Lopovi u crkvama kradu i jeftine stvari jer misle da su vredne: Da li će vernike nadgledati privatno obezbeđenje i kamere?

12.05.2022

19:00

0

Crkve bi mogle da uvedu obezbeđenje, ali bi to bilo veoma neprijatno za vernike

Lopovi u crkvama kradu i jeftine stvari jer misle da su vredne: Da li će vernike nadgledati privatno obezbeđenje i kamere?
crkva psihologija - Copyright Profimedia

Informacija da su iz Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u Kotežu pre nekoliko dana ukradene mošti Svetog Petra Koriskog i tri krsta šokirala je domaću javnost.

Naime, dve osobe ušle su u crkvu i oskrnavile oltar, te ukrale navedene predmete. Ipak, brzom reakcijom policije uhapšeni su osumnjičeni M. M. (31) i J. J. (36).

Pronađena su dva krsta, dok su treći, navodno, lopovi prodali na pijaci. Ipak, ono što je veoma bitno jeste da su mošti bile u kutijici veličine pet puta tri centrimetra, a one su neprocenjive vrednosti.

Međutim, ovo nije prvi put da se krade nešto iz crkve, a najčešće je reč o novcu koji ostavljaju vernici. Ipak, postavlja se pitanje da li je moguće da crkve zaštite svoje relikvije i imovinu od lopova. 

Pixabay
Ilustracija

Verski analitičar Željko Injac kaže za 24sedam da postoje savremeni sistemi zaštite, poput kamera ili alarma, ali da je smisao relikvija da se dodiruju i celivaju.

- Ako bi to bilo onemogućeno, ne bi imali funkciju koju imaju. Srećom, u crkvama nema često lopova, ali krađe su se oduvek dešavale. Mošti su kradene tokom čitave istorije - objašnjava on.

Razlika je u tome što su u to vreme, kaže Injac, lopovi znali vrednost onoga što kradu, a danas kradu čak i stvari male vrednosti jer misle da ih mogu dobro prodati.

- Recimo, ukradu putir koji izgleda kao da je pozlaćen, a on realno vredi nekoliko stotina dinara jer je od lima. Lopova je uvek bilo i biće ih, tako da ni crkva nije zaštićena od njih. Glupo je krasti, a kamoli tamo gde su svetinje. Lopov direktno udara na Boga. Ali najčešće se dešava da oni loše završe - kaže Injac. 

Katolički sveštenik kupio ukradenu robu i vratio je pravoslavnoj crkvi

Injac podseća na slučaj kada su u Novom Sadu ukradeni jedan krst i staro jevanđelje štampano na ćirilici.

- Ono je više imalo vrednost za samu crkvu iz koje je ukradeno nego materijalnu vrednost. Lopov je onda otišao u Suboticu i hteo da proda ukradeno nekom katoličkom svešteniku, i to mađarskom. On je kupio te relikvije, i bukvalno sutradan nazvao pravoslavnu crkvu da bi im vratio sve. A lopova su uhvatili posle tri dana - rekao je on.

Analitičar smatra da je narod nekada imao mnogo više poštovanja prema svetinjama, a da sveštenstvo ne može mnogo da uradi kako bi zaštitilo crkve od krađe.

- Ništa od toga nije sakriveno. To su svetinje i podrazumeva se da se to ne krade i da je onaj ko to krade nadrljao. Mogli bi da zaposle obezbeđenje, ali bi ono moralo da nadgledaju sve vreme šta ko radi, a to bi bilo veoma neprijatno i za vernike - objasnio je Injac.

S druge strane, on dodaje da čak i zagriženi kolekcionari izbegavaju da kupuju relikvije koje su kradene u crkvi.

- Veoma je teško prodati nešto kradeno iz crkve, pa se to uglavnom prevozi u inostranstvo. Ljudi zaziru od toga da kupuju takve stvari. Jednostavno, onom ko krade u crkvama to će se obiti o glavu - naveo je on još jedan razlog zašto je besmisleno krasti iz crkava.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike