavlju spremala, otišla na večni počinak.

Batajničko groblje bilo je na dan njene sahrane tesno za svu tugu. I cela Batajnica i cela Srbija. Na beli maleni kovčeg pogrebnici su spustili svesku u kojoj je Milica crtala svoje lale. Spustili su bojice i lutku koju je volela. Svi su verovali da se anđeli i u raju igraju. I tamo, gore, docrtavaju svoje započete crteže.

Spomenik devojčici Milici Rakić stradaloj u NATO bombardovanju 1999. godine nalazi se u Tašmajdanskom parku u Beogradu.

Inicijativa da bude da se Milica kanonizuje

Vikipedia/Simon Legner
Spomenik u Tašmajdanskom parku 

Srpska pravoslavna crkva (SPC) je pokrenula inicijativu da se Milica Rakić kanonizuje, iliti da bude proglašena za sveca.

 U manastiru Tvrdoš, koji se nalazi na samom jugu Republike Srpske, kod Trebinja, napravljena je freska sa likom Milice Rakić, a prave se i ikone. 

Na fresci piše: "Sv.n.muč. od NATO. Milica dete". Takođe, jedan vrtić, u hercegovačkom mestu Berkovići, nosi ime po maloj Milici.

Podsetimo, NATO je 24. 3. 1999. godine u 20 časova počeo vazdušne napade na vojne ciljeve u SRJ da bi se kasnije udari proširili i na privredne i civilne objekte. NATO agresija je bez prekida trajala 78 dana. Teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture, crkve i manastiri. Konačan broj žrtava zvanično nije saopšten, a srpske procene se kreću između 1.200 i 2.500 poginulih i oko 5.000 ranjenih.

Dobrica Erić na napisao pesmu u znak sećanja na malu Milicu

Profimedia
 

Srpski pesnik Dobrica Erić je u znak sećanja na Milicu Rakić i svu decu stradalu u NATO bombardovanju 1999. godine napisao pesmu:

Čiko, ja tebe gledam s neba
I vidim te kao na slici
Čiko, ja sam onaj cvet-beba
Koji si ubrao u Batajnici.

Ja sam bila ona mala
Milica, što je zadremala
U maminom zagrljaju
A probudila se u raju.

Sad nisam ona bulka rumena
Već beli anđelak one bulke
Što gleda svoje najdraže s neba
I vidi tebe... i tvoje ruke.

Moj tata se sada brije
A moja mama pegla pelene
Ja ih vidim i žao mi je
Što ne vide i oni mene.

Eno i moje roze noše
I lutke što se smešila na me
Kad su tvoje zle tice došle
I otele me od moje mame.

Tada sam se ovde popela
S nekom dečicom nepoznatom
Ali bih mnogo više volela
Da sam dole, s mamom i tatom.

Da ti kažem još samo ovo
Pa idi i zaboravi me
Mama će da me rodi ponovo
I daće mi još lepše ime!

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike