Ugalj ostaje i posle 2030. a nafta...

17.04.2023

11:29

0

Neke zemlje G7 odbile da prihvate rok od kojeg se ugalj više ne bi koristio u energetici

Ugalj ostaje i posle 2030. a nafta...
Ugalj ne gubi popularnost - Copyright Profimedia

Zemlje članice grupe G7 su se na dvodnevnom sastanku u japanskom gradu Saporu obavezale da će do 2030. godine zajednički povećati kapacitete vetrogeneratora na moru za 150 gigavata, dok će solarni kapaciteti u istom periodu biti uvećani na više od jedan teravat.

G7 kao grupa nije prihvatila predlog Kanade i jopš nekih članica da korišćenje uglja kao energenta bude napušteno do 2030. godine, ocenjujući da bi taj sektor mogao da pomogne u slučaju moguće nestašice energije, prenosi Rojters.

Kanadski ministar za prirodne resurse Džonatan Vilkinson je rekao da su Otava, London i još neke članice bile spremne za napuštanje uglja do 2030. godine ali da druge zemlje G7 još traže način kako da postignu cilj u prvobitno predviđenom roku.

- Važno je da se usred energetske krize bez presedana preduzmu mere koje reaguju na izazov klimatskih promena i istovremeno promovišu energetsku bezbednost - rekao je ministar industrije Japana Jasutoši Nišimura.

On je dodao da su zemlje G7 prihvatile da postoje različiti putevi ka dostizanju željene karbonske neutralnosti, ali da ova neutralnost i dalje predstavlja zajednički cilj G7 za 2050. godinu.

Gas, nafta, plastika

Nije samo ugalj kao karbonsko gorivo još na „poštedi“, jer Japan koji skoro sasvim zavisi od uvoza energenata želi da zadrži utečnjeni prirodni gas (LNG) kao prelazni energent još najmanje 10 do 15 godina, navodi britanska agencija.

Članice grupe G7 su se čak usaglasile i da investicije u naftni sektor "mogu da budu adekvatne" zbog mogućih nestašica energenata na tržištu usled ukrajinske krize, uz ogradu „ako su te investicije u skladu sa klimatskim ciljevima“ (ma šta to tačno značilo).

Kao krajnji rok za eliminisanje dodatnog zagađenja plastikom je određena 2040. godina.

Članice G7 su Kanada, Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija, Japan i SAD, kao i EU kao „nenabrojeni član“. Prema podacima za 2020. godinu G7 je pokrivala polovinu svetskog net bogatstva (više od 200 biliona dolara), oko 40 odsto svetskog BDP-a koji je napravila destina svetske populacije (770 miliona ljudi).

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike