Na Oplencu obeležena 205. godišnjica smrti Karađorđa (FOTO)

25.07.2022

14:33

0

Princ Aleksandar je saopštio da je veoma srećan što je zaostavština njegovog pretka Karađorđa još uvek veoma živa i što se njegova dela poštuju i danas

Na Oplencu obeležena 205. godišnjica smrti Karađorđa (FOTO)
karađorđevići oplenac crkva profimedia-0369554734 - Copyright Profimedia

U crkvi Svetog Ðorđa na Oplencu danas je obeležena 205. godišnjica od smrti vođe Prvog srpskog ustanka Ðorđa Petrovića - Karađorđa.

Vence na Karađorđev grob položili su državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor, u ime princa Aleksandra Karađorđevića član Krunskog saveta Predrag Marković, predstavnici Vojske Srbije, Opštine Topola, Udruženja Kraljevina Srbija, Zadužbine Kralja Petra I na Oplencu, kao i građani, saopšteno je iz kancelarije za odnose sa javnošću princa Aleksandra Karađorđevića.

Princ Aleksandar tim povodom je saopštio da je veoma srećan što je zaostavština njegovog pretka Karađorđa još uvek veoma živa i što se njegova dela poštuju i danas, 205 godina nakon njegove tragične smrti.

- Ostao je upamćen kao veliki vođa našeg naroda, onaj koji je ujedinio Srbe i uspeo da ih povede u pobede koje su donele slobodu našoj otadžbini, posle vekovnog ropstva - naveo je princ Aleksandar.

On je dodao da je slobodarski duh nešto što predstavlja srž našeg nacionalnog identiteta.

- Karađorđe nije bio prvi koji je za vreme osmanske vladavine pokušao da sa Srbije zbaci okovi, ali je on uspeo da pokrene narod da sva ta ljubav i težnja prema slobodi budu usmereni ka jedinstvu i zajedničkoj borbi - naveo je Karađorđević.

On je dodao da su tako male „iskre slobode“ izazvale požar, koji se proširio našom zemljom i doneo ostvarenje dugo očekivanog sna.

- Iako su Osmanlije uspele da uguše ustanak i ponovo porobe Srbiju, proces konačnog oslobođenja je bio započet, i njega ništa više nije moglo da uguši. Zato je Karađorđe i danas upamćen kao "otac moderne Srbije“, kako ga je i veliki Njegoš zvao - naveo je princ Aleksandar Karađorđević.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike