Pojavio se smrtonosni pesticid koji je zabranjen! Samo jedan miligram može da ubije 20 ljudi, a već napravio pomor ptica kod Vršca

30.03.2022

19:00

0

Pesticid "furadan" je u Srbiji zabranjen od 2014. godine

Pojavio se smrtonosni pesticid koji je zabranjen! Samo jedan miligram može da ubije 20 ljudi, a već napravio pomor ptica kod Vršca
puradan - Copyright Printscreen/RTS

Još jedan pomor ptica nedavno je zabeležen u okolini Vršca. U selu Veliki Gaj pronađeni su leševi devet strogo zaštićenih mišara i jedne lovostajem zaštićene svrake.

Sumnja se da je za pomor ponovo krivac pesticid "furadan", koji je u Srbiji zabranjen od 2014. godine.

U neposrednoj blizini uginulih ptica pronađeni su flaša "furadana" i ostaci otrovane živine, koja je najverovatnije bila namenjena lisicama.

Aleksa Vukićević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kaže za 24sedam da ne zna kako stati na put neogovornosti pojedinaca, koji verovatno nisu svesni toga kakvu štetu mogu da naprave.

- Pesticid "furadan" jeste zabranjen 2014. godine, ali s obzirom na to šta se dešava, postoje dve opcije. Prva je da u tajnosti postoji na nekim mestima gde je sakriven i gde se korisiti, ili ono što je mnogo gora varijanta - da preko granice i nekih nedozvoljenih kanala stiže u našu zemlju. Druga opcija nije isključena, jer je taj pesticid za biljke veoma delotvoran i može da ih zaštiti od životinja, ali isto tako može precizno da ubije životinje koje smetaju - kaže Vukićević.

Vukićević naglašava da postoji dobar razlog zašto je pesticid zabranjen širom Evrope, i dodaje da je generalno opasan za čitavu životnu sredinu, pa i za ljude.

- Samo miligram "furadana" može ubiti oko 20 ljudi, što je dovoljno strašno. Ta trovanja se dešavaju u prirodi, na njivama.. Kad padne kiša otrov odlazi u vodu, a ona cirkuliše kroz zemljište i tako dolazi do biljaka koje mi kasnije jedemo. Tim čitavim procesom akumulacije otrova u zemljištu mi dobijamo sve lošiju životnu sredinu - kaže on.

Profimedia
 

Upozorava da pesticid predstavlja i direktan problem za čoveka, pa je tako nedavno golub namazan "furadanom" pao blizu vrtića u Novom Sadu.

- Tamo se igraju deca koja su znatiželjna i lako je moglo da se desi da ga uzmu u ruke, dodirnu... Dovoljno bi bilo da dete samo prinese prst ustima i to može da bude fatalno. Problem je u tome što se igramo sa stvarima koje su opasne i veoma loše po čitavo okruženje. Ljudi uglavnom nisu svesni toga koliko je to opasno, ali, nažalost, dešava se i da jesu, a da ih nije briga - kaže Vukićević.   

Korišćenje ovog pesticida predstavlja veliki problem za sve ljude i životinje, a u Srbiji se zbog trovanja i krivolova čak 123 vrste suočavaju sa rizikom od iščezavanja.

Pixabay
 

- Ima mnogo vrsta koje su ugrožene, a ptice, kao najmobilniji organizmi na planeti, prve će primetiti neku lešinu koja je namazana otrovom, počeće da jedu mesu i prve će uginuti, iako je pesticin bio namenjen životinjama kao što su lisice i šakali. Ono što je kod nas strašno jeste to što imamo veoma malo orlova krstaša, i može se desiti da jedna lešina koja je zatrovana "furadanom" ubije čitavu populaciju. Poslednjih pet godina čuvali smo ih danonoćno, imali smo samo to jedno gnezdo, i čitav trud može da nestane za jedan dan. Stradaju i orlovi belorepani, orlovi mišari i mnoge druge vrste - zaključuje Aleksa Vukićević.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike