Majka Blagica dala ćerki deo tela i spasila joj život: Poklonila sam joj od srca, samo da njoj bude dobro!

31.07.2022

19:00

0

Autor: Maja Kostić

Za transplataciju u Klinici za kardiohirurgiju UKC Niš bilo zaduženo četrdesetak ljudi

Majka Blagica dala ćerki deo tela i spasila joj život: Poklonila sam joj od srca, samo da njoj bude dobro!
Blagica Marina - Copyright 24sedam/Maja Kostić

Na Klinici za kardiohirurgiju UKC Niš nedavno je urađena i druga srodnička transplantacija bubrega u poslednjih mesec dana.

Majka Blagica (61 godina) donirala je bubreg ćerki Marini (37 godina). Transplantacija je urađena istovremeno u dve operacione sale. U jednoj je urološka ekipa izvadila bubreg od donora, a u drugoj kardio-vaskularna ekipa radi njegovo presađivanje kod primaoca.

Bubrežna funkcija je, kažu lekari, potpuno oporavljena, tako da su sada dobro i majka i ćerka.
- Počela sam da ustajem, funkcionišem dobro, sve je u najboljem redu - rekla je pacijentkinja Marina. Ona je godinu dana imala problem sa bubregom i bila je na peritalnoj dijalizi.

Ona je najsrećnija jer je, kako kaže, imala još jednu šansu da podari život svom detetu. 

- Kad je ona rekla mama ja bih radila transplataciju, ali gde da nađem bubreg, odgovorila sam joj:"Pa sine, imaš mene". Poklonila sam joj ga od srca i to je to. Samo da njoj bude dobro - kaže Blagica.
24sedam/Maja Kostić
Majka Blagica koja je donirala ćerki bubreg

 

Da obe budu dobro, na klinikama se u UKC NIš pobrinulo ukupno 30-40 ljudi, uključujući nefrologe, hirurge, anesteziologe, radiologe, a tu su i  transfuziolozi, kardiolozi, instrumentarke, perfuzeri, anestetičari, sestre u intenzivnoj nezi, pomoćno osoblje, higijeničari.. 

Upravo ova činjenica pokazuje koliko je to složena procedura.

- Zahvaljujem se celoj ekipi na izvanredno urađenom poslu i posvećenosti koju su pokazali. Po ko zna koji put čine me ponosnim sto sam njihov kapiten - kaže direktor ove ustanove Dragan Milić.

Marina je dobila novu šansu za normalan život i njoj više neće trebati dijaliza, ali, ističu lekari, ne sme se zaboraviti činjenica da u Srbiji ima još par hiljada “Marina” koje čekaju da im se reši životno pitanje.

24sedam/Maja Kostić
Ćerki Marini uradili transplataciju bubrega

 

- Zato molim da svi mi zajedno podržimo projekat transplantacije u Srbiji i pomognemo ovim ljudima. Naša će klinika inicirati formiranje posebnih timova za transplantaciju jetre i srca. UKC Niš je spreman za taj sledeći korak - uveren je Milić.

 

Zahvaljujući američkim donacijama u laboratorijskim mašinama vrednim više stotina hiljada evra koje je dobila kardiohirurgija lekari ove ustanove moći će da rade ne samo transplantacije, već će biti u prilici da rade i kompletnu pripremu bolesnika za transplantaciju.

- Siguran sam da će nas uprava UKC Niš podržati i u ovoj nameri. Podršku očekujemo i od ministarstva zdravlja jer ovo mora da bude državni projekat. Grad Niš i jug Srbije to zaslužuju. Zajedno možemo mnogo, sami svakako manje… - završio je Milić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike