Skandal! Žena naga pozirala u ozloglašenom logoru! Reagovao Muzej žrtava - tražimo sankcije

10.02.2022

11:42

0

Kako naglašavaju, najugroženiji je kompleks u Jajincima, "koji učestalo narušava ne mali broj naših sugrađana", ali su osim ovog kompleksa na meti i drugi lokaliteti u brojnim gradovima Srbije

Skandal! Žena naga pozirala u ozloglašenom logoru! Reagovao Muzej žrtava - tražimo sankcije
boudoir-g8be113dc3_1920 - Copyright Pixabay

Fotografija potpuno nage žene nastala u okviru kompleksa nekadašnjeg logora za Jevreje u Topovskim šupama u Beogradu

Instagram objava jedne žene koja je naga pozirala u okviru kompleksa nekadašnjeg logora za Jevreje u Topovskim šupama u Beogradu, izazvala je buru u javnosti.

- Ova sesija fotografisanja se desila nakon razvoda, kad mi je bio prekopotreban vetar u leđa. Neko otputuje daleko, neko izređa gomilu frajera/riba, izlaske, istetovira se, opija... Za mene su to bili aktovi. Ovo je fotkano u oronulom i napuštenom objektu na Autokomandi, gde je postojala šansa da neko naiđe što je kreiralo dozu tenzije i prijatne napetosti. I dan danas obožavam baš ove fotke, iako sam se kasnije nebrojano puta fotkala naga. Definitivno su doprinele isceljenju. A šta ste vi ludo uradili nakon razlaza?" - napisala je ona ispod fotografije.

Muzej žrtava genocida izrazio je zabrinutost zbog još jednog u nizu slučajeva neprimerenog i anticivilizacijskog ponašanja pojedinih građana na stratištima, gubilištima i u neposrednoj okolini javnih spomenika posvećenih nedužno stradalima tokom Drugog svetskog rata.

Ova kulturna institucija ovog puta reaguje zbog "nedopustivog i sramotnog ponašanja jedne građanke u okviru kompleksa nekadašnjeg logora za Jevreje u Topovskim šupama u Beogradu, koji predstavlja organizacionu jedinicu novouspostavljenog Memorijalnog centra "Staro Sajmište".

U središtu kritike Muzeja nalazi se fotografija objavljena na društvenim mrežama, na kojoj je u prostoru jednog od najvećih stratišta u prestonici prikazana potpuno obnažena građanka.

Predstavnici ove institucije navode da su slučajevi neprimerenog odnosa prema mestima stradanja, gubilištima i javnim spomenicima širom Republike Srbije brojni.

Kako naglašavaju, najugroženiji je kompleks u Jajincima, "koji učestalo narušava ne mali broj naših sugrađana", ali su osim ovog kompleksa na meti i drugi lokaliteti u brojnim gradovima Srbije.

Nakon više upućenih apela, Muzej žrtava genocida ukazuje na to da "sve učestaliji neprimereni postupci pojedinih naših neodgovornih građana prete da prerastu u ozbiljan društveni problem."

Muzej žrtava genocida izražava bojazan da društvo čiji su pojedini pripadnici spremni i voljni da igraju, pevaju i zabavljaju se na stratištima i gubilištima sopstvenih predaka pokazuje znake moralnog sunovrata, te da je neophodno preduzeti intenzivne aktivnosti na obrazovanju, senzibilizaciji i afirmaciji kulture sećanja - kažu predstavnici Muzeja.

Po njihovim rečima, "vršeći neprimerene i nedolične postupke na gubilištima i stratištima, obesmišljavamo žrtvu sopstvenih predaka, a sebe lišavamo brojnih i dragocenih znanja iz prošlosti, kao i iskonske ljudske potrebe da se sa poštovanjem i pijetetom odnosimo prema onima koji su svoje živote uneli u temelje naše slobode i nezavisnosti."

- Muzej žrtava genocida poziva sve relevantne ustanove i organe vlasti da se odlučno suprotstave nedoličnom ponašanju na mestima stradanja i da, osim realizacije programa koji za cilj imaju obogaćivanje i objektivizaciju znanja, strogo i u potpunosti primenjuju propise koji predviđaju sankcije za počinioce ovakvih prestupa - kažu predstavnici Muzeja.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike