Od Novog Sada do Tokija: Globalni uticaj našeg hirurga u tretmanu proširenih vena

21.05.2024

06:00

0

Ugledni stručni magazin „Vascular Professional“ proglasio ga je za Najboljeg hirurga za vene u 2022/23.

Od Novog Sada do Tokija: Globalni uticaj našeg hirurga u tretmanu proširenih vena
Copyright Privatna arhiva

Dr Petar Dragić, hirurg specijalista iz Novog Sada, ostvario je značajan uticaj na globalnoj medicinskoj sceni kao vodeći ekspert u oblasti flebologije, usredsređujući se na minimalno invazivne laserske procedure vena. Njegova karijera, koja se proteže od lokalne prakse do međunarodnog priznanja, pokazuje kako inovacije i posvećenost mogu transformisati kako individualne karijere tako i globalne medicinske prakse, čime je Srbija uvrštena u vrh medicinske elite.

Kroz svoju dugogodišnju praksu, dr Dragić se koncentrisao na razvoj tretmana proširenih vena, počevši od Sremske Kamenice, gde je razvio svoje temeljne veštine koje su kasnije oblikovale njegovu profesionalnu putanju. Radio je na Institutu za kardiovaskularne bolesti, a njegove inovacije u oblasti laserskih tretmana vena, kao što su Ultrazvučno vođene laserske ablacije (UGLA) i Ablacija Safenifemoralnog ušća (laserska krosektomija), popularizovane su na globalnom nivou, od Nemačke do Brazila i Japana. Ove tehnike, koje koriste kombinaciju ultrazvuka i lasera, omogućuju precizno i manje invazivno tretiranje proširenih vena, ubrzavajući oporavak pacijenata.

Privatna arhiva
 

„Još kad sam radio u Kamenici bilo mi je jasno koliko tadašnje operacije proširenih vena mogu da se unaprede i da je to jedna grana medicine koja zahteva punu posvećenost i specijalizaciju. Zato sam odlučio da svu svoju pažnju usmerim samo na ovu sferu i da je maksimalno unapredim“ – počinje svoju priču dr Dragić.

Ugledni stručni magazin „Vascular Professional“ proglasio ga je za Najboljeg hirurga za vene u 2022/23. Tehnika laserske ablacije sada dominira svetom venske medicine. Ovo, naravno, nije njegovo jedino priznanje. Za Prvog svetskog ambasadora venske estetike proglašen je 2019. godine.

Sa više od 20,000 uspešno izvedenih operacija, danas je postao rekorder u broju laserskih operacija vena globalno, što mu je donelo priznanja na brojnim međunarodnim medicinskim kongresima, uključujući i onaj u Sao Paulu, Brazil. Ova dostignuća omogućila su mu da predstavi Srbiju kao centar medicinske izvrsnosti na svetskoj mapi.

A sav uspeh koji uživa širom planete zasnovan je na marljivom radu i upornosti. Poznat je po svojoj filozofiji specijalizacije u jednoj oblasti, što mu je omogućilo da postigne perfekcionizam u svojoj praksi. Njegov pristup operacijama odlikuje se maksimalnom preciznošću i pažnjom, i do danas je lično izveo sve svoje operacije, neprestano unapređujući metode.

„Imam naravno tim koji mi pomaže, ali sve operacije izvodim isključivo ja. Sa dosadašnjim iskustvom u broju operacija uspeo sam da tehniku dovedem skoro do savršenstva i da targetiram vene milimetarskom preciznošću, tako da nema prostora ni za kakve greške ni promašaje“.

A koliko je upravo to iskustvo važno jasno se vidi iz opisa tehnike kojom ne samo da vlada, već je i njen inovator. Reč je o kombinaciji ultrazvuka i lasera.

Ultrazvuk nam omogućava da jasno vidimo unutrašnjost vene koju tretiramo. On nam služi kao „oči“ kojima vidimo svaki delić vene, i samim tim imamo odličnu preglednost. Zato možemo da gledamo i s maksimalnom preciznošću upravljamo laserom, prilagođavajući njegovu jačinu i fokusiranost prema specifičnim potrebama svake vene i svakog pacijenta pojedinačno. Nema lutanja „na slepo“ i to je zapravo ono što čini ovu tehniku toliko bezbednom i uspešnom“, objašnjava dr Dragić.

Ponosan je na globalno priznanje srpskih lekara i svoju ulogu u predstavljanju Srbije na međunarodnom nivou, pogotovo u vremenima kada su rat, sankcije i siromaštvo predstavljali velike izazove. Njegova posvećenost edukaciji je neupitna; preko radionica i seminara deli svoje znanje sa kolegama širom sveta, pripremajući nove generacije lekara da koriste najnaprednije tehnike u flebologiji. Klinike koje vodi u Novom Sadu, Beogradu i Banja Luci postale su regionalni centri za obuku, čime kontinuirano doprinosi razvoju medicinske nauke i postavlja nove standarde u tretmanu vena koji će uticati na buduće generacije lekara i pacijenata.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike