Tašmajdanski park ima video-nadzor i čuvara, a statua Milice Rakić dva puta oskrnavljena: Istraživali smo da li sve funkcioniše

24.02.2022

07:15

0

Statua je po drugi put ukradena sredinom februara

Tašmajdanski park ima video-nadzor i čuvara, a statua Milice Rakić dva puta oskrnavljena: Istraživali smo da li sve funkcioniše
Milica Rakić - Copyright Printscreen/YouTube/TVStudioB

Druga krađa statue Milice Rakić, nastradale devojčice u NATO bombardovanju, pokrenula je pitanje kako se to desilo, s obzirom na to da je Tašmajdanski park pokriven video-nadzorom i da postoji fizičko obezbeđenje. 

Budući da je JKP "Zelenilo Beograd" povereno održavanje ove javne površine, portal 24sedam je kontaktirao s njima kako bi saznao da li radi video-nadzor u Tašmajdanskom parku.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- U Tašmajdanskom parku postoji video-nadzor koji je u funkciji i postavljen je tako da pokriva centralne staze, spomenike, dečja igrališta i cvetne površine - rekli su u ovom preduzeću.

Takođe, u "Zelenilu" su istakli da postoji obezbeđenje koje čuva park. 

- Postoji čuvar koji je angažovan za ceo park, a ne samo za spomenik nastradaloj deci u toku bombardovanja 1999. godine - kažu u "Zelenilu". 

Međutim, građanima i dalje nije jasno kako je moguće da vandali nisu pronađeni, iako je, kako u ovom preduzeću tvrde, park pokriven video-nadzorom i ima čuvara.

Milica Rakić, Privatna arhiva
 

Podsetimo, sredinom februara vandali su odlomili bronzanu bistu devojčiće sa lutkom, izvajane po liku trogodišnje Milice Rakić iz Batajnice koja je poginula sedeći na noši, tokom vazdušnog napada 1999. godine.

Tada su zaposleni "Zelenila" rekli da je čuvar, u toku redovnog obilaska parka, video da nedostaje skulptura.

- Pronašao ju je u blizini, u žbunju. Na sreću, figura nije oštećena. Sklonili smo je u prostorije "Zelenila" i u toku sledeće nedelje biće vraćena na spomenik - istakli su u ovom javnom komunalnom preduzeću.

Takođe, oštećenu statuu će restaurirati Livnica "Jeremić", koja ju je i izlila.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike