Ekskluzivno za 24sedam! Italijanski advokat koji je dokazao vezu između NATO bombi i kancera: Spremaju se tužbe protiv NATO!

31.05.2022

19:00

0

Autor: Maja Kostić

"Odšteta za civile mora biti ista, ili čak i veća, jer život u Srbiji ne može biti manje važan od života u Italiji"

Ekskluzivno za 24sedam! Italijanski advokat koji je dokazao vezu između NATO bombi i kancera: Spremaju se tužbe protiv NATO!
advokat NATO bombardovanje - Copyright AP photo 24sedam/Maja Kostić

Italijanski advokat Anđelo Fjore Tartalja, zajedno sa doktorkom i sudskim veštakom Ritom Čeli, dokazao je vezu između NATO bombi i obolevanja od kancera. Italijanski vojnici koji su boravili na Kosovu i Metohiji, kao i u Bosni, a koji su u kasnijem periodu oboleli od raka, dobili su presude protiv NATO-a.

Advokat i doktorka su sada došli u Srbiju da zajedno sa niškim advokatom Srđanom Aleksićem dokažu uticaj bombardovanja na zdravlje civila i vojnika koji su boravili pre svega na jugu zemlje.

- Utvrdili smo da su teški metali odgovorni za veoma veliki broj patoloških stanja i kancera. Pre tri godine pomislila sam da je možda razlog isti kao kod naši vojnika i da tu može da se dokaže veza. Pokušala sam da pronađem najbolji način da to dokažem, a to je analiza krvi ili tkiva. Takvom analizom moguće je utvrditi koliko teških metala se nalazi u organizmu i o kom tipu je reč. Na taj način sam otkrila da više od 2.000 vojnika iz Italije ima veliku količnu teških metala u telu koji su povezani sa nekom vrstom patoloških promena u organizmu. Vojnici su dobijali neku vrstu tumora ili kancera nakon 10 godina od boravka na Kosovu, u Bosni, Iraku, Avganistanu, svuda gde je upotrebljavan osiromašeni uranijum, a pogotovo ovde na Balkanu - kazala je Rita za 24 sedam.

Ona dodaje da je u Srbiji stanje veoma loše i da su u pitanju građani koji su konstantno ugroženi, jer je kontaminacija zemlje, vazduha, povrća i voća koje se gaji velika.

- Civili moraju dobiti medicinsku pomoć, a postoji i način da se uradi neki vid prevencije. Kada su predstavnici Ujedinjenih nacija, koji se bave očuvanjem životne sredine, boravili u Srbiji dva meseca nakon rata, saznali su da je nivo kontaminacije neverovatno visok. Oni su zahtevali da se pošalje tim koji bi započeo „čišćenje“ zemlje. Ali mislim da se do danas to nije desilo - kazala je Čelijeva.

24sedam/M.K.
Rita Čeli

 

Italijanski advokat Anđelo Fjore Tartalja rekao je da je dobio već 300 presuda, ali je na prvu presudu čekao skoro osam godina.

- Počeo sam 1999. godine, jer u Italiji nije bio pokrenut nijedan takav predmet. Nakon 22 godine dobio sam 300 predmeta i dokazao da je pravda moguća. Ovo je velika stvar za italijanske vojnike koji su oboleli od kancera. Uspeli smo da dokažemo vezu između NATO bombi i kancera. Oni su dobili velike odštete i medicinsku pomoć, ali, pre svega, dobili su pravdu i istinu - rekao je Tartalja.

Dodao je da, što se tiče civila u Srbiji, stvar je pravno gledano ista i NATO ne može da se poziva na imunitet ni u jednom slučaju, jer je u pitanju kriminalni akt, a u tom slučaju ne postoji imunitet, kao ni zastarelost predmeta.

24sedam/M.K.
Anđelo Fjore Tartalja

- Nakon presude, ako bude pozitivna, pre svega se cilja na isplatu odštete. Ona za civile mora biti ista, ili čak i veća, jer život u Srbiji ne može biti manje važan od života u Italiji - rekao je Tartalja.

Advokat Srđan Aleksić kazao je da su italijanski advokat i doktorka došli u u Srbiju da bi zajedničkim snagama dokazali istinu i osvojili pravdu za sve one koji su od posledica NATO bombardovanja dobili neku vrstu tumora ili kancera. 

- Parlament Italije formirao je komisiju na nivou države i sama komisija je utvrdila vezu. To znači da svaki italijanski vojnik koji je boravio na Kosovu i Metohiji i u Bosni najmanje mesec dana, a kasnije dobio kancer, ima pravo na besplatno lečenje, ali i da besplatno podnese tužbu protiv NATO-a. Oni su to nazvali "balkanski sindrom" - rekao je Aleksić.

24sedam/M.K.
Srđan Aleksić

 

Kako je dodao, doktorka Rita Čeli biće član njegovog pravnog tima. Ona i advokat Tartalj dobili su 300 presuda u Italiji i dokazli vezu između raznih vrsta kancera i NATO bombardovanja.

- Sve ono što su oni radili u Italiji mi ćemo da radimo u Srbiji. Pozivamo naše građane koji su oboleli od kancera, a koji su boravila na jugu Srbije, na Kosovu i u Vranju - jer imamo potvrđeno da je tu NATO upotrebio municiju sa osiromašenim uranijumom - da nam se jave i da pripreme zdravstvenu dokumentaciju. NATO je bacio 15 tona osiromašenog uranijuma na jugu. Smatram i da je na celoj teritoriji Srbije upotrebljena municija sa osiromašenim uranijumom - rekao je Aleksić.

On se nada da će zajedno sa italijanskim advokatom i njegovim timom uspeti da dokaže istinu i pomogne civilima i vojnicima da dobiju adekvatnu medicinsku pomoć, odštetu i pravdu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike