Ako ste hteli novi televizor ili mobilni telefon, kupite ih što pre: Zbog rasta cene transporta biće sve skuplji!

21.12.2021

06:35

0

Svetski transportni operateri i logistika traže veliko povećanje cena za ugovore za narednu godinu jer procenjuju da će inflatorni pritisci biti sve veći

Ako ste hteli novi televizor ili mobilni telefon, kupite ih što pre: Zbog rasta cene transporta biće sve skuplji!
transport - Copyright Profimedia

Svetske transportne kompanije i veliki špediteri uveliko najavljuju rast cena svojih usluga u narednoj godini, a to se pre svega odnosi na isporuku paketa, transport, prekookeanski transport i skladištenje robe. Može se očekivati, smatraju domaći analitičari, da će nam zbog toga porasti cena uvozne robe, pre svega one iz Kine, poput tehničkih proizvoda, ali i hrane.

Naime, transportni operateri i logistika traže veliko povećanje cena za ugovore za narednu godinu jer procenjuju da će inflatorni pritisci biti sve veći zbog snažne tražnje i ograničenih kapaciteta na tržištima tereta. To će biti dodatni inflatorni udar, nakon što su troškovi vezani za lance snabdevanja porasli tokom pandemije.

Podižu cene dok pregovaraju

S obzirom na to da potražnja za transportom i dalje daleko nadmašuje ograničen kapacitet u celom sektoru transporta, stručnjaci iz ove industrije kažu da transportni operateri imaju moć da podignu cene kada pregovaraju o novim ugovorima.

Pojedine kompanije iz transportne industrije čak predviđaju dvocifren rast ugovorenih stopa za 2022. godinu.

Prema pisanju "Wall Street Journala“ (WSJ), opšti zaključak je da će cene u svim sektorima ići naviše, sve dok traje osnovna inflacija u privredi.

- Pretpostavka je da će cene za otpremu kontejnera koji putuju morem verovatno dostići rekorde, u skladu sa godišnjim ugovorima, o kojima se obično pregovara početkom godine – navode u WSJ.

Da će se to svakako odraziti i na cene u Srbiji, slaže se i ekonomista i nekadašnji saradnik Instituta za istraživanje tržišta Saša Đogović.

Profimedia
 

- Pre svega će poskupeti tehnička roba i proizvodi široke potrošnje koji se uvoze iz Kine. Može se reći da se to najviše odnosi na tehničke proizvode poput televizora ili mobilnih telefona. Takođe, i hrana koju uvozimo iz Kine ili drugih dalekih zemalja imaće dosta veću cenu u narednoj godini – kaže za 24sedam Đogović.

Paprena i cena gasa

Takođe, kako on dodaje, na poskupljenja utiče i sve veći rast cene energenata, nafte, a posebno gasa. Podsetimo, cena gasa u Evropi je juče na londonskoj ICE berzi porasla za više od sedam odsto, na iznad 1.700 dolara za 1.000 kubnih metara.

Cena fjučersa gasa za isporuku u januaru iznosila je na holandskom TTF tržištu 1.732 dolara za 1.000 kubnih metara ili 148,87 evra po MWh, izveštava agencija Tass. Na zatvaranju evropskog trgovanja u petak, cena gasa je bila 1.560 dolara za 1.000 kubnih metara.

Profimedia
"Pumpanje" cene gasa ne prestaje...

- Sve veća cena energenata na svetskim tržištima vuče sve ostalo i utiče na rast inflacije – naglašava Đogović.

Iako je teško prognozirati koliki rast cena uvozne robe možemo očekivati, on ističe da će poskupljenje tehničke robe, posebno one iz Kine, biti osetnije.

- Tek od maja naredne godine, kada prođe zima, možemo očekivati smirivanje inflacije, a od jeseni 2022. stabilizaciju – kaže naš sagovornik.

Bazna inflacija sve diktira

Kako prenosi WSJ, cene na većini tržišta teretnog transporta i logistike generalno variraju između, uglavnom stabilnih, dugoročno ugovorenih stopa i promptno tržišnih cena, koje su osetljivije na promene u potražnji i dostupnosti kapaciteta.

Profimedia
 

- Cene na spot tržištima za prekookeanski transport, generalno transport i druge logističke usluge naglo su eskalirale ove godine. Sve u svemu, stope otpreme robe drumskim i železničkim saobraćajem u SAD su ove godine porasle za 23 odsto u odnosu na 2020. godinu - piše WSJ.

Neki opšti zaključak je, dodaju, da će cene u svim sektorima ići naviše, sve dok traje osnovna inflacija u privredi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike