Kako Srbi dočekuju Dan maternjeg jezika? "Čuvajte svoje blago, svakog dana nestane jedan jezik u svetu"

21.02.2023

07:42

0

Autor: J.N.

Generalna skupština UNESKO 1999. godine proglasila je 21. februar za Međunarodni dan maternjeg jezika

Kako Srbi dočekuju Dan maternjeg jezika? "Čuvajte svoje blago, svakog dana nestane jedan jezik u svetu"
Copyright Tanjug/Sava Radovanović

Širom sveta današnji 21. februar obeležava se kao Dan maternjeg jezika sa ciljem da se podigne svest o njegovom značaju.

Maternji - jezik koji nad bebom šapuće majka, uče vas prve reči, pesmice, priča, nekad i sitne svađe... to je jezik na kom pevamo na slavljima, tugujemo, pričamo anegdote u društvu, viceve...

I svaki je na svoj način poseban.

Srpski jezik jedini je edini evropski jezik sa digrafijom, odnosno dva pisma. Najduža reč u srpskom jeziku ima 29 slova i to je antisamoupravnosocijalistički. Reč vampir potiče sa naših područja, a "primila" se u mnogim svetskim jezicima. Da, srpski jezik je zaista poseban.

I upravo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog ukazalo je na važnost negovanja maternjeg jezika, kako većinskog naroda, tako i jezika nacionalnih manjina.

Osim na srpskom jeziku, celokupno obrazovanje na maternjem jeziku danas je u našoj zemljli  dostupno na još osam jezika: albanskom, bosanskom, bugarskom, mađarskom, rusinskom, rumunskom, slovačkom i hrvatskom jeziku.

Jezička različitost ugrožena

Generalna skupština UNESKO 1999. godine proglasila je 21. februar za Međunarodni dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični. UNESKO ukazuje da je jezička raznolikost sve ugroženija i da više od 40 procenata svetskog stanovništva nema pristup obrazovanju na jeziku koji govori ili razume.

Osim toga, još osam jezika se izučava u okviru nastavnog predmeta Maternji jezik sa elementima nacionalne kulture: bunjevački, vlaški, makedonski, nemački, romski, slovenački, ukrajinski i češki jezik.

Na manjinskim jezicima se izdaju novine, časopisi, publikacije, zbornici, a elektronski mediji emituju programe na jezicima nacionalnih manjina.

U službenoj upotrebi 12 jezika nacionalnih manjina

U Srbiji je u službenoj upotrebi, pored srpskog jezika, još 12 jezika nacionalnih manjina (albanski, bosanski, bugarski, bunjevački, mađarski, makedonski, rumunski, rusinski, slovački, hrvatski, crnogorski i češki) na celoj teritoriji 42 jedinice lokalne samouprave.

Osim toga, vlaški i romski jezik su u službenoj upotrebi u pojedinim naseljenim mestima.

Svakog dana nestane jedan jezik u svetu

Svakog dana u svetu nestane po jedan jezik, a lingvisti prognoziraju da će od oko 6.000 jezika, do kraja 21. veka odumreti više od polovine, čak i do 90 odsto.

Najviše su ugroženi jezici sa malim brojem govornika od nekoliko stotina ili desetina, i jezici koji pripadaju malim zajednicama koje nisu civilizovane sa stanovišta zapadnih standarda i nemaju institucije.

Svečanost ispred kuće Vuka Karadžića u Tršiću

ezika ispred Vukove spomen-kuće u Tršiću biće, u organizaciji Centra za kulturu "Vuk Karadžić", održan program posvećen obeležavanju 30 godina od smrti i 125 godina od rođenja Desanke Maksimović i 65 godina od smrti Isidore Sekulić.

- Na ovaj dan ispred Vukove rodne kuće u Tršiću želimo da pošaljemo poruku da svaki dan čuvamo jezik, da koristimo Vukovu reformisanu azbuku, najsavršenije pismo na svetu, da pišemo i stvaramo na maternjem jeziku. Ljubav prema maternjem jeziku i pismu istovetna je ljubavi prema smislu našeg postojanja – navode iz Centra za kulturu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike