Ljubodrag pamti najveće legende Crvene zvezde, Tita i svaki njegov korak: Užičanin od svog doma napravio muzej (FOTO)

26.11.2020

06:09 >> 09:59

0

Ono što niko u svetu nema, može se pronaći pod krovom jednog Užičanina

Ljubodrag pamti najveće legende Crvene zvezde, Tita i svaki njegov korak: Užičanin od svog doma napravio muzej (FOTO)
Copyright Foto: RINA

Ono što niko u svetu nema, može se pronaći pod krovom jednog Užičanina, koji je svoj dom pretvorio u privatni istorijski arhiv i mini-muzej još od vremena Prvog svetkog rata pa do današnjih dana. Ljubodrag Dogančić poseduje zbirku posvećenu najvećim legendama Crvene zvezde i maršalu Titu, sa istorijskom građom potkovanom autentičnim slikama, medaljama i pečatima iz perioda bivše SFRJ.

– Moj prvi ram je bila članska karta Crvene zvezde, a imao sam priliku da 1954. godine na “Marakanu” unesem loptu sa kojom je započeta jedna od bitnijih utakmica našeg velikana, što je za mene bila velika čast. Moj otac je bio član i prijatelj našeg najvećeg kluba i prijatelj sa osnivačem Slobodanom Penezićem Krcunom još od nastanka. Ja sam tada imao motiv da sakupljam sve što je u vezi s legendama Crvene zvezde, kao i da zapisujem važne datume iz tog perioda i da sve to ovekovečim i uramim. Zahvaljujući trenucima koje sam proživeo sa ovim slavnim klubom, mislim da ovakav muzej nema niko na prostoru bivše Jugoslavije – kazao je Ljubodrag za agenciju RINA.

Osim legendarnim fudbalskim klubom, ovaj Užičanin bio je fasciniran i likom i delom doživotnog predsednika SFRJ. Do sada je sakupio blizu dve stotine ramova sa slikama i isečcima iz novina, i beležio svaki korak Josipa Broza Tita, a potom je pratio i predsednike koji su zauzeli maršalovo mesto nakon njegovog odlaska 1980. godine.

– Kada dođete pod moj krov, imate utisak da ste upali u jedan vremeplov u doba komunizma, sa slikama maršala Tita. Sa njim sam se i lično sreo u Plavom vozu, imao sam tri godine, a ljubav prema drugu Titu nastavljena je i kasnije. Pratio sam zbivanja od tog vremena pa sve do Slobodana Miloševića – rekao je Ljubodrag.

U mladosti, ovaj Užičanin bavio se boksom i malim fudbalom, pa dobro pamti i sve uspešne sportiste iz bivše Jugoslavije, čije fotografije poseduje.

– Pre pedeset godina, jedan od najpopularniji sportova u Užicu bio je boks. Na svakom meču Hala sportova je bukvalno bila prepuna ljubitelja ovog sporta. Nosio sam kapitensku traku BK Sloboda, koji je u to vreme bio veoma popularan. Bavio sam se i malim fudbalom iz hobija, ali nisam imao puno uspeha na tom polju – kazao je Ljubodrag.

Sa svojom kolekcijom do sada je posetio mnogobrojne istorijske arhive u Beogradu, Subotici, Kragujevcu, ali i u Podgorici, sa koferom punim ramova i spisa. Dobio je mnogobrojne pohvale i zahvalnice i poneku knjigu za njegov svojevrsni arhiv.

– Imam zahvalnice na koje sam ponosan – Istorijskog ariva Srbije, kao i Železnice, čiji sam bio radnik. I danas je ovaj muzej otvoren za sve koji žele da se prisete tog perioda, ali i za neke nove naraštaje koji žele da se upoznaju sa istorijom naše zemlje i da saznaju kroz šta je ona prolazila – zaključio je Dogančić.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike