Srbija napreduje u energetici, EZ brine samo (ruski) gasni sektor

24.03.2023

14:02

0

Iz Energetske zajednice Evrope danas su u Beogradu upućene pohvale za napredak u primeni propisa u energetici ali i jedna zamerka

Srbija napreduje u energetici, EZ brine samo (ruski) gasni sektor
Ilustracija - Copyright Profimedia

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Artur Lorkovski predstavio je danas u Skupštini Srbije godišnji izveštaj Sekretarijata EZ o napretku Srbije u primeni propisa iz oblasti energetike i naveo da je Srbija napredovala u mnogim oblastima, ali da na to "baca senku" izostanak napretka kada je reč o liberalizaciji tržišta gasa.

Lorkovski je, na skupštinskom Odboru za privredu, rekao da je uprkos ratu i energetskoj krizi, proces sprovođenja uredbi i zakonodavstva napredovao u 2022. godine.

Naglasio je da je jedna od najvažnijih stvari za Srbiju to što ima, kako je rekao, zaista dobre rezultate u sprovođenju propisa EU u oblasti energetike.

- Na naše zadovoljstvo, uprkos okolnostima mogli smo da primetimo napredak ugovornih strana, uključujući i Srbiju. To je dobra vest koja nam govore da ugovorne strane, kao i Srbija, vide dalju integraciju tržišta, reforme i proces dekarbonizacije, vide kao jedna instrument i strategiju koja im pomaže da se izbore sa izazovima koje kriza postavlja, a posebno kriza izazvana ratom Rusije protiv Ukrajine - naveo je Lorkovski.

Nešto što sreću kvari...

Kako je rekao, to su pozitivne vesti, pošto je došlo do napretka, ali da ipak, treba reći da je taj napretka ograničen.

- Srbija zaista ima dobre rezultate u sprovođenju propisa EU, međutim ima jedan problem koji baca senku kada je reč o procesu sprovođenja, a to je da nema napretka u oblasti tržišta gasa - naveo je Lorkovski.

Kaže da po pitanju integracije tržišta gasa postoji raskorak u implementaciji zakonodavstva EZ, koji se pre svega odnosi na liberalizaciju i otvaranje tržišta gasa, što tek treba da se ispoštuje.

Dušan Bajatović Ivica Veselinov / ATAImages
 

- Sada smo u situaciji kršenja sporazuma koje se odnosi na problem razdvajanja i sertifikacije operatora gasnih transportnih sistema. Smatramo da je to u najboljem interesu Srbije, kao i proces transpozicije stovarišta gasa u skladu sa uredbom o skladištenju prirodnog gasa.

Operator treba da pristupi proceduri sertifikacije, pa će operator skladištenja i operator  transmisije gasa će unaprediti sigurnost snabdevanja - naveo je Lorkovski.

On je pohvalio Srbiju na tome što aktivno radi na diverzifikaciji izvora snabdevanja gasom i istakao da Srbija gradi zajedno sa Bugarskom gasni interkonektor.

- To je dobar znak, za pozitivne korake - dodao je Lorkovski.

U Srbiji se kroz gasovode transportuje samo ruski gas, iz pravca Mađarske i Bugarske a uz to je deo gasovoda Balkanski tok u Srbiji u suvlasništvu mešovito rusko-srpsko preduzeće “Gastrans” u kome većinski paket od 51 odsto drži rusko državno preduzeće “Gasprom” a 49 odsto drži javno preduzeće “Srbijagas”, u stopostotnom vlasništvu države Srbije.

Tako je „Gasprom“ vlasnik i gasovoda i gasa koji njime prolazi, što nije u skladu sa evropski propisima o razdvajanju distribucije i transporta od trgovine energentima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike