Spremite se za pljuskove, grmljavinu i grad: Ovi delovi Srbije su prvi na udaru!

19.05.2024

20:17

0

I narednih dana očekuje se veoma nestabilno vreme, uz grmljavinske oluje

Spremite se za pljuskove, grmljavinu i grad: Ovi delovi Srbije su prvi na udaru!
Ilustracija - Copyright Pixabay/ PublicDomainPictures

U ovom času preko centralnih i istočnih predela Bosne i Hercegovine i preko severa Crne Gore premešta se veoma snažan grmljavinski sistem sa obilnim pljuskovima i grmljavinom. Lokalno ima i grmljavinskih oluja sa gradom i obilnim pljuskovima.

Ovaj sistem do kraja dana i tokom večeri nastaviće put u jugozapadnoj visinskoj struji prema Srbiji.

Već posle 20 časova oblačnost sa severoistoka Bosne zahvatiće Podrinje i doneti širem području Loznice jače pljuskove sa grmljavinom.

Freepik
 

Oblačnost iz centralnih i istočnih predela Bosne tokom večeri doneće pljuskove sa grmljavinom i zapadnim predelima Srbije, a prvi na udaru naći će se šire područje Bajine Bašte.

Posle 20 časova oblačnost iz Crne Gore zahvatiće jugozapadne predele Srbije i doneti širem području Sjenice i Novog Pazara kišu i pljuskove sa grmljavinom.

Inače, već tokom večeri u napomenutim predelima lokalno će biti i grmljavinskih nepogoda, uz obilnije pljuskove.

Tokom noći vrlo nestabilno

Kasnije tokom večeri i u noći ka ponedeljku u jugozapadnoj visinskoj struji preko zapadnih, centralnih i južnih predela Srbije, Šumadije i Pomoravlja dalje ka istoku premeštaće se oblačni sistem sa obilnim pljuskovima i grmljavinom.

U ovim predelima biće uslova za jače grmljavinske oluje sa gradom i vrlo obilnim pljuskovima, uz intenzivna ektrična pražnjenja. U tim predelima palo bi od 30 do 50 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više.

U toku noći uslova za pljuskove sa grmljavinom biće i u ostalim predelima Srbije i na području Beograda, a suvo ili uz najmanju verovatnoću padavina i oluja bilo bi u Bačkoj i na severu Banata.

Profimedia
 

Inače, pljuskova i grmljavinskih procesa biće sve do ponedeljka ujutro, ali nestabillno vreme očekuje se i tokom većeg dela sledeće sedmice.

Dakle, tokom većeg dela sledeće sedmice u Srbiji će biti vrlo nestabilno, povremeno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Biće idealnih uslova za grmljavinske oluje sa gradom i vrlo obilnim pljuskovima.

Narednih dana uz toplo, biće i sparno vreme. Maksimalna temperatura biće oko i preko 25°C, a nešto svežije biće na kraju sedmice.

S obzirom na to da nad našim područjem preovladavaju izražena južna strujanja, višim slojevima atmosfere stižu i čestice pustinjskog peska i prašine iz Sahare, pa se očekuju prljave, odnosno obojene padavine.

Njih je već bilo tokom prethodne noći i jutra širom južne, jugoistočne i istočne Srbije.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike