Najskuplji lekovi na svetu: Otkrivamo zašto lek zbog koga je pobesnela Karleuša košta 2,5 miliona dolara za ampulu!

22.03.2022

19:00

1

Najskuplji lek na svetu koristi se za lečenje spinalne mišićne atrofije koja je smrtonosna, a daje se deci

Najskuplji lekovi na svetu: Otkrivamo zašto lek zbog koga je pobesnela Karleuša košta 2,5 miliona dolara za ampulu!
Sma profimedia-0295672694_orig - Copyright 24sedam/Profimedia/Antonio Ahel/ATA Images

Pevačica Jelena Karleuša podigla je danas prašinu na društvenim mrežama kada je upitala zbog čega jedna doza leka "zolgensma", namenjenog za lečenje dece, košta dva i po miliona dolara.

- Ova mala doza leka košta 2,5 miliona dolara. Samo jedna doza je potrebna da se spase život bebi. Kako sve države ovog sveta nisu ustale protiv ovakve đavolje naplate za lek? Za bebe!!!! Šta na ovoj planeti može biti bitnije od toga da lek za život beba bude BEZ CENE?! - napisala je Karleuša ispod fotografije leka.

- Odbijam da poverujem da je čovek čoveku u stanju da naplati lek 2,5 miliona dolara. I to ne čovek čoveku nego čovek, doktor - BEBI! Za bebin život! Na kakvoj planeti mi to živimo?! Zar je to ono do čega je čovečanstvo došlo? "Zolgensma" lek za spinalnu mišićnu atrofiju koji samo u jednoj dozi leči... Ko je stavio cenu na taj lek? Lek koji se daje samo bebama... Kako smo to kao ljudska rasa dozvolili?! Ovaj lek mora da bude besplatan!!!!!! - napisala je Karleuša.

Printscreen Instagram/karleusastar
 

Ona je onlajn prodaju leka okarakterisala kao bezobrazluk, a u jednom od postova napisala je i da se lek šalje za Srbiju.

- Svi ovi "ljudi", farmaceutske kompanije, naučnici, doktori, doktori nauka, ljudi koji su svoj život posvetili pronalasku ovog leka, a onda dopustili da se stavi na njega cena od 2,5 miliona dolara, ne da su omanuli u suštini svog lekarskog i naučnog posla, rada, cilja, smisla, nego su pogazili sve ljudske norme i zakone, što ih svrstava u red najgoreg ljudskog šljama - napisala je pevačica.

Ona je tagovala i nekoliko svetski poznatih biznismena i političara pozivajući ih da učine ovaj lek besplatnim.

- Život beba ne sme imati cenu - napisala je ona na engleskom jeziku.

Printscreen Instagram/karleusastar
 

Inače, spinalna mišićna atrofija (SMA) retka je ali progresivna i smrtonosna neuromišićna bolest. Deca sa SMA rađaju se bez SMN1 gena.

Njihovi mišići s vremenom atrofiraju i gube se osnovne životne funkcije, pa dete ne može da hoda, da vari hranu, da guta, pa čak ni da diše normalno. Ova bolest smatra sa ubicom "broj jedan" dece do dve godine starosti.

Olivera Jovović iz Nacionalne organizacije za retke bolesti Srbije (NORBS) kaže za 24sedam da su, nažalost, svi lekovi za retke bolesti skupi. Ona dodaje da za SMA postoje tri leka, a "zolgensma" je najnoviji. 

- Cene postavlja proizvođač, a kada su u pitanju lekovi za retke bolesti, s obzirom na to da istraživanja za njih traju jako dugo i skupa su, to često diktira i cene. Druga stvar je i što ih uzima mali broj pacijenata, pa su svi lekovi zato i skuplji - objašnjava Jovovićeva.

Ona objašnjava da u Srbiji postoje dve terapije koje su dostupne za SMA, a da je lek "zolgensma" rađen potpuno drugačijom tehnologijom.

- Ali ako gledamo istraživanja, sve tri terapije su podjednako efikasne, samo je razlika u mehanizmu lečenja. Recimo, "spinraza" se prima na svaka četiri meseca lumbalnom punkcijom kroz kičmu. Druga terapija je "risdiplam", sirup koji se svaki dan uzima oralno, a "zolgensma" se prima intravenski kroz infuziju jednokratno. Ona je najdelotrovrnija kod dece, a sve tri terapije pun benefit daju samo ako se prime na vreme. Jedino što je "zolgensma" inovativna terapija jer je genska. A imamo najavu da će i za neke nove bolesti početi proizvodnja genske terapije - objasnila je Jovovićeva. 

Nažalost, ni ova dva leka koja se daju u Srbiji u sklopu terapije nisu jeftina. Prema podacima koji se mogu naći na nekim portalima, flašica sirupa košta nešto više od 12.000 evra, dok jedna doza od 12 mililitara "spinraze" košta više od 130.000 evra. 

Tako ispada da lečenje ovim lekom godišnje može da košta oko 400.000 evra, s obzirom na to da se lek uzima na četiri meseca.

Olivera Jovović kaže da niko od pacijenata ne bi mogao sam da se leči da država nema budžet za retke bolesti.

- Sve terapije za retke bolesti koštaju od 200.000 evra pa naviše... Da nema države, pacijenti ne bi ni mogli da se leče. A Srbija odvaja čak 3,7 milijardi dinara godišnje za lečenje retkih bolesti - kaže Jovovićeva.

Ipak, ona veruje da će i "zolgensma" s vremenom postati jeftinija.

- Kada se pojavila "spinraza", lečenje je koštalo oko 750.000 evra godišnje, a sada je znatno jeftinije. Cene s vremenom padaju, pa očekujemo da će tako biti i sa genskim lekovima - objasnila je ona.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike