Vakcina koja je spasila čovečanstvo: Sve što treba da znate o be-se-že vakcini i zašto je važno primiti je po rođenju

27.10.2022

12:20

0

Autor: I.K.

Ukoliko novoređenče ne može da primi vakcinu iz objektivnih razloga odmah po rođenju, onda je potrebno da je primi u prvih godinu dana života

Vakcina koja je spasila čovečanstvo: Sve što treba da znate o be-se-že vakcini i zašto je važno primiti je po rođenju
BSŽ vakcina (1) - Copyright Profimedia

Većina odraslih visoko na levoj ruci ima ožiljak od primljene BSG (be-se-že) vakcine još u porodilištu. Ovu vakcinu protiv tuberkuloze primaju sva novorođenčad pre nego što budu otpuštena iz porodilišta. 

Posebno interesovanje za njen značaj, ali i rizike ako dete ne primi be-se-že vakcinu po rođenju, izazvala je informacija da su novorođenčad u GAK Narodni front umesto ove vakcine, greškom apotekara, primila fiziološki rastvor. Ministarka zdravlja Danica Grujičić saopštila je da će sve bebe, koje su primile fiziološki rastvor, u narednom periodu primiti be-se-že vakcinu.

Još početkom prošlog veka umiralo se od tuberkuloze, a onda je stigla vakcina koja je, može se slobodno reći, spasila čovečanstvo i to zahvaljujući Alberu Kametu i Kamiju Guerinu, dvojici francuskih naučnika, izumiteljima vakcine koja je prvi put upotrebljena pre sto godina u Parizu.

Ukoliko novoređenče ne može da primi vakcinu iz objektivnih razloga odmah po rođenju, onda je potrebno da je primi u prvih godinu dana života, navodi se na sajtu Zavoda za javno zdravlje Beograda. Prema Pravilniku o imunizaciji i načinu zaštite lekovima koji je izdalo Ministarstvo zdravlja, vakcinacija protiv tuberkuloze je obavezna u Srbiji za sve osobe, osim onih sa „trajnim kontraindikacijama."

Tuberkuloza, ipak, nije bolest prošlosti i zato je nophodno i dalje primati ovu vakcinu koja se sastoji od živih, oslabljenih bacila mikrobakterije bovis, objašnjavaju u Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak". Prima se u levu ruku, najčešće u nadlakticu i većina dece je dobije već u prvim danima života.

A zašto je toliko važna?

Zato što sprečava pojavu tuberkuloze, infektivne bolesti koju izaziva bakterija Mycobacterium tuberculosis, koja najčešće napada pluća, navodi se na sajtu Svetske zdravstvene organizacije (SZO). 

Profimedia
be-se-že vakcinu važno je primiti po rođenju dok imunitet nije još razvijen

 

Oko 10 miliona ljudi širom sveta se zarazi na godišnjem nivou, a 1,5 miliona umre od ove bolesti svake godine, pokazuju podaci SZO. Ovi podaci je čine jednom od najčešćih uzročnika smrti na svetu i najsmrtonosnijom infektivnom bolešću današnjice.

Bolest se prenosi kapljično i najčešći simptomi tuberkuloze su učestali kašalj, bol u grudima, slabost ili zamor, gubitak telesne mase, povišena temperatura i groznica.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut" za 2019. godinu, tuberkuloza je dijagnostifikovana kod 623 pacijenta u Srbiji, što iznosi 9,02 pacijenta na 100.000 stanovnika. Dvoje je preminulo od ove zarazne bolesti 2019. godine, dodaje se u izveštaju Instituta „Batut".

Ova vakcina ne preporučuje se trudnicama i ženama koje doje, onima kod kojih postoji rizik od ozbiljne alergijske reakcije, ljudima sa oslabljenim imunitetom i pacijentima kojima je dijagnostifikovana aktivna tuberkuloza, stoji u uputstvu „Torlaka".

Profimedia
vakcina protiv tuberkuloze prima se u levu nadlakticu

 

Zbog čega je važno primiti je u najranijem detinjstvu? Zato što neposredno posle rođenja, imunitet novorođenčadi nije dovoljno snažan da se sam odbrani od zaraznih bolesti poput tuberkuloze. Kako je za razvoj imuniteta potrebno najmanje šest nedelja, zato se daje odmah po rođenju. 

Da bi se razvio kolektivni imunitet, potrebno je da najmanje 60 ili 70 odsto stanovništva dobije ovu vakcinu. Zato je vakcina obavezna u Srbiji i daje se nedugo po rođenju. 

Vakcina je prvi put upotrebljena u medicinske svrhe 1921. godine, a nalazi se na spisku esencijalnih lekova Svetske zdravstvene organizacije, najvažnijih lekova neophodnih za osnovni zdravstveni sistem. 

Tuberkuloza najčešće napada pluća, ali nije redak slučaj pacijenata sa tuberkulozom bubrega.

Ova bolest se leči prepisivanjem četiri ili pet različitih antibiotika, a za potpuno izlečenje neophodno je osam do devet meseci kod tuberkuloze pluća, dok se bolest na bubrezima uspešno može izlečiti za godinu dana.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike