"Usta raja k'o iz zemlje trava": Na današnji dan 1804. godine u Orašcu je doneta odluka o podizanju bune protiv dahija!

14.02.2023

06:08

0

Autor: Milica Mališ

Na mestu poznatom kao Marićevića jaruga za vođu je izabran Karađorđe Petrović, a sastanku su prisutvovali narodni poglavari, srpski seljaci, hajduci Veljko i Stanoje Glavaš

"Usta raja k'o iz zemlje trava": Na današnji dan 1804. godine u Orašcu je doneta odluka o podizanju bune protiv dahija!
Prvi srpski ustanak - Copyright Wikipedia

Na današnji dan 1804. godine počeo je Prvi srpski ustanak koji se uzima kao datum početka nacionalne borbe za oslobošenje od turske vlasti. Na skupštini srpskih starešina u Orašcu kod Aranđelovca doneta odluka o podizanju bune protiv dahija, a za vođu izabran Đorđe Petrović, Karađorđe.

Široko je shvatanje pojma srpske revolucije koja je, po mišljenju nekih istoričara, trajala do Drugog srpskog ustanka 1815. godine, a neki smatraju da je završena turskim hatišerifom iz 1830. godine. Nekad se i za konačan kraj revolucije vezuje i kraj Prvog svetskog rata, 1918. godine.

Kako god da se posmatra ovaj pojam, jedno je sigurno - srpska revolucija počela je 15. februara 1804. godine, a ovaj dan se proslavlja kao Dan državnosti Republike Srbije.

Wikipedia
 

Dahije i Seča knezova 

Strahujući da bi moglo da dođe do pobune i ustanka srpskog naroda i intervencije Austrije, dahije su u Valjevu organizovale stravičnu seču knezova. Tom prilikom pogubljene su srpske starešine, kneževi i sveštenici, a sve sa ciljem da se narod umiri i zastraši. Ipak, Turci su postigli suprotan efekat - došlo je do konačne odluke da se podigne buna protiv turskog zuluma.

Odluka je pala baš na današnji dan, 14. februara 1804. godine u Orašcu.

Na mestu poznatom kao Marićevića jaruga za vođu je izabran Karađorđe Petrovič, a sastanku su prisutvovali narodni poglavari, srpski seljaci, hajduci Veljko i Stanoje Glavaš... 

Doneta je odluka da se već sutradan krene protiv Turaka, a plan je bio da prvo napadnu dahije koje su dugo vršile zulum i zavele strahovladu u Beogradskom pašaluku.

Wikipedia
 

Dahije su bile iznenađene spremnošću srpskog naroda, pa je jedan od njih, Aganlija, već 21. februara zatražio sastanak sa Karađorđem. On je srpskom narodu obećavao bolji položaj i ukidanje hanova, a Karađorđu ponudio novac ili da mu u Austriji kupe imanje bolje od njegovog u Topoli.

Lične ponude on je odbio, a za obećanje u vezi sa promenom režima tražio je jamstvo i Austrijanaca, jer se nije mogao da se osloni na turska obećanja. Pregovori nisu bili uspešni, pa je uskoro došlo do boja u Drlupi, u kome su Srbi izvojevali pobedu.

Ova pobeda Srba veoma je značajna jer je podigla moral ustanicima i dala im snage za dalje borbe. 

Značajne pobede, ali i konačan slom

Pre oslobođenja Beograda, tokom 1805–1806. ustanici su odneli nekoliko značajnih pobeda (Ivankovac, Mišar, Deligrad) i radili na dobijanju podrške Austrije i Rusije, što je primoralo tursku vladu na ustupke i sklapanje Ičkovog mira. Beograd je oslobođen 12. decembra 1806, a u periodu od 1807. do 1812. učvršćeni su rusko-srpska vojna saradnja i savez.

Ipak, Rusija se zbog opasnosti invazije Francuske, povlači i potpisuje mir sa Osmanskim carstvom u Bukureštu 1812. godine. Ovim mirom je potvrđeno da Turcima pripada Beogradski pašaluk. Kako bi sprovela odredbe Bukureštanskog mira, veća i nadmoćnija turska vojska napala je srpsku. 

Ustanak je ugašen 7. oktobra 1813. godine, nakon tri meseca borbe protiv daleko jače i mnogobrojnije turske vojske. Osmanlije ponovo uspostavljaju vlast u Beogradskom pašaluku.

Wikipedia
 

Iako se nije završio uspešno, Prvi srpski ustanak smatra se jednim od najvažnijih događaja u srpskoj istoriji, jer je počela borba protiv viševekovne turske vlasti i zuluma, ali i posađena je klica moderne srpske države u XIX veku.

Podignut protiv zuluma janičara, Prvi srpski ustanak je već 1806. prerastao u nacionalnu revoluciju za oslobođenje od viševekovne turske vladavine i ponovno uspostavljanje države Srbije.

Osnove državnosti u ustaničkoj Srbiji su postavljene radom Narodne skupštine, Praviteljstvujušćeg sovjeta i donošenjem zakonika, a Drugi srpski ustanak 1815.dovešće do konačnog i dugoočekivnog obezbeđivanja autonomije Srbije.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike