Ovakav muzej postoji samo u Srbiji: Niški televizori bili su stvar prestiža, a tek da vidite prvi srpski računar (FOTO)

17.04.2022

06:45

0

Autor: Maja Kostić

Mlađima bi poseta ovog muzeja bila svojevrsni vremeplov kako je život izgledao bez mobilnih telefona i interneta

Ovakav muzej postoji samo u Srbiji: Niški televizori bili su stvar prestiža, a tek da vidite prvi srpski računar (FOTO)
viber_image_2022-04-13_13-25-59-703 - Copyright 24sedam/M.K.

U Naučno-tehnološkom parku u Nišu nalazi se stalna postavka 400 eksponata, čuvenih crno-belih televizora, radio aparata, prvih računara proizvedenih za vreme zlatnog doba Elektronske industrije.

Malo starije generacije prepoznaće televizore i radio aparate koje su imale u svojoj kući, dok bi onim mlađima poseta ovog muzeja značila kao svojevrsni vremeplov kako je život izgledao bez mobilnih telefona i interneta.

Kada je EI počela sa proizvodnjom televizora bili su među najboljima u svetu. Kako se navodi u dostupnim podacima, Afrika, Azija i deo Evrope svoje prve televizore kupovali su bivšoj Jugoslaviji. Sarađivali su sa Filipsom i Simensom i radili po uzoru na ta dve velike firme.

Najstariji eksponat u muzeju je rendgenska cev, a svi aparati su proizvedeni u Zavodu RR i Elektronskoj industriji od 1948. godine. 

Elektronsku industriju u Nišu nekada je činio kolektiv od 28.000 ljudi. Nastala je integracijom Zavoda RR i Belinda – beogradske elektronske industrije. Odluka o spajanju doneta je 27. januara 1962. godine. Najznačajniji događaji u razvoju EI počinju krajem 70-ih godina, kada se počinje sa proizvodnjom mašina za pranje, klima uređaja i sl. Počinje i izgradnja Fabrike rendgen aparata, računarskih mašina, i izgradnja fabrike kolor katodnih cevi.

Prvi znaci krize javljaju se 1989. godine, a nakon raspada Jugoslavije i uvođena sankcija Srbiji, Elektronska industrija dolazi do kolapsa i pored pokušaja da se oporavi u tome se nije uspelo.

Prostor Elektronske industrije danas, nakon procesa privatizacije, prerasta u radnu zonu sa različitim delatnostima te se tamo sada može naći, prehrambena, tekstilna, mašinska i druga industrija.

Nekada su parkinzi ispred kompleksa EI bili mali za sve zaposlene. Elektronska industrija je bila simbol grada Niša. Njen krah i raspad Jugoslavije uvele su Niš u neko novo vreme koje se umnogome razlikuje od zlatnog doba Elektronske industrije.

Radno vreme muzeja je od 7 i 30 do 5 i 30 radnim danima.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike