Svaki deseti čovek na svetu ima ovu bolest, a retko ko obraća pažnju dok ne bude kasno

08.03.2023

10:42

0

Autor: R.M.

Ova bubrežna bolest je poremećaj u građi i funkciji bubrega koji traje duže od tri meseca

Svaki deseti čovek na svetu ima ovu bolest, a retko ko obraća pažnju dok ne bude kasno
Bol u bubrezima - Copyright Profimedia

Hronična bolest bubrega je česta i opasna bolest, koja se može završiti smrtnim ishodom ako se ne leči na vreme a svaki deseti stanovnik na svetu je ima.

Bolesti bubrega su sve češći uzročnik smrtnosti pa se tako predviđa se da će postati peti vodeći uzrok smrti do 2040. godine.

Ova bubrežna bolest je poremećaj u građi i funkciji bubrega koji traje duže od tri meseca i koji dovodi do stanja u kojem bubrezi gube sposobnost uklanjanja otpadnih produkata metabolizma i viška tečnosti iz organizma, čije nakupljanje može narušiti funkcionisanje celog organizma.

- Osobe s hipertenzijom, dijabetesom, kardiovaskularnim bolestima i porodičnom anamnezom hronične bubrežne bolesti pod većim su rizikom od obolevanja. Stoga je bitno da se redovno kontrolišu, uzimaju terapiju na način propisan od strane lekara i da se pridržavaju preporučenih životnih navika kako bi nivo šećera u krvi i visinu krvnog pritiska održali unutar poželjnih vrednosti. Farmaceutska Komora Srbije je 2019. godine pokrenula projekat standardizovane farmaceutske usluge obolelima od dijabetesa, gde farmaceuti - savetnici daju značajan doprinos poboljšanju zdravlja pacijenta. Neki od saveta su svakako kako da očuvaju normanlo funkcionisanje bubrega, da se kreću, redovno kontrolirolišu šećer u krvi i krvni pritisak, održavaju optimalnu telesnu težinu, smanje unos soli na pet grama dnevno, uzimati odgovarajuću količinu tečnosti – objašnjava farmaceutkinja Jasna Anđelković iz Farmaceutske komore Srbije.

Profimedia
Bubrezi

Inače, dobro regulisana hipertenzija ne može da ošteti bubrege ali visok pritisak koji se ne kontroliše može. Takođe, viši rizik od bubrežnih, ali i srčanih komplikacija imaju osobe sa dijabetesom.

Anđelkovićeva upozorava da bubrezi imaju ulogu eliminacije lekova i njihovih metabolita pa kada ne funkcionišu dobro, veće koncentracije lekova mogu dovesti do povećanog rizika za razvoj toksičnosti. 

- Farmaceuti savetnici za antibiotike naglašavaju značaj monitoringa primene antibiotika kod pacijenata sa oslabljenom bubrežnom funkcijom, u cilju sprečavanja pojave toksičnosti navedenih lekova. Pacijenti ne bi trebalo da preterano koriste lekove protiv bolova i da kada imaju poznatu bubrežnu slabost obrate se farmaceutu i lekaru u cilju nadgledanja primene lekova za koje je poznato da mogu kod oslabljene bubrežne funkcije ugroziti zdravlje pacijenta – izjavila je Anđelkovićeva.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike