U podnožju Sopota prolivena je dahijska krv! Pre tačno 219 godina odigrala se bitka kod Drlupe: Pobunjene Srbe predvodio je vožd Karađorđe

24.02.2023

06:04

0

Autor: Lj. S.

Nakon cele noći puškaranja i boja, tek ujutro se videlo da je ustanička vojska odnela potpunu pobedu

U podnožju Sopota prolivena je dahijska krv! Pre tačno 219 godina odigrala se bitka kod Drlupe: Pobunjene Srbe predvodio je vožd Karađorđe
Ilustracija - Copyright Wikipedia/Public domain

Prvi oružani sukob između pobunjenih Srba, na čelu sa voždom Karađorđem, i turske dahijske vojske, predvođene Aganlijom, u Prvom srpskom ustanku desio se u selu Drlupi blizu Sopota.

Do boja je došlo 24. februara 1804. godine usred neuspelih pregovora između Karađorđa i dahije Aganlije, koji je važio za najpomirljivijeg među odmetnutim janjičarima zvanim dahije.

Nakon zbora u Orašcu na Sretenje Gospodnje 14. februara 1804. godine i prvih akcija paljenja turskih hanova i obračuna sa subašama, dahije nakon pristiglih izveštaja o masovnosti ustanka postaju uplašene i zato počinju da vade iz rukava sve moguće opcije kako bi zaustavile širenje ustanka.

Wikipedia/Public domain
 

Tako je Aganlija poslao najuglednije Turke kao izaslanike u Hasan-pašinu palanku (danas Smederevska Palanka) i beogradskog mitropolita Leontija da započne pregovore sa Karađorđem, obećavajući srpskom narodu bolji položaj, ukidanje hanova i povlačenje Turaka iz sela u gradove, a Karađorđu je nudio veliki novac.

Karađorđe je sve te ponude odbio zatraživši da eventualni mir sa ustanicima garantuje ili austrijski ili ruski car, jer nikako nije verovao dahijskim obećanjima.

Wikipedia/Public domain
Karađorđe

Ove ponude dahije, kao odmetnici od turske vlasti, nikako nisu mogle da prihvate, pa su poslale svoje janjičare da se sukobe sa Karađorđevom ustaničkom vojskom.

Do sukoba dolazi iznad sela Drlupe, i tu pada i prva srpska ustanička žrtva, Jovan Đaurović iz Baroševca, Karađorđev momak, dok na Aganlijinoj strani gine izvesni Arapin čije ime nije poznato.

Aganlija, iako je ranjen, izvlači živu glavu i beži ka Beogradu, dok je na ustaničkoj strani lakše bio ranjen i čuveni hajduk Stanoje Glavaš.

Nakon cele noći puškaranja i boja, tek ujutro se videlo da je ustanička vojska odnela potpunu pobedu.

Posle bitke ustanici su se razišli po Šumadiji, a Karađorđe je uspostavio čvrstu saradnju sa ustaničkim komandantima nahija Beogradskog pašaluka.

Boj na Drlupi bio je vatreno krštenje u borbi ustanika sa dahijama, za koje je pašaluk bio izgubljen. Dahije uskoro beže Dunavom na Adu Kale, gde ih je sa svojom četom pohvatao Milenko Stojković i potom pobio avgusta 1804. godine, a njihove glave zatim poslao u Beograd, pa u Istanbul. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike