Osiromašeni uranijum nije najgore čime su nas gađali: Stručnjak podsetio na materiju koja truje zemlju i vodu, a svaki kontakt izaziva rak!

24.03.2023

12:46

0

Ono što nismo mogli da popravimo, to su hemijska jedinjenja koja su se ulila u vodu, u zemlju, u vazduh, a piralen je jedno od najkancerogenijih

Osiromašeni uranijum nije najgore čime su nas gađali: Stručnjak podsetio na materiju koja truje zemlju i vodu, a svaki kontakt izaziva rak!
bombardovanje uranijum - Copyright Profimedia/Pixabay

Na Srbiju je tokom NATO bombardovanja 1999. godine ispaljena 31.000 uranijumskih projektila.

Internista i onkolog dr Vladimir Kovčin izjavio je da svako jonizujuće zračenje nosi rizik od obolevanja od kancera, a najugroženiji su oni koji su bili u blizini mesta gde je bio bačen uranijum. 

- On ostaje na mestu gde je bačen i nema velike mogućnosti širenja, dakle oni koji su bili tu duži vremenski period primili su doze od kojih mogu da dobiju oboljenja. Najčešće se od jonizujućeg zračenja dobija leukemija, a udisanje uranijumske prašine može da izazove rak pluća - naveo je on.

- Zaboravljamo na mnogo gore stvari koje su donele mnogo više štete od osiromašenog uranijuma, a to je bombardovanje hemijskih postrojenja, trafoa, koje su nazvali pravom ekološkom katastrofom. Uranijum je pao i ostao je na tim mestima, ali ono što nismo mogli da popravimo, to su hemijska jedinjenja koja su se ulila u vodu, u zemlju, u vazduh, a piralen je jedno od najkancerogenijih jedinjenja za koje sam ja čuo. On u najmanjim jedinicama sigurno izaziva karcinom - ako ga neko proguta, to je karcinom jetre ili digestivnog trakta, ukoliko dođe u dodir sa kožom, to je rak kože. Kod udisanja parapiralena je isto... - rekao je Kovčin.

Podsetio je na bombardovanje Bežanijske kose i trafostanice.

- Kada se spali piralen, on gori u jedinjenja koja u dodiru sa vatrom postaju bojni otrovi. Tada sam dežurao u bolnici na Bežanijskoj kosi, i sećam se da se vetar okrenuo suprotno od nas, u smeru ka aerodromu, inače, da je išao ka bolnici, svi pacijenti u bolnici bi bili izgubljeni - kazao je Kovčin, podvukavši da bilo koji dodir sa ovom supstancom dovodi do sigurnog obolevanja od kancera.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike